Útikalauz anatómiába

Orrdugulás vagy orrpolip?

2013.09.11. 13:25

szenanatha.jpg


Könnyező szem, folytonos tüsszögés, eldugult orrjárat, orrhangon való beszéd – ezen tünetek a megfázást is kísérhetik, és utalhatnak légúti allergiára is, hiszen az allergiás eredetű orrnyálkahártya-gyulladásban szenvedők folyamatosan úgy érzik magukat, mintha meg lennének fázva. A megfázáson és a légúti allergiás betegségen túl azonban az orrpolipok is okozhatnak orrdugulással járó tüneteket, azonban a polipokat mindenképp komolyabban kell venni, mint egy egyszerű megfázást.

A vizes orrfolyás, eldugult orr igencsak megnehezíti a betegek mindennapi életét. A kiváltó októl függetlenül, az orrnyálkahártya ilyenkor megduzzad, és bőséges váladékot termel, ami az allergént, mint idegen testet hivatott onnan messzire száműzni.

Tüneti kezelés

Szerencsére már számos olyan készítmény elérhető a patikákban, drogériákban, amelyek képesek enyhíteni ezeket a panaszokat. Nagyon sokszor azonban nem elegendőek ezek – a legtöbbször vény nélkül kapható – szerek a gyógyuláshoz, és alkalmazásuk csupán ideig-óráig tartó enyhülést okoz. Ezekben a kezeletlen esetekben a nyálkahártya folyamatos irritációnak van kitéve, amely előbb-utóbb annak nagymértékű, maradandó megvastagodásához, elváltozásához vezethet, orrpolip alakulhat ki.

Orrpolipok

Az orrpolipok rendszerint az arcüregbe türemkedő nyálkahártya-nyúlványok, melyek szűkítik a légrést, és esetleg elzárva az arcüregek nyílását, krónikus arcüreggyulladást, sőt, a hallójárat érintettsége révén fülgyulladást, hosszabb távon akár halláscsökkenést is okozhatnak. Míg az éppen csak kezdődő, kisebb méretű polipok pár hetes, megfelelő kúra alkalmazásával megszüntethetők, a nagyobbak eltüntetéséhez már sok esetben műtét is szükséges.

Mivel jellemző tünetei – az orrfolyás és az orrdugulás – megegyeznek a megfázás tüneteivel, ezért a beteg általában még nem is gyanakodik arra, hogy többről van szó, mint egy egyszerű nátha.

Fontos a szakorvosi vizsgálat

Éppen ezért, ha egy hétnél tovább elhúzódnak a náthára jellemző tünetek (orrfolyás, orrdugulás), esetleg tartós tompa fejfájás jelentkezik, mindenképpen érdemes szakorvos tanácsát, véleményét kikérni. A vizsgálatokon a megfelelő módszerekkel felmérik az orr- és arcüreg-rendszer állapotát, amely a későbbi terápia bázisát határozhatja meg: célzott készítményekkel megelőzhető az orrpolip kialakulása, de a már kialakult orrpolipoknál rendszerint műtéti beavatkozásra van szükség.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása