Útikalauz anatómiába

Edd szépre a bőröd!

2014.05.13. 12:05

A bőrünk tükrözi az egészségi állapotunkat. Szerencsére ez visszafelé is igaz: a bőr állapota jól befolyásolható házilagos, egyszerű módszerekkel, például azzal, hogy mit eszünk. 

20140513_egeszsegesbor-recept.jpg

Víz, víz, tiszta víz!

Az egészséges, rugalmas, sima bőr alapja a megfelelő vízháztartás. A vízhiányos bőr petyhüdt, finoman ráncos, fakó, míg a hidratált bőr egészségesebb színű, simább, van tartása, rugalmassága. Legalább napi két liternyi folyadék beviteléről kell gondoskodni ehhez. Legjobb, ha ez tiszta ásványvíz, de gyógytea, gyümölcslé, leves, tej is hozzájárulhat a naponta szükséges mennyiséghez. Az alkohol és a feketekávé hiába folyadék, a vízhajtó hatása miatt épp ellenkező hatást vált ki, a bőrt is dehidrálja, petyhüdtebbé teszi. A színvonalasabb kávézókban épp ezért egy pohár ásványvizet is felszolgálnak a kávéhoz, ellensúlyozva ezt a hatást. A teakedvelők számára a legjobb választás a zöld tea: antioxidánsokban, polifenolokban, vitaminokban, fontos nyomelemekben gazdag, egyes kutatók szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát, ezenkívül még üdítően finom is. A zöld tea használt, még nedves filterjét pár perces szemborogatásként is használhatjuk.

E, mint egészség

A bőr egészségéhez, fiatalságának megőrzéséhez a sokoldalú E-vitaminra is szükség van. A búzacsíra ennek gazdag forrása, de általában a növényi olajok, a csonthéjas gyümölcsök, a sötétzöld levélzöldségek (spenót, káposzta, brokkoli, mangold), a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojás, a tej is tartalmazzák. Egy pohár búzacsírával gazdagított joghurt reggelire például gyakorlatilag tartalmazza a napi szükségletet, és ha van rá idő, ezt a keveréket pakolásként, külsőleg is érdemes a bőr szépítésére használni: elsimítja a ráncokat és selymes tapintásúvá teszi a bőrt.

Színes ételek

Nagyon leegyszerűsített, ám könnyen megjegyezhető és igaz tétel, hogy minél színesebbek a friss zöldség- és gyümölcsfélék, annál egészségesebbek a bőr és általában az egészséges szervezet számára. Az élénk narancssárga sütőtök, a citrusfélék, a sárgarépa, a sárgadinnye, a mélyvörös cékla, ribizli, málna, eper, gránátalma egyaránt tele van az A-vitamin elővitaminjának számító béta-karotinnal, C- és E-vitaminnal, fontos nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, jófajta természetes gyümölcssavakkal, amelyek mind hozzájárulnak a bőr simaságához, üde színéhez, aknémentességhez, a ráncok enyhítéséhez.

Halat, mi jó falat

Az alacsony zsírtartalmú, viszont fehérjében és omega-3 zsírsavban gazdag halak kozmetikai szempontból is jó választásnak bizonyulnak, sok hasznos összetevőt tartalmaznak a bőr, a haj és a körmök számára is, de a szervezet általános egészségének megőrzését is segítik.  Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásuk miatt az aknés bőr tisztulásához is hozzájárulnak. Aki a hal ízét netán nem szereti, az jó, ha tudja, hogy a halolajhoz hasonlóan jótékony, telítetlen zsírsavakban gazdag esszenciális olajat tartalmaz a lenmag, az olíva és a dió, mogyoró is. A telített zsírokat - amelyeket elsősorban a disznóhús  és általában a vörös húsok, a túlhevített olajokban sütött ételek, a tartós sütőipari termékek tartalmaznak -, tanácsosabb kerülni, és nemcsak a bőr egészségének szempontjából, hanem a szív és az érrendszer védelmében is.

A római nők titka

A mediterrán étrend egészséges, szív- és érbarát voltáról sokat hallhatunk, talán kevésbé ismert, hogy a bőr szépségéhez is hozzásegíthet. Ennek egyik titka a sok zöldség, zöldfűszer, fokhagyma, másik pedig a kedvelt, vitaminban dús olíva, maga a bogyó és a belőle préselt olaj, amely külsőleg és belsőleg alkalmazva is bőrbarát: táplálja, lágyítja, tisztítja a bőrt. A feljegyzések szerint az ókori rómaiak olívaolajat masszíroztak az arcbőrükbe, hogy sima, telt és ragyogó legyen.

Minden piacon kapható „kozmetikumok”

Ahhoz, hogy bőrbarát, egészséges étrendet állítsunk össze, nem feltétlenül kell egzotikus különlegességekre vadásznunk. A minden piacon kapható, olcsó zöldség-gyümölcsfélék  ugyanúgy részei lehetnek a szépítő táplálkozásnak, különösen ha valami rossz konyhatechnológiával nem rontjuk el azokat. Például a krumpli sok hasznos vitamint és bőrbarát ásványi anyagot tartalmaz, többek között például C-vitamint, rezet, cinket, káliumot,  és ha zsír nélkül, egészben, sütőben sütjük, akkor semmi akadálya ezek hasznosulásának. (Olajban, hasábburgonyaként sütve, alaposan sózva azonban kifejezetten ellenjavallt, hiszen  a rengeteg pluszkalória felesleges zsírrétegekhez vezethet, ráadásul a telített zsírok aknét is kiválthatnak.) Reszelt burgonya, pár csepp mézzel vagy joghurttal pakolásnak is kiváló.

A banán is többfajta (A-, B-, C-, E-) vitaminnak forrása, amelyek lassítják a bőr öregedését.

A legjobb és (nem mellesleg) legfinomabb bőrbarát gyümölcsöket nyár elején találjuk: epret, szamócát, ribizlit, málnát, szedret, később az áfonyát. Az ezekből készített joghurtos turmix (belefér egy-két evőkanál vitalizáló búzacsíra és gyulladásellenes méz is) igazi elixír, a maradékot pedig bőrfiatalító, hidratáló, feszesítő, tápláló maszkként fel is kenhetjük az arcunkra. 

A hatás nem marad el, a lágyabb, feszesebb, simább, üdébb bőr hamarosan látható lesz.

Egyedül annak kell óvatosan kezelni ezeket a szépség-recepteket, akik netán allergiások valamire: például az eperre, az aprómagvas gyümölcsökre, mogyoróra, esetleg a mézzel is vigyázniuk kell pollenallergiájuk miatt.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.05.13. 23:00:35

Ennél értelmetlenebb címet nem tudtál volna adni ennek a bulvárposztnak? Elképesztő, hogy mivel lehet címlapra kerülni. Ez úgy hangzik, mintha addig rágnád a bőrödet, amíg nem lesz szép, mint valami ótvaros öncsonkító zombi.
süti beállítások módosítása