A stroke 10 tünete, amihez azonnal segítséget kell hívni

2016.10.25. 09:52

A régi halotti anyakönyvekbe gutaütésként, szélütésként jegyezték be a stroke-ot, a halálozási statisztikák dobogós helyén álló agyi érkatasztrófát. A köztudatban ma agyvérzésként ismert, noha van olyan fajtája is, amelynél épp az agyi vérellátás hiánya okozza a bajt. Mindenkinek ismernie kellene a tüneteit, mivel a stroke bekövetkeztekor csak a mielőbbi orvosi ellátás segíthet, enélkül minden perc rontja a beteg esélyét a túlélésre.

utikalauzanatomiaba-stroke-megelozese.jpg

Íme, a stroke 10 jellegzetes tünete, aminél mindenképp hívni kell az orvost!

A stroke többféle agyi érkatasztrófa (az agyi embólia, az agytrombózis, agyvérzés) gyűjtőfogalma. A vérzéses forma, egy értágulat, aneurizma vagy magas vérnyomás következtében egy elmeszesedett ér elpattanása miatti agyvérzés. Az esetek többségében az ún. iszkémiás vérellátási zavar következik be. Ilyenkor érszűkület, érgörcs, vérrög vagy embólia miatt az agy egyik területére nem jut elegendő vér, oxigén- és tápanyaghiány következik be, amely kezeletlenül maradva az érintett agyszövet elhalását okozhatja.

A szívinfarktuson és a daganatos betegségeken túl ez a betegségcsoport a harmadik leggyakoribb halálok Európa-szerte. Magyarországon is mintegy húszezer embert vesztünk el évente stroke következtében. A túlélők közül pedig sokan szenvednek el visszafordíthatatlan egészségkárosodást, például beszéd- és mozgásképtelenné válnak, az életminőségük jelentősen romlik. A köztudattal ellentétben a stroke nemcsak az idősek betegsége, hanem ijesztően nő a fiatalabbak körében is!

A stroke is azok közé a betegségek közé tartozik, amelyeket könnyebb megelőzni, mint kezelni, de nagyon sok múlik azon is, hogy azonnal felismerik-e a tüneteit, mennyi idő telik el kezelés nélkül.

infogr-stroke-blogra.jpg
Figyelmeztető tünetek

Gyakori, hogy a stroke közeledtét kisebb stroke-ok, figyelmeztető idegrendszeri tünetek jelzik előre. Az ilyen, átmeneti oxigénhiányos roham (TIA) tarthat néhány percig és néhány órán át is, és kialakulhat az egy napnál tovább tartó, de visszafordítható idegrendszeri károsodást okozó zavar (RIND) is. Ezek a jelenségek fokozzák a később bekövetkező stroke kockázatát. A TIA illetve a RIND változatos, a stroke-hoz hasonló, de annál enyhébb tüneteket okozhat, átmeneti beszédzavart, érzéskiesést, sutább mozgást, nyelési nehézséget stb. Sajnos, sokszor nem figyelnek fel ezekre az átmeneti tünetekre, pedig idejében elkezdett kezeléssel elhárítható lenne a súlyosabb agyi katasztrófa.

A stroke tíz tünete, amihez azonnal segítséget kell hívni

A vérzéses és a vérellátási zavarral járó forma hasonló tüneteket okoz.

A funkciózavarok aszerint alakulnak ki, hogy az érkatasztrófa az agy melyik területén és milyen mértékben következett be. A tünetek súlyossága az egészen enyhe rosszulléttől egészen az azonnali halál bekövetkeztéig terjedhet. Jellemző, hogy ha a bal agyféltekében történt a stroke, akkor a jobb testfélen okoz érzéskiesést, mozgászavart, átmeneti bénulást, a jobb oldali stroke pedig a test baloldalán.

Azonnal hívja a mentőket, ha a beteg

  1. dadogva, akadozva, nehezen kezd beszélni, vagy teljesen beszédképtelenné válik,
  2. zavartan viselkedik, emlékezetkiesése van,
  3. féloldalasan sutává, összehangolatlanná, bizonytalanná válik a mozgása, esetleg lebénul
  4. egyik keze vagy lába elgyengül, zsibbadt, ernyedt
  5. féloldali látászavara vagy látótérkiesése jelentkezik
  6. légzési nehézségei vannak
  7. az arcán aszimmetrikus elváltozás látható, például a szája egyik oldalt lebiggyed, szemhéja lecsüng
  8. nem tudja egyenesen kinyújtani a nyelvét
  9. egyensúlyzavar, szédülés, rosszullét fogja el
  10. felszólításra nem képes elmosolyodni vagy mondani valamit, karját kinyújtani.

Az enyhébb, korai jelekre is fel kell figyelni, és ilyenkor minden perc számít! Minél hamarabb jut megfelelő kezeléshez a beteg, annál nagyobb az esélye arra, hogy túléli a stroke-ot és annál kevesebb idegrendszeri károsodása marad utána.

utikalauzanatomiaba_stroke_tunetei.jpg

Előzze meg a stroke-ot!

Az agyi katasztrófák hátterében (hasonlóan a szívinfarktushoz) legtöbbször a kezeletlen magas vérnyomás és az érelmeszesedés miatt beszűkült, sérülékeny erek állnak.

Ezeknek a kiváltó okoknak a kockázatát növelik a modern életmód ártalmai, az elhízás, a diabétesz, a mozgáshiány, a dohányzás, az alkoholfogyasztás. A rendszeres szűrővizsgálat, az egészségesebb életmódra való áttérés, a mediterrán étrend, a nagyobb aktivitás segítségével az érrendszer egészségét megőrizhetjük, ezzel a rettegett stroke is elkerülhető.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2016.10.26. 15:44:32

ezek közül jópár tünet a migrénhez is kapcsolódik, volt hozzájuk "szerencsém" többször is

Terézágyú 2016.10.26. 15:51:49

stroke
stroke
stroke

használjuk az ángol szót, az a biztos.

Rotoxis 2016.10.26. 17:46:47

Azért az 1, 2, 9 esetében nagyobb megfontolnám a mentő hívását.
Önmagukban ezek az esetek legnagyobb részében olyan nyavalyát jeleznek, amivel nem illik sürgősségi ellátást igénybe venni.

KissmeKata · https://kissmekataswinger.blog.hu 2016.10.26. 20:03:12

Kár, hogy a mentőszolgálat diszpécserei nem ismerik ezeket a tüneteket.
Minden perc számít....
A mentős lecsapja a telefont és nem jön ki csak a harmadik hívásra, mert tini gyerek hívta, két és fél óra veszteség és egy lebénult ember.
Köszi mentősök, hogy komolyan veszitek a dolgotok!

gigabursch 2016.10.27. 08:18:58

Agyérgörcs, agyvérzés.

Csak tudnám hogy a sok analfabéta orvos (mert még a nevét sem tudja helyesen leírni, lévén a bazári doktori címek szigorúan kis betűkkel, dr.-ként írandók) mikor tanul már meg egyszer magyarul.

2016.10.27. 10:04:28

Igen...kár, hogy a mentő diszpécser egyik-másik tünetre nem küld azonnal kocsit... max akkor ha benyögöd, hogy EÜs vagy esetleg orvos.

Treff Bubi 2016.10.27. 11:22:31

@KissmeKata: Másik eset, hogy a mentőt azonnal küldik, aztán a kórház (amúgy az egyik stroke központ) sürgősségi osztályán 4-5 órán keresztül várakozik a beteg, amíg egy orvos megvizsgálja. A nap végére talán kezelést is kap.