Útikalauz anatómiába

10+1 tipp, hogy jól aludjon

2016.05.31. 11:10

Sokunknak ismerős az érzés, amikor órákig forgolódunk az ágyban, nagy nehezen elalszunk, aztán a legkisebb zajra is felriadunk az éjszaka folyamán. Az álmatlanság könnyebb vagy súlyosabb formájával minden 4. felnőtt megküzd az élete folyamán. Pedig a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele a testi-lelki egészségünknek, a kialvatlanság számos egészségügyi probléma eredője lehet. Fogadja meg tippjeinket, hogy jól aludjon és sikeresen kerülhesse el ezeket!

utikalauzanatomiaba_almatlansag.png

A kielégítő éjszakai alvás elengedhetetlen feltétele a testi és lelki egészségnek. Miközben alszunk, testünk regenerálódik, idegrendszerünk pedig feldolgozza azt a sok-sok ingert, ami napközben ér minket.

A kialvatlanság számtalan egészségügyi problémához vezethet, rontja a koncentrációt, memóriát, így a teljesítőképességet. A tartós kialvatlanság számos krónikus betegség kialakulásának kedvez, bizonyítottan szerepet játszik a cukorbetegség, elhízás, depresszió, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Alváshiányos embereknek csökken a nemi vágya, ráadásul az alvásmegvonás öregíti a bőrt, gátolja az izom és csont anyagcseréjét, leromlik a szövetek regenerációs képessége.

A jó alvás az egészségünk egyik fontos alappillére, ezért fontos, hogy amit lehet, tegyünk meg az alvás minőségének fenntartása és javítása érdekében.

10+1 tipp, hogy jól aludjon

Hagyja el a napközbeni szunyókálást!

Aki este nehezen alszik, annak nem ajánlott napközben álomra hajtani a fejét. A nappali alvás megzavarja az alvás-ébrenlét ritmust, amitől még nehezebb lesz az éjszakai elalvás.

Lehetőleg nyugodtan kerüljön ágyba!

A felkavaró, érzelmileg megterhelő beszélgetéseket ne lefekvéskorra tartogassa. Jobb békességben álomba szenderülni, a problémáinkat ne vigyük magunkkal az ágyba!

Arra használja az ágyat, amire való!

Az ágy legyen kizárólag az alvásnak és a szerelmeskedésnek fenntartva. Nem javasolt az ágyból tévézni, ágyban olvasni vagy zenét hallgatni.

Biztosítson kellemes és megnyugtató környezetet alvásához!

A matrac legyen kényelmes, gondoskodjunk megfelelő sötétítésről. Legyen kellemes a klíma, általánosságban a picit hűvösebb hőmérséklet jót tesz az alvásminőségnek.

Alakítson ki elalvás előtti rituálékat!

Egy forró zuhany segíthet kioldani a feszültségeket, alvás előtt jóleshet a relaxáció, egy forró (koffeinmentes) gyümölcstea, vagy egy lazító masszázs a partnerétől.

Hétvégenként is ugyanakkor keljen!

Szoktassa magát rendszerhez, minden nap ugyanakkor feküdjön le és reggelente ugyanakkor keljen - hétvégente is! Arra figyeljen, hogy naponta legalább 7 órát aludjon.

Csak akkor feküdjön le az ágyba, ha álmos!

Amikor nem tud elaludni, keljen fel, és foglalja el magát valamivel egy másik szobában. Semmi esetre se vergődjön álmatlanul az ágyban, mert a rossz alvás élménye helyhez kötődhet.

Elalvás előtt már csak mértékkel egyen és igyon!

Óvakodjon a kiadós, lefekvés előtti étkezésektől, lehetőség szerint kerülje a zsíros, fűszeres vagy szénhidrát-gazdag ételeket. Ne feledjük, a csoki tartalmaz koffeint, a sok folyadéktól pedig gyakrabban kell kimennünk mosdóba.

Kerülje az élénkítő szerek fogyasztását!

Elalvás előtt legalább 4 órával már ne cigarettázzunk, és ne igyunk kávét, teát vagy alkoholt. Utóbbi ugyan megkönnyítheti az elalvást, de jelentősen lerontja az alvás minőségét, ugyanis alvás közben a szervezetben lebomló alkohol élénkítő hatású.

Kerülje a kijelzőket!

A TV, okostelefon és számítógép monitor által kibocsátott fény, annak kék tartománya stimulálja az idegrendszert, amitől nehezített az elalvás.

Felejtse el a szundi gombot!

Reggelente ne használja a szundi funkciót telefonján. Kutatások igazolták, hogy a rendszeresen késleltetett ébresztés jelentősen megzavarja az alvásciklust és csak fáradtabbnak érezzük magunkat tőle.

A súlyos alvászavarok hátterében egyaránt állhatnak fizikai és lélektani tényezők. A megfelelő kezelés érdekében vizsgáltassa ki magát szomnológiai és pszichológiai szakrendelésen.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knowledge tree 2016.05.31. 15:31:13

Kerülje a kijelzőket, vagy telepítsen rájuk Fluxot: justgetflux.com/

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.05.31. 15:38:35

11.) Próbáljon nem gondolni arra, hogy holnap korán kell kelnie.
12.) A kocsma előtt éjfélig kiabálva dohányzó társaság menjen haza korábban.

Komád 2016.05.31. 22:34:36

A forro zuhany helyett nekem pont a hideg zuhany valt be. A testemtol elvonom a hot es ahogy a melegitessel van elfoglalva, elfarad en meg elalszom. Plane most, hogy jon a meleg. A masik ami nagyon bejott az ures gyomorral torteno lefekves
süti beállítások módosítása