Útikalauz anatómiába

10 érv az ölelés mellett

2016.07.05. 09:43

Amikor egy számunkra fontos emberrel találkozunk, valami különleges dolog történik velünk, vagy éppen szomorúak vagyunk, általában megöleljük egymást. De gondolkozott már azon, hogy mi történik velünk, amikor ölelkezünk? Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb fiziológiai „csodákat”, amelyek a testünkben zajlanak az ölelés hatására.

utikalauzanatomiaba_oleles_jotekony_hatasai_testre_lelekre_1.jpg

 Lássuk, az ölelés 10 jótékony hatását testünkre!

Az ölelés 10 jótékony hatása

1. Növeli a ragaszkodást

Az ölelés közben agyunk oxitocint termel, amely hatására jobban ragaszkodunk az adott személyhez. Ennek a hormonnak köszönhetően ugyanis az elkötelezettség és az intimitás érzése erősödik bennünk. A következő alkalommal, amikor megölel valakit, próbálja érezni ezt az erősödő kötődést!

2. Ellazítja a testet

Amikor átölelünk valakit, izmaink ellazulnak és csökken a feszültség a szervezetünkben.

3. Enyhíti a fájdalmat

Nem csak oxitocin, hanem endorfin is felszabadul a szervezetünkben, amikor ölelkezünk. Az endorfin enyhíti a fájdalmat. Az agylapi mirigyben és a hipotalamuszban termelődő fehérjék képességeik lényegét tekintve hasonlítanak az opiátokhoz, azaz fájdalmat csillapítanak, és kellemes érzést idéznek elő.

4. Növeli az empátiát

Az ölelés lehetővé teszi az érzések áramlását. Ennek eredményeként nő a másik ember iránti nyitottságunk, bizalmunk. A testi távolság csökkenésével, a másik elfogadásával empatikus képességünk is jelentősen javul.

5. Enyhíti a depressziót

A dopaminszint jellemzően alacsony például a Parkinson-kórban vagy a depresszióban szenvedőknél. Az ölelés nemcsak az oxitocin- és az endorfin-, hanem még a dopaminszintünket is növeli.

6. Javítja a hangulatunkat

Az ölelés növeli a szerotonin termelődését is az agyban. A szerotonin javítja a hangulatot, mely által közérzetünk javul és önbizalmunk is növekszik.

7. Jót tesz az idegrendszernek

Az ölelés jót tesz az idegrendszernek is. Hatására pozitív irányba változik meg a bőr nedvességtartalma és elektromossága, valamint lelkileg is kiegyensúlyozottabbá válunk tőle, azaz az ölelés szebbé és harmonikusabbá tesz bennünket.

8. Enyhíti a stresszt

Az ölelés egy másik kellemes velejárója, hogy csökkenti a kortizol szintet, azaz a stresszhormont. Cserébe izmaink úgy ellazulnak, mint egy jó masszázs után.

9. Javítja a szív egészségét, csökkenti a pulzusszámot

Az ölelés jótékony hatással van a szívritmusra is, ezáltal csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

10. Erősíti az immunrendszert

Azok az emberek, akiknek jó, közvetlen társas kapcsolataik vannak, kevésbé hajlamosak olyan betegségekre, mint például a felfázás és a különböző típusú fertőzések. Az ölelés ugyanis csökkentheti a stresszhormont, amely gátolja az immunrendszer egészséges működését, és növeli a jótékony hormonok és peptidek számát, amelyek szabályozzák a immunsejtek működését.

Az ölelés tehát hozzájárul testi és lelki egészségünkhöz is. Próbálja ki!

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.07.06. 11:12:45

elgondolkodtató, hogy mi a jobb, ölelkezni, vagy futni?

tíz érv:

fitmind.blog.hu/2016/07/05/10_erv_hogy_miert_es_hogyan_erdemes_futni
süti beállítások módosítása