Útikalauz anatómiába

Egy véradás = három élet

2015.06.30. 12:10

Több millióan vannak a világon, akik vért adnak, sőt, rendszeresen teszik ezt. Emberek milliói köszönhetik nekik az életüket, úgy, hogy közben nem is ismerik egymást. Tudta, hogy egyetlen véradó, egy alkalommal adott vérmennyisége akár három ember életét is megmentheti?

mennyiverunkvan2.jpg

Miért kell vér?

A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen. Nemcsak műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, hanem vérkészítményekhez is szükség van rá. A felhasználás szempontjából meghatározó a vércsoport. Ez lehet A, B, 0, vagy AB-s, és ezen belül Rh pozitív (ez a gyakoribb) vagy Rh negatív. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, hiszen a pácienseknek csoport-azonos vért kell kapniuk.  A 0-s úgynevezett univerzális adó, aki mindenkinek adhat vért, az AB pedig az univerzális kapó, aki bármely más vércsoportba tartozó személytől kaphat. Előfordul, főleg nyáron, vagy több napos ünnepek után, hogy egy-egy vércsoportból átmenetileg csökken a készlet. Ilyenkor megtörténhet, hogy a tervezhető műtéteket el kell halasztani.

A társadalom elöregedése, a romló népegészségügyi mutatók előrevetítik a véradók számának csökkenését, ugyanakkor a vérre szorulók számának növekedését is. Így az országban naponta jelenleg szükséges kb. 8000 egységnyi készlet előteremtése várhatóan egyre nehezebb lesz. Ezért jelent nagyon sokat az önkéntes segítség. Egy felnőtt emberi szervezetben körülbelül 5 liter vér található, a véradás során körülbelül 4,5 decilitert vesznek le, ami nem jelent nagy megterhelést egy egészséges szervezet számára.

A véradásnak létezik térítéses és célzott formája is - amikor rokonok, barátok adnak rászoruló szerettüknek vért - de a biztonságos vérellátás alapvető bázisát mégis az önkéntes véradók jelentik, akik a szó szoros értelmében életmentők. Tevékenységük fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a világ lakosságának mintegy négyötöde még mindig nem lehet biztos abban, hogy ha a helyzet úgy kívánná, jutna neki elegendő vér.

A véradás feltételei

  • 18 éves kornál idősebb, 65-nél fiatalabb életkor
  • kifogástalan egészség, amit a helyszínen elvégzett rövid orvosi vizsgálat is igazol
  • 50 kg-nál nagyobb testsúly
  • személyi okmányok, a TAJ- kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány. Külföldi állampolgár esetén útlevél és a magyar TAJ-kártya kell
  • esetleges tetoválás és a testékszer készíttetését követően fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki véradó lehessen

Aki vért ad, a saját egészségnek is használ ezzel, hisz a megelőző kötelező tesztek tulajdonképpen szűrővizsgálatok. Az Országos Vérellátó Intézetben ugyanis a levett véren minden alkalommal, még a rendszeres véradók esetében is elvégzik a kötelező teszteket, a HIV, a Hepatitis-B vírus, a Hepatitis-C vírus, a szifilisz vizsgálatot és a vércsoport meghatározást. Az egészséges vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet!

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeres véradókat, akik évente kétszer adnak vért, kevésbé sújtják a gyakori, népbetegségnek számító egészségügyi problémák is, mint például a szívinfarktus vagy a stroke.
A véradók többségét azonban sokkal inkább a jó szándék motiválja: az örömteli tudat, hogy adhat, segíthet, életet, életeket menthet.

Ráadásul maga a véradás is előnyös folyamatokat indít be a szervezetben. A levett 4-500 milliliternyi vérmennyiség arra ösztönzi a vérképző szerveket, csontvelőt, hogy új, friss vért, vörösvértesteket képezzen. A félévenkénti véradás egy olyan élettani láncolatot indít be, amelynek következtében a véradó vére, ezzel gyakorlatilag egész szervezete megújul. Ez napjainkban különös fontossággal bír, mert a káros környezeti hatások, és a megváltozott étkezési szokások révén szervezetünkbe egyre több szennyeződés kerül.

Jótettben a jutalma

A véradás menete a következő: Előkészületként regisztráció, adatlap és egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése (nem hosszú), néhány pohár folyadék elfogyasztása, orvosi és laborvizsgálat. Ezt követi maga a tényleges véradás, ami leginkább egy, a megszokottnál kényelmesebb körülmények közt elvégzett, laborvizsgálathoz szükséges vérvételhez hasonlít. Miután a párnázott nyugágyhoz hasonló vérvételi ágyon elhelyezkedik a véradó, tizenöt perc alatt leveszik a vért. Az egyetlen kellemetlenség a pillanatnyi, apró tűszúrás. Befejezésként még pár perc pihenő az ágyon, és kész is!

A cikk a Budai Egészségközpont munkatársainak közreműködésével készültKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fikkentáger 2015.07.01. 15:33:17

Nem kell már TAJ kártya

esprit 2015.07.01. 19:08:47

Ezt a cikket szakember írta? Kb 15 éve adtam vért utoljára, de már akkor is csak csoportazonos vért adtak. Nincs már ideális kapó, adó...

vackor1 2015.07.01. 19:44:42

Ha jól tudom a " 0 " negatív vércsoportú adhat bárkinek ( én " 0 " pozitívként neki biztos nem adhatok , viszont mindenki másnak igen ) viszont csak " 0 "negatívtól kaphat.
Az " AB " pozitív kaphat bárkitől de az " AB " negatív csak a negatív Rh-soktól.
süti beállítások módosítása