Útikalauz anatómiába

Mit mond el rólad a nyelved?

2015.08.18. 12:10

Érdemes időnként a tükörben egy pillantást vetni a kinyújtott nyelvünkre: színe, formája, állaga, a rajta esetleg megjelenő képletek, kinövések sokféle betegségre, állapotra utalhatnak, jelezhetnek más szervben fellépő problémát is. Egy egészséges nyelv rózsaszínű, rugalmas, kis, szemölcsszerű ízlelőbimbókkal. Ha tartósan nem ilyen, vagy ha fájdalom, seb jelentkezik rajta, annak valamilyen oka van, aminek érdemes utánanézni, szakorvossal megbeszélni. Nézzük, milyen elváltozásokra kell felfigyelni!

 nyal.jpg

Fehér lepedék foltok, bevonat a nyelven

A fehér színű, letörölhető lepedékkel borított nyelv jelezhet bakteriális vagy gombás fertőzést, de egyes gyógyszerek, szteroidok, antibiotikumok mellékhatása is lehet. Ha a foltos fehér elszíneződést nem lehet letörölni a nyelvhátról, akkor felmerül a dohányzás vagy más tartós irritáció következtében kialakuló leukoplakia lehetősége is, ami daganatmegelőző állapotra is figyelmeztethet.

Növedékek a nyelven

A nyelven kialakulhatnak növekmények, jóindulatú kötőszöveti burjánzások, vagyis fibrómák. Ezeket azért tanácsos eltávolíttatni, mert sérülésük bajt okozhat.

A nyelv rosszindulatú daganatai többnyire laphám eredetűek, kockázatukat a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve az elhanyagolt fogazat okozta tartós irritáció is növelheti. A szájüregi daganatok, így a nyelvrákok kialakulhatnak a (méhnyakrákok többségéért is felelős) HPV, a humán papillóma vírus következményeként is.

Eper-, málnanyelv

A nyelv piros elszíneződése B12-vitamin- és folsavhiányra utalhat. Amikor pedig eperhez vagy málnához hasonló szemcsésség jelenik meg az élénkpiros nyelven, különösen, ha lázas állapot kíséri, az a skarlát egyik tünete lehet, gyerekeknél pedig az ún. Kawasaki-szindróma is kiválthatja.

Térképnyelv

Így nevezik azt az elváltozást, amikor a nyelv hátán szabálytalan alakú, változékony fehér foltok jelennek meg. Többnyire ártalmatlan jelenség.

Fekete szőrnyelv

Ijesztő és csúnya elváltozás, amikor a nyelvhát szemölcsei szőrszerűen megnyúlnak, majd a dohányzás vagy az elfogyasztott ételek hatására feketésen elszíneződnek. A szemölcsök megnagyobbodását okozhatják bakteriális vagy gombás fertőzések, antibiotikumok, szteroidok, esetleg sugárkezelés mellékhatása is.

Sebek a nyelven

Apró, de fájdalmas sérülések keletkezhetnek a nyelven harapás, hibás fog vagy protézis általi irritáció vagy forrázás, vagyis túl forró étel fogyasztása miatt. Gyakori az afta is, ez a fájdalmas, égő, fekélyszerű kis seb, amelyet leggyakrabban vírusfertőzés okozhat, máskor az immunrendszer leromlása miatt alakult ki. Savas ételek lassítják az afta gyógyulását, fokozzák a fájdalmat.

Mindegyik elváltozásra igaz, hogy figyelni kell: ha tartósan fennáll, és nyilvánvaló, hogy nem egyszeri körülmény, például valami természetes vagy mesterséges festékanyagot tartalmazó étel-ital elfogyasztása váltotta ki, akkor tanácsos fül-orr-gégészeti vagy fogászati szakembernek megmutatni, hogy megállapíthassa, szükség van-e kezelésre.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása