Útikalauz anatómiába

Az izmos emberek nehezebben híznak el

2013.08.21. 09:00

kaloriaforgalom.jpg

Gondolkozzunk el kicsit azon, vajon miért is jó izmosnak lenni? Egyrészt azért, mert testünk sokkal esztétikusabb, másrészt azért, mert könnyebben viseljük az élet fizikai terheit, és mert a rendszeres testedzés nem csupán a testet, de a lelket is üdíti.

De van még valami, ami miatt érdemes heti egy-két alkalommal időt és energiát áldozni izmaink fejlesztgetésére: az emberi test alap kalóriaforgalmának körülbelül negyedét a nyugvó izomtömeg adja. Ebből következhet az a feltevés, miszerint az izmos emberek nehezebben híznak el.

Az elhízás napjainkban szinte népbetegségnek számít, és sajnos, egyre fiatalabb korosztályokban jelenik meg. A mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozási szokások nagyon hamar vezethetnek fölös kilók megjelenéséhez. Ha a kalória-bevitel tartósan meghaladja a szervezet kalória-igényét, annak bizony túlsúly lesz a vége. A feleslegben bejutott szénhidrátok átalakulva a zsírszövet vastagságát gazdagítják, és bizony, ettől kezdve már igen nehéz szabadulni tőlük.

A hatékony fogyókúra nem csupán ezt a kalória-bevitelt mérsékli, hanem nagy gondot fordít a kalória-igény emelésére is. Éppen ezért kell megkezdeni a rendszeres testedzést, ami nem csupán izmaink átmérőjét gyarapítja, de zsírpárnáink vastagságát is csökkenti.

Az izmos emberek feltehetőleg nem véletlenül izmosak; bizonyára kemény befektetett munka áll kockás hasuk és formás vádlijaik hátterében. Ezzel tehát máris teljesítették a megnövekedett kalória-igény feltételét, ennek köszönhetően pedig izomzattal „kirakott” testfelületükön relatíve kevés, vagy kevesebb a zsírszövet is. Az izomszövet nyugalmi energia-igénye több mint a zsírszöveté, tehát, ha az illető éppen semmit nem csinál, csak a TV előtt fekszik, teste akkor is több energiát használ fel, azaz, több kalóriát éget el.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása