Útikalauz anatómiába

10 tévhit és tény a tejfogakról

2016.06.21. 09:37

Meglepően sok dolgot nem vagy rosszul tudunk a testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban. Rengeteg káros tévhit él a köztudatban például a fogainkkal, különösen a kisgyermekkori tejfogakkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük és megcáfoltuk a tíz leggyakoribbat.

utikalauz_anatomiaba_tejfogak_apolasa.jpg

Íme, a tejfogakat érintő leggyakoribb tévhitek!

Tévhit: A tejfogak nem olyan fontosak, elég majd a maradandókra jobban vigyázni

Tény: A tejfogak romlása is rengeteg bajt okozhat: többek között gyulladást, fájdalmat, beszédhibát, vagy éppen táplálkozási zavart. Nagyon fontos az is, hogy a korhadt, elpusztult tejfogak nem képesek fenntartani a helyet az állkapocscsontban a később kibújó, végleges fogaknak, így azok gyakran emiatt nőnek egyenetlenül, kuszán, torlódva.

Tévhit: A fogváltásig kinőtt fogak mindegyike tejfog

Tény: Összesen csak húsz tejfogunk van, 5-5 mindkét oldalon, alul és felül is. A sorban a „hatos” fogak, amelyek már 5-6 éves korban megjelennek, azok már maradandó fogak, így esetleges szuvasodásuk, eltávolításuk esetén bizony nem nő helyettük újabb!

Tévhit: Három évesen a gyerek már képes egyedül megfelelően fogat mosni

Tény: A tejfogak gondozására, ha lehet, a véglegesekénél is nagyobb figyelmet kell fordítani, mert gyengébbek, sérülékenyebbek és könnyebben romlanak. Így – bármennyire is büszkék vagyunk a 3-4 éves nagyfiúnkra és nagylányunkra, hogy milyen okos és önálló – bizony, tanácsosabb még néhány évig felügyelni a fogmosását, vagy kezét fogva segíteni, esetleg meg is mosni a fogát!

Tévhit: A tejfogaknak nincs gyökerük és nem is fájnak

Tény: A tejfogaknak is van gyökerük, és éppúgy futnak bennük az idegek is, mint a maradandó fogakban, vagyis éppúgy képesek fájdalmat okozni. Ezért is fontos rájuk vigyázni, ha szeretnénk megkímélni a gyermekünket a kínzó fogfájástól.

Tévhit: Ha a tejfog elromlott, nyugodtan kihúzathatjuk, majd nő helyette új!

Tény: Ha csak lehet, meg kell őrizni a tejfogakat a fogváltás természetes idejéig, mert a hiányuk sok gondot okozhat. Nemcsak a rágásban, a táplálék emésztésének előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is, és ha idő előtt el kell távolítani ezeket, akkor nem tudják az állkapocsban fenntartani a helyet a később kialakuló maradandó fogak számára sem.

Tévhit: A keksz, a babapiskóta rágcsálása jót tesz a fogaknak

Tény: A rágcsálás, vagyis a fogak használata valóban jót tesz, növeli az állkapocs erejét, csontsűrűségét. Azonban a magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalók lepedéket képeznek a fogakon, az ínyen, táplálva a fogakat rontó baktériumokat is. Jobban tesszük, ha például sárgarépát adunk ezek helyett. Jó tudni azt is, hogy a gyümölcsök és a cukros, savas ételek marják, felpuhítják a fogzománcot, így ezek elfogyasztása után érdemes egy kis vízzel átöblíteni a szájüregünket, hogy felhígítsuk a savakat.

Tévhit: A csokoládé tilos!

Tény: Ha már édesség, nassolnivaló kerül szóba, akkor legjobb a jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé, mert ebben egészséges antioxidánsok is vannak, emellett a zsírtartalma bevonatot képez a fogon, ami valamelyest védi a savak maró hatásától a fogzománcot.

Tévhit: Étkezés után azonnal fogat kell mosni!

Tény: Tanácsosabb várni legalább egy félórát az étkezést követő fogmosással, hogy időt hagyjunk ahhoz, hogy a savak által felpuhított fogzománcot a nyál újra megkeményíthesse.

Tévhit: Az ujjszopás jobb, mint a cumi

Tény: Egyik sem igazán jó, mivel fogsorzárási, harapási rendellenességet okozhat. De ha már nagyon kell, akkor talán szerencsésebb egy jó minőségű, jól kezelt, formatervezett cumi, mert erről nagyobb eséllyel lehet leszoktatni a kicsit, mint a „mindig kéznél lévő” ujjacskájáról.

Tévhit: Nem szükséges tejfogakkal fogászati ellenőrzésre menni, úgyse kell betömni azokat

Tény: Az a szülő teszi jól, aki legalább félévente, minden panasz nélkül is elviszi fogorvoshoz a gyermekét egy ellenőrzésre. A kicsi így megszokhatja, hogy felesleges szorongás nélkül tekintsen a fogorvosra, hiszen a jelentkező esetleges problémákat, kis lyukakat a fogzománcon még fájdalom nélkül be lehet tömni, a nagyobb bajt fluoridos kezeléssel meg lehet előzni. És bizony, be lehet, és be is kell tömni a tejfogakat is, nehogy évekig a pusztuló, csúnya, rossz szájszagot eredményező és a maradandó fogak egészséges fejlődését is akadályozó szuvas fogaktól szenvedjen a kicsi.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.22. 06:38:32

Tévhit a tévhitben!
'Tény: Ha csak lehet, meg kell őrizni a tejfogakat a fogváltás természetes idejéig, mert a hiányuk sok gondot okozhat.'. A fogorvosom is így gondolta, ezért nem húzta ki 18 éves koromig. Akkor meg már késő volt, a maradandó fog csírája elvándorolt az eredeti helyéről. Két fogamat össze kellett cserélni, ami maradandó esztétikai hiba, nem beszélve arról, hogy évekig fogszabályzóval kellett húzatni és alakítani a fogazatot, hogy a tejfogak miatt összekuszálódott fogakból legyen valami normális maradandó fogsor!
Vagyis minél előbb essenek ki azok a tejfogak, vagy ki kell húzatni őket!

Figyel Castro 2016.06.22. 09:16:29

@abcd1234: nade a 18 eves kor nem a fogvaltas termeszetes ideje, az a 8 eves kor (na jo, atlagban).

bloglegelő 2016.06.25. 22:25:33

Gyerekkori virtus a már mozgó, lazuló tejfogakat kirántani, cérnával fokozva a műsort stb. Jó lenne tudni, hogy mi a helyzet ezzel.
süti beállítások módosítása