Útikalauz anatómiába

Csempék, csupaszok, bozontosok

2015.01.13. 12:05

A szőrtelenítés divatja napjainkban sosem látott méreteket öltött. Míg úgy 20-30 évvel ezelőtt a férfiak elöl nyitott ingükből kigöndörödő dús mellkas szőrzetükkel hódítottak, ma mindenki, aki „ad magára”, gyantáztat, még csak celebnek vagy Chippendale fiúnak sem kell lenni hozzá. A mellkas, nők esetében a láb, a kar, a hónalj szőrtelenítésének szokását mindkét nemnél a nemi szervek  csupaszsága követte. Mára szinte követelménnyé vált, pedig a vélemények megoszlanak a trend praktikus és egészséges voltáról.

jan13-1830.jpg

Napjainkban igen gyakori férfiak és nők körében is a teljes szőrtelenítés, ide értve a nemi szervek környékét is. A kopasz, ún. „csempe” szeméremtest talán a legvitatottabb területe a szőrtelenítésnek. Nem ritka, hogy ide tetováltatnak, amihez le kell borotválni a szőrzetet. Sokak szerint izgatóbb, érdekesebb a csupasz nemi szerv, no meg az orális szex is kényelmesebb így. Az ellenzők ezzel szemben úgy gondolják, hogy a szőrzet a szexuális érettség jele, így inkább a pedofil hajlamúakat vonzza a gyermekien sima nemi szerv.

Festve, nyírva, borotválva

A divat nagy úr, kilógni a sorból ciki, de a megszokottól eltérő érdekes, izgalmas, különleges lehet. Pár nemzedékkel ezelőtt az is nagy dolog volt, ha egy-egy hölgy azzal kápráztatta el partnerét, hogy nemcsak a haját, hanem a hónalj- és fanszőrzetét is festette.

A fazonra nyírást, illetve, ahogyan régen hívták a kozmetikában „fazon gyantázást” a bikini divatja kényszerítette ki. Zavaróan, sőt, kínosan hatottak a parányi nadrágocskából kikandikáló szőrszálak. Minél kisebb lett az alsó, annál többet kellett eltüntetni az intim szőrzetből. Akadt, aki rombusz, csík, sőt, szívecske formára alakította. A hónaljnál eleinte még zavartalanul burjánzott a szőr. A lábán, karján is inkább csak az szedette le, akit különösen erős és sötét szálakkal vert a sors, egyébként, ha egyáltalában törődtek vele, inkább csak kiszőkíttették. Először talán a balett-táncosok, modellek, színészek borotvált hónaljára csodálkozhatott rá a nagyközönség. Aztán, mivel a reflektorfényben állók mindig is példát adtak, hamar követőik akadtak, mára pedig a csupasz hónalj követelménnyé vált, akié nem ilyen, azt igénytelennek, ápolatlannak kiáltják ki.

Ellenzők, lázadók

Maradtak ellenzői a látható testrészek szőrtelenítésének is, sőt, volt olyan vélekedés is, hogy a dúsabb szőrzet az erősebb szexualitás jele férfinél, nőnél egyaránt. (A népszerű Mrs. Doubtfire című film egyik jelenetében az idős hölgynek maszkírozott, szoknyát viselő apa szőrös lábszárait tetszéssel nézi a buszsofőr, mondván, ő az ilyen életerős, egészséges, temperamentumos nőket szereti.) Mások a természetesség jegyében hirdetnek ellenállást. Hatalmas botrány kerekedett, amikor Julia Roberts hónaljbozontot villantott a nyaralásakor, sőt, egy premieren is.  A polgárpukkasztó magatartásáról is híres Madonna egy magáról közzétett fotóján szőrös hónalját, az Oscar díjas színésznő, Mo'Nique pedig természetes állapotukban hagyott lábait mutogatta. A sajtó „nagyon ciki”, illetve „kínos” jelzőkkel írt ezekről az esetekről, az internetes hozzászólók meg egyenesen undorítónak, gusztustalannak minősítették, kevesen merték megjegyezni, hogy ez a természetes állapot, míg a szőrtelenítés kellemetlen, sőt, fájdalmas. Ők legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy ami ma ciki, holnap menő lehet, a divat fordulhat, lehet, nem is oly sokára  ismét a természetes bozont lesz az elfogadott.

Kellemetlen, egészségtelen, sőt, veszélyes is lehet

Sokan megfogalmazzák, hogy a szőrzetnek funkciója van, védi az érintett testrészt a külső behatásokkal illetve a kórokozókkal szemben, szerepe van a test hőháztartásában, a nedvesség elvezetésében, ez által a gombás betegségek megakadályozásában. Az orvosok ezért többnyire azt javasolják, hogy az intim szőrzet fazonján, hosszán igazítson, akit zavar, de ne távolítsa el teljesen.

A szőrtelenítés ráadásul - akár borotvával, akár gyantával vagy epilálóval végzik a műveletet -, mikrosérülések, hámsérülés, bőrirritáció veszélyével jár. A kitépett, epilált szőrszálak megújuláskor sokszor tévútra mennek, benőnek a bőr alá, kellemetlen, esetleg viszkető kis dudorokat képezve. Nem ritka a szőrtüszők begyulladása sem. A szőrtelenítő krémek is irritálhatják a bőrt, különösen a hónalj és az intim tájék érzékeny területein.

A parányi bőrsérülések további bakteriális, gombás és vírusos fertőzéseknek, gyulladásoknak nyitnak utat, és az érintett bőrfelületek meleg, nedves környezete ideális táptalaja lehet több veszélyes kórokozónak, például a súlyos gyulladásokat okozó Streptococcus, Staphylococcus aureus baktériumoknak, amelyek családjába tartozik az antibiotikumoknak félelmetesen ellenálló mutáns, a meticillinrezisztens S. aureus (MRSA) is. Kutatások folytak arról is, hogy a nemi úton terjedő betegségek kockázatát is növeli a szőrtelenítés divatja, például ezzel a trenddel párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a poxvírus okozta molluscum contagiosum nevű, szexuális úton terjedő bőrbetegség esetszáma. Az ezzel kapcsolatos egészségügyi hírek között egyetlen pozitív változásról lehetett mindössze olvasni: amióta a fiatalok közel 80 százaléka rendszeresen szőrteleníti magát, a lapostetű-fertőzések száma jelentősen csökkentek…

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.01.14. 12:00:19

Kissé tendenciózusnak érzem az írást, főleg az utolsó bekezdéssel megterhelve.
Annak idején én is a teljesen szőrössel kezdtem az ipart, akkoriban nem is zavart, de aztán először egy könyvben olvastam a borotvált punciról (egy teljesen mellékes félmondat volt, egyszerűen csak megragadta a fantáziámat), aztán találkoztam az életben is hasonlóval és elsöprő sikere lett nálam. Lényegesen kevésbé zavar egy szőrös láb, mint egy szőrös punci, de alapvetően szőrellenes vagyok. Férfiakon se tartom esztétikusnak a dús szőrzetet, nekem szerencsére elég gyér, így nem zavar, csupaszítani is csak a farkam körül szoktam (meg az arcomat, természetesen).
Akik szerint a szőrtelen nemi szervek iránti preferencia pedofil beütésre utal, az komplett elmebeteg, megkockáztatom, hogy ő maga (látens) pedofil, nekem még sose jutott eszmbe szex közben egy gyerek. Ilyen alapon a szőrmerajongók meg mind buzik, mert ez az egészségtelen ragaszkodás a dús szőrzethez nagyon férfias áthallású, a férfiak szőrösek, tehát aki a szőrösre izgul, az a pasikra gerjed. Legalább annyira logikus, mint a pedofilozás.
A természetes-természetellenes kérdéskör egy merő baromság úgyszintén. Az életünkben semmi sem természetes. Ruhát hordunk, ami nem természetes egyáltalán. De ha megnézünk egy meztelen (ruháitól éppen megszabadult) nőt, hát semmi természetességet nem találunk. A haja le van vágva, természetellenes módon elrendezve, esetenként göndörítve(-egyenesítve), festve. Az arca festékanyagokkal összekenve, amire egyáltalán nem természetes színfoltokat mázolt. A teste különböző anyagokkal meg van fosztva a természetes zsír- és szaganyagaitól, majd mesterséges szagokkal ellátva. A körmei le vannak vágva, festékkel (súlyosabb esetben műanyag lapkákkal) elfedve. Ehhez képest a szőrtelen punci kimondottan természetbarát megközelítés...

jet set 2015.01.14. 17:36:26

Szerintem meg döntse el mindenki maga, hogy mi tetszik neki. Ha valakinek a szőrös tetszik, akkor az, ha másnak a csupasz, akkor neki az. Ne szóljanak meg ezért senkit sem.

bandigyerek 2015.01.14. 19:19:28

A szerző néhány éves fáziskésésben van, mivel pont az utóbbi időben kezdett terjedni a szőr meghagyása, legfeljebb fazonírozása a csajoknál... halló, ébresztő..

mojoking77 2015.01.15. 14:19:25

"lőször talán a balett-táncosok, modellek, színészek borotvált hónaljára csodálkozhatott rá a nagyközönség."
Bocsass meg, de ezen kb 5 perce rohogok.
A szerzo mikor latot amerikai filmet utoljara?
Segitek, mert nagyon komoly az eltvedes. Amerikaban a honalj szortelenitese a ferfiaknal a mai napig szinte teljesen tabu. A legtobb hollywoodi " macso" tokeletesen borotvalt mellkassal rendelkezik, de mindenhol ott figyel a klasszikus honaljkutya..
süti beállítások módosítása