Útikalauz anatómiába

10 tipp, hogy jól induljon a reggel

2016.05.24. 06:41

Megcsörren a telefonunkon az ébresztő óra. Lenyomjuk a „Szundi” gombot. Egyszer. „Csak még egy kicsit!” Majd lenyomjuk másodszor és harmadszor is. „A francba, el fogok késni!” Rohanás a zuhany alá, út közben feltesszük főni a kávét, amit öltözködés közben gyorsan magunkba döntünk. Ha van még egy perc indulásig, lehet, hogy egy kis kekszet is magunkhoz veszünk, hiszen emlékszünk: a reggeli a legfontosabb étkezés. Az ehhez hasonló reggel-indítások nem tesznek jót sem a testünknek, sem a lelkünknek, sem pedig családi kapcsolatainknak. De hogyan indíthatnánk a reggelt másképpen?

utikalauz_anatomiaba_10_tipp_hogy_jol_induljon_a_reggel.jpg
10 tippünk, hogy jól induljon a reggel!

A reggeli rutin biztosítja számunkra annak lehetőségét, hogy a legjobb formába hozzuk magunkat. Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges reggeli rutin nemcsak az aznapi állapotunkat optimalizálja, hanem hosszú távon is kiegyensúlyozottabbá, lelkileg és fizikailag egészségesebbé tesz bennünket.

A kutatások szerint a reggeli rutin kialakítása és követése fontosabb, mint hogy pontosan milyen tevékenységet végzünk ilyenkor. Saját, egyénre szabott rutinunk mindig attól függ, hogy éppen mi az a legfontosabb cél, amit szeretnénk elérni. Például ha valaki úgy érzi, nem tölt elég időt a családjával, a reggel kiváló időszak arra, hogy minőségi időt tölthessenek együtt. Akinek a fogyás vagy fizikai állapotának javítása a legfontosabb, azoknak mindenképpen érdemes a mozgást vagy a gyógytornát a reggeli rutin részévé tenni.

A szakemberek azt javasolják, hogy érdemes minél konkrétabban leírni vagy megfogalmazni a reggeli rutinszerű cselekvéseinket, és jó mindig azonos időpontban végezni őket (például 5:30-kor ébredés, 6:00-ig zuhanyzás, stb.)


10 tipp, hogy jól induljon a reggel

Jó reggelt a testnek!

Feküdjön le olyan időpontban, hogy legyen elég ideje kialudni magát! A jó reggel érdekében már előző nap este is tenni kell! Egy idő után tudni fogja, hogy mi az, amit mindenképpen szeretne beilleszteni a reggeli rutinba, és azt is, hogy mindehhez mennyi időre van szüksége például a munkába való elindulás előtt.

Igyekezzen elkerülni a „Szundi” funkció használatát! A gomb lenyomása utáni alvás már nem pihentető.

Ébredés után igyon meg egy nagy pohár (citromos) vizet! Ez serkenti az anyagcserét és hidratálja a sejteket!

Mozogjon! A test átmozgatása segít abban, hogy vérkeringésünk beinduljon és hogy minél több oxigén jusson szervezetünkbe. A reggeli edzés energetizál és hosszú távon csökkenti a stressz szintet. Csupán 10 percnyi testmozgás segít abban, hogy megnyugodjunk és kontrollálni tudjuk az impulzusainkat. Ha teheti, járjon gyalog vagy biciklivel munkába!

Vegyen egy (hideg) zuhanyt! A zuhanyzás ellazítja és megnyugtatja a testet. A hideg vízzel való mosdás hatására pedig szervezetünk kalóriát éget el és tesztoszteront termel, mely utóbbi hozzájárul a frissesség megtapasztalásához.

Készítsen és fogyasszon el ülve, lassan egy egészséges reggelit! A nyugalomban elfogyasztott étel ízét jobban érzékeljük, és így kevésbé valószínű, hogy túl sok ételt veszünk magunkhoz. Az egészséges reggeli feltölt energiával, javítja a rövid távú memória működését és segít abban, hogy hosszabb ideig és intenzívebben koncentráljunk.

Jó reggelt a léleknek!


Szenteljen figyelmet önmagának!
Meditáljon, olvasson egy keveset kedvenc könyvéből vagy hallgasson zenét!

Szenteljen figyelmet a családjának! A reggel remek alkalom arra, hogy minőségi időt töltsünk családtagjainkkal.

Írjon listát arról, hogy miket szeretne elvégezni az adott napon! Egyes kutatási eredmények alapján azok, akik konkrét célokkal rendelkeznek, magabiztosabbak és motiváltabbak, mint azok, akik nem tűznek ki maguk elé konkrét célokat. Céljaink legyenek egyértelműek és megvalósíthatóak!

Mellőzze az elektronikai eszközök bekapcsolását, az e-mailek ellenőrzését és a közösségi média böngészését az ébredés utáni órában! A nap első értékes pillanataiban ne mások, hanem a saját igényeivel törődjön!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása