Útikalauz anatómiába

Hasznos tippek napégés esetére

2015.07.14. 12:05

Nem mindig sikerül eltalálni, mennyi időt tölthetünk kellemetlen következmények nélkül a napon, például a strandon. Egy otthon felejtett naptej, a hosszasan a vízben töltött idő, vagy a fátyolfelhőkön áttűző nap is okozhat minden elővigyázatosságunk ellenére napégést. Mi a teendő ilyenkor?

sunburn.jpg

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a bőrünket védeni kell az erős napsugárzástól. Minden egyes leégés károsítja a bőr regenerálódó képességét, ezek az ártalmak kora gyermekkortól kezdve összeadódnak, és nemcsak a bőr korai öregedéséhez vezetnek, hanem növelik a legveszélyesebb bőrrák, a melanóma kialakulásának esélyét is. Ezek a veszélyek egyre ismertebbek, nyáron mégis naponta lehet látni strandról vagy kirándulásról „pecsenyére sült”, kivörösödött bőrrel hazatérő embereket. Azt, hogy túl sok UV-sugárzás érte a bőrünket, már néhány órával később észrevehetjük. A leégés nyomán rövidesen jelentkezik a bőrpír, a fájdalom, égő-viszkető érzés, az érintett bőrterületek feszülése, duzzanata, súlyosabb esetben felhólyagosodása. A tűző nap hatása nem csak a bőrön mutatkozhat: gyakran tapasztalható fejfájás, láz és hányinger is azoknál, akik túl sokat voltak a napon.

A leégés tulajdonképpen égési sérülés, első, sőt, súlyosabb esetekben másodfokúnak számít, az elsősegély nyújtására ugyanazok az alapelvek vonatkoznak, mint a hőhatás okozta sérülésekre. Így például ebben az esetben sem érdemes házi praktikákkal kísérletezni, hiszen a tejföllel, olajjal, reszelt krumplival stb. való kenegetéssel több kárt is okozhatunk, mint amennyi enyhülést szerezhetünk a sérültnek. 

Amit tehetünk a leégés okozta kellemetlenségek enyhítéséért:

Mielőbb húzódjunk árnyékba, hűvösebb helyre! Egy hideg fürdő, vagy hideg vizes zuhanyozás nyugtatóan hat a bőrre. Hasonló a hatása a hideg vízbe mártott, jól kicsavart törülközővel végzett borogatásnak is.

Fogyasszunk bőségesen folyadékot!

A hidratáló aloe vera krém vagy gél használata is enyhülést hozhat sok esetben. Ha hólyagosodás nem történt, a hűsítő, napozás utáni balzsamok is segíthetnek.

Szükség esetén vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítót, például ibuprofent, naproxen-nátriumot vagy paracetamolt is bevethetünk.

Fontos figyelni, hogy égett, gyulladt bőrrel mindenképpen kerüljük a napozást, még fényvédő krém használatával se menjük napra!

Feltétlen orvoshoz kell fordulni:

Ha az érintett bőrfelületen nagy hólyagok is megjelennek. A nagyobb hólyagokat általában a legjobb eltávolítani, mivel többnyire úgyis megsérülnének, de ezt bízzuk az orvosra, házilag kiszúrni a hólyagokat nem szabad!

Égő bőrpír, heves fájdalom esetén.

Ha szövődményeket tapasztalunk, mint például szélsőséges fájdalom, fejfájás, zavartság, hányinger vagy hidegrázás, nyakmerevség hiszen ilyenkor már a súlyos napszúrás gyanúja is felmerül.

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2015.07.15. 13:18:47

Én nem is értem egyébként. 80-as IQ felett hogyan lehet leégni?
süti beállítások módosítása