Útikalauz anatómiába

8 tipp a karácsonyi plusz kilók elkerülése érdekében

2016.12.20. 11:52

Közelegnek az ünnepek, a nagy vacsorák, a finom nassolnivalók, az alkoholos koccintások. Ilyenkor központi kérdéssé válik, mit tegyünk, hogy ne ugorjanak fel ránk plusz kilók. Összegyűjtöttük tanácsainkat, hogy megússzuk emésztési problémák nélkül az ünnepi időszakot és az új évnek se fogyókúrával kelljen nekiállunk.

karacsonyi_menu.jpg

Karácsonykor a legtöbb probléma abból adódik, hogy többféle ételt eszünk nagy mennyiségben, és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket fogyasztunk.

Mindent csak mértékkel!

  • Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől, valamint hogy váratlanul ugorjanak fel ránk a nem kívánt plusz kilók.
  • Különösen fontos a kisebb mennyiség fogyasztása, ha vendégségben mindent szeretnénk megkóstolni.
  • A napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de tartsuk észben, hogy ha napközben elfogyasztunk egy-egy kocka csokit, vagy szaloncukrot, bizony az is étkezésnek számít!

Válogassuk meg a nyersanyagot!

Szinte mindenki tudja, hogy a csirkemell energia- és zsírtartalma alacsonyabb a sertésoldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmánál.  Vagyis, ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például ha csirke -, pulykamell és - comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a bőrét) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, csökkenthetjük a nyersanyagok zsírtartalmát. Még jobb, ha a zsíros húsféléket hallal helyettesítjük.

Karácsonykor sok család asztalán illatozik a jellegzetes ünnepi étel, a halászlé. Ugyanakkor érdemes új halas recepteket, ízeket is kipróbálni. Finoman el lehet készíteni a halat, ha sütőben sütjük, zöldségekkel egyben sütve, vagy ha előre bepácoljuk, a hűtőben állni hagyjuk, majd teflonedényben kisütjük kevés zsiradékban. Párolt zöldségkörettel és rizzsel tálalva ízletes és nem utolsó sorban egészséges ételt kapunk.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a karácsonyi menüsorunk egészséges és tápláló, az összeállítás során bátran kérjük a dietetikus segítségét!

Figyeljünk az elkészítési technikára!


A konyhatechnikai eljárások során, a különböző ételeket, italokat állítjuk elő. Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt hogyan készítünk el. A bő zsiradékban való sütést helyettesíthetjük pirítással, kevés zsiradék felhasználásával. Ilyenkor ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét és élettanilag is kedvezőbb.

Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, tepsiben, grillezve, sütőzacskóban, teflonedényben, megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk.

8 tipp a plusz kilók elkerülésére

  • Fontos: a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás, lehetőleg minden étkezés után együnk zöldséget vagy gyümölcsöt!
  • Rágjunk lassabban, így előbb érjük el a teltségérzetet, és az emésztőrendszer munkáját is könnyítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem egy pépesebb formában kerül a gyomorba a táplálék.
  • Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez lehet akár fél óra intenzívebb séta is.
  • Édességeknél válasszunk olyan receptet, melyek nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, kevés cukrot tartalmaznak. Desszertet étkezés után, és ne helyette együnk.
  • Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását, helyette fűszernövényekkel harmonizáljuk az ízeket.
  • Lefekvés előtt két–három órával már ne étkezzünk!
  • Igyunk meg napi 1,5-2 liter folyadékot, szomjunk oltására legjobb folyadék a csapvíz, ásványvíz, teák, vagy 100 százalékos gyümölcs és zöldséglevek, melyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak. 
  • Ha egy-két pohár alkoholt fogyasztunk, inkább válasszuk a száraz vörösborokat, mert kevesebb az energiatartalmuk, mint az édes boroknak, vagy likőröknek. Ráadásul antioxidáns hatásúak!

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altaïr 2016.12.20. 23:13:13

1 tipp a karácsonyi plusz kilók elkerülése érdekében:
NE ZABÁLJ ANNYIT!
süti beállítások módosítása