Útikalauz anatómiába

5 tényező a halálos szív- és érrendszeri betegségek ellen!

2016.02.23. 11:13

A hazai halálozási statisztikák élén a szív és érrendszeri betegségek állnak. Mindez „rajtunk is múlik”, mivel helyes életmóddal, odafigyeléssel megelőzhetőek lehetnek. Kardiológusok összefoglalták a legfontosabb kockázati tényezőket, amelyek elkerülésével legalább a felére lehetne csökkenteni a szív és érrendszeri betegségek miatti halálesetek számát.

 sziv-es-errendszer.jpg

A szív és érrendszeri betegségek vagyis a szívinfarktus, és a stroke kialakulása az életmódon múlik. Mindössze öt, jórészt megelőzhető kockázati tényező kiküszöbölésével sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, és így akár évtizedekkel is meghosszabbíthatnánk az életünket!

A fejlett világ számos országában próbálnak tenni ezért: kampányokkal és hatósági szabályozásokkal harcolnak a dohányzás visszaszorításáért, a mozgás „divatba hozásáért és népszerűsítéséért”, valamint az egészséges táplálkozás elérése céljából nagy hangsúlyt fektetnek az egészségesebb közétkeztetésre, az élelmiszeripari termékek összetevőinek jelölésére is . A szívbarát életmód azonban elsősorban egyéni elhatározáson múlik. Nézzük a legfontosabb kockázati tényezőket és azt, hogy milyen lépéseket tehetünk az ellensúlyozásukra!

Magas koleszterinszint

A koleszterin két fő típusa a HDL- és LDL koleszterin. Ez utóbbinak a túl magas szintje veszélyes, mert hajlamos plakkokat képezni és lerakódni az érfalba, szűkíteni az ér átmérőjét, sőt, teljes elzáródást is okozhat, szívinfarktust vagy agyi érkatasztrófát, stroke-t váltva ki. A vér koleszterin szintjének ellenőrzésére ajánlott rendszeresen, évente egyszer laboratóriumi vérvizsgálatot kérni. A táplálkozással bevitt koleszterin csökkentése érdekében ajánlatos kerülni a zsíros húsokat, zsiradékban sült ételeket. Válasszunk például a vörös húsok, így a sertéshús helyett halat, csirkehúst, pulykahúst, és használjunk zsírszegényebb konyhai technológiákat mint például a párolást, a főzést vagy csőben sütést.

Cukorbetegség
Egyre többeket érint a diabétesz, ami egyben a szív- érrendszeri betegségek egyik fontos rizikófaktora.

Ha a rutin vércukorvizsgálat a normálisnál magasabb vércukor értékeket igazol, többnyire még lehet tenni a diabétesz kialakulása ellen. Az ún. prediabétesz esetén a testsúly normalizálása, a megfelelő diéta, a csökkent szénhidrát és kalória bevitel valamint a rendszeres mozgás segíthet elkerülni a cukorbetegség kialakulását.

Magas vérnyomás
A tartósan 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomás károsítja a szívet és az érrendszert, növeli a szívinfarktus és az agyi katasztrófa, a stroke kialakulásának kokcázatát. A vérnyomás karbantartása a kardiovaszkuláris betegségek elkerüléséhez elengedhetetlen. A vérnyomás szintje is befolyásolható életmód változtatással, például szívbarát (zsírokban, cukorban, sóban szegény, rostban gazdag, vitamindús) étrenddel, stresszkezelő technikák elsajátításával, testsúlycsökkentő diétával, mozgással. Ha az orvos gyógyszeres kezelést rendel, azt fegyelmezetten alkalmazni kell.

Kóros túlsúly
Ha testtömeg-index 30-nál magasabb, itt az ideje a változtatásnak, egy egyénre szabott testsúlycsökkentő diéta és megfelelő, rendszeres testmozgás következetes alkalmazásának. Az elhízás olyan állapot, amelynek kezeléséhez a változó divatdiéták, baráti receptek helyett a legjobb amit tehet, ha szakemberek, dietetikusok, orvosok és trénerek segítségét kéri.

Dohányzás
Minél régebben dohányzik, annál magasabb a szívbetegségek kockázata. De leszokni sohasem késő, és a haszna is néhány hónapon belül látható lesz az egészségi állapotában, tüdőkapacitásában, erőnlétében . Orvosa segít eldönteni, hogy melyik dohányzásról való leszokást támogató módszer működhet a legjobban az Ön számára.

A felsorolt öt tényező kiküszöbölésével jó eséllyel megállíthatjuk az érrendszer károsodását, megakadályozhatjuk, hogy az életünket szív és érrendszeri katasztrófa rövidítse meg. Ráadásul az egyik segíti a másikat: az egészségesebb étrend, a több mozgás, az önkontroll és a rendszeres orvosi ellenőrzés minden kockázati elem veszélyét csökkenti.
Mindehhez nincs egyedül: kérje szakembereink segítségét!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WNFB 2016.02.23. 14:24:40

Jo, hogy az elmult kb 10-15 evben keletkezett osszes valamit is ero kutatas cafolja az ezereves koleszterines baromsagokat, amik itt is szerepelnek, ugyhogy kulon gratulacio az egeszsegkozpontnak!

Croma Soma 2016.02.23. 14:43:20

Úr Isten! Ott a Budai Egészség központban kicsit el vannak maradva!

A mozgás hiány, a dohányzás, elhízás, cukorbetegség tényleg nagy probléma, a post többi része felejtős! Különösen az étkezési ajánlások.

alessandri 2016.02.23. 17:04:06

A koleszterin-elmélet megbukott és az állati zsírok egészségesek.
Ki ír ide, húsz éve megcáfolt marhaságokat?!

2016.02.23. 17:09:07

szuper, hogy csak iszok - örök élet

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.02.23. 17:11:14

GYOMORTÖFFENÉS

Gyomrod gyenge, szegény kölyök?
Lecsapnak rá szaftpörölyök!
Majonézes ürücupák
Bélben bolyhot kócol, pupák!
Darálthúsba abált fűszer?
Nem kell ide csodaműszer
Meglátni, hogy bélrendszered
Koleszterin-tusban fered.
Pörctömbök és disznóteper-
-tők hada a földre teper.
Zsírzuhanytócsamaradvány,
Melyben halsz, mint egykor Radvány
Erdejében Bárczi Benő!
Bár, ha fejed lágya benő
Addigra, és pacallevest
Sose eszel (tán csak kevest),
S nem zabálsz több tokaszalon-
-nát, s fenyőről zselés szalon-
-cukrot, s nem lesz többé nasi:
Gyógyulhat a gyötört hasi!
Megoldás a léböjt, meg a
Létmódváltás: Legyél vega!
(Léböjt?! Vega?! Nekem tú’sok!
Öljetek meg szaftos húsok!!!)

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/09/gyomortoffenes.html

Alick 2016.02.23. 17:48:57

Nem önmagában az LDL számít, hanem a HDL:LDL arány!

www.eufic.org/article/hu/artid/Koleszterin-a-jo-a-rossz-es-a-kozepes/

...és persze ennek romlását nem lehet csak a zsíros húsokra, a koleszterin tartalomra hárítani, pl. a műkaják, a sütik is problémásak lehetnek.

Kelly és a szexi dög 2016.02.23. 21:48:46

a Kardiobaszkuláris nick nevű felhasználó nem is szól hozzá!?

Indexes faszkalapok 2016.02.23. 23:12:18

"5 tényező a halálos szív- és érrendszeri betegségek ellen!"

Aki nem tud magyarul, mi a faszért erőlködik blogírással?

És akkor a pocsék helyesírásról még szó sem esett.

Indexes faszkalapok 2016.02.23. 23:15:54

"zsírszegényebb konyhai technológiákat "
Ráadásul az ostoba barma még lop is (saját maga szerint fordít, valójában ferdít), angol és magyar nyelvtudás nélkül...

Konyhai technológia az apád büdös fasza, te agyatlan segg!

Indexes faszkalapok 2016.02.23. 23:18:02

@Frady Endre:
Szeretem a verseidet, de a helyesírásra gyúrhatnál kicsit. :-)
Az megvan, hogy Bárczy Benő öngyilkos lett?

Mérges Kopasz 2016.02.23. 23:45:19

Ezt a testtömeg-indexet el kéne már végre felejteni. Tényleg olyan bonyolult dolog megérteni, hogy miért használhatatlan egy olyan mutatószám, ami csakis a testsúly és a magasság alapján akarja megmondani, hogy túlsúlyos-e az illető, és teljesen figyelmen kívül hagyja a zsír és az izom arányát?

romigill.com/warning-bmi-is-not-a-good-measure-of-healthy-body-weight/

nikeairmax csabi (törölt) 2016.02.24. 01:12:28

Faszt érdekli ez az egész úgyis mind megdöglünk szóljatok le!

taffer 2016.02.24. 08:17:56

@Alick: Azért ez durva leegyszerűsítés, amolyan női magazin egészség rovat szint. Semmi értelme az LDL-t "rossz", a HDL-t "jó" koleszterinnek nevezni. Főleg, hogy valójában egyik sem koleszterin, csak a koleszterint szállító két zsírfehérje. Az LDL szállítja a koleszterint a sejtekhez, a HDL meg az elhasznált koleszterint szállítja vissza a májba, és mindkettő nélkülözhetetlen fontosságú.

A koleszterin annak köszönheti a veszélyes hírnevét, hogy 1913-ban Nikolaj Anicskov egy kísérletben nyulakat etetett tojássárgájával és tiszta koleszterinnel, majd kimutatta, hogy ez a növényevő állatok ereiben lerakódásokat, zsíros koleszterinplakkokat okozott. És bár azóta egy komplett ipar épül a koleszterincsökkentésre, ma már orvosi körökben is kezd ciki lenni ilyesmire hivatkozni, talán erre utalt a többi kommentelő is.

Az emberben és húsevő állatokban nem alakulnak ki ezek a reklámok által is gyönyörűen szemléltetett, zsíros mosogatólefolyóhoz hasonlító plakkok az erek felszínén. Az emberben a plakkok nem koleszterinből vannak, hanem magában érfalban jönnek létre ("érelmeszesedés"), érszűkületet okozva, és leginkább a dohányzás, stressz, magas vércukor és inzulinszint, fertőzés okozta gyulladás miatt alakulnak ki.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.02.24. 10:39:08

@Indexes faszkalapok: Bárczy Benő tényszerűen öngyilkos lett ugyan, de nem tekinthetünk el az öngyilkos fegyvert uszítóan odaadó arájának, Kund Abigélnek a szerepétől sem. Aki egy elkeseredett szuicid alkatú embernek kést ad a kezébe, az nem pont olyan ártatlan, mint egy ma született ártány... :)
Ammugy pedigg milya balyod a hejeschírásommal? :)
süti beállítások módosítása