Útikalauz anatómiába

Testünknek hány százaléka izom?

2013.07.08. 22:05

40szazalek-izom.jpg

A címben szereplő kérdésre nyilván nincs pontos válasz, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle testalkattal rendelkezünk, ráadásul ez kortól, aktuális egészségi állapottól és életmódtól függően is változhat. Egy átlagos, az emberek többségére jellemző érték azonban mégis megadható. Mennyi is ez?

A válasz: az emberi test tömegének körülbelül 35-40 százalékát izomszövet alkotja. Első hallásra talán kicsit soknak tűnhet ez a szám, de ha belegondolunk abba, hogy csupán az álláshoz, járáshoz, vagy egy szimpla karlendítéshez, sőt a nyeléshez, vagy szívünk örökös működéséhez is izomcsoportok tömegeit vesszük igénybe – akkor egy idő után már azon csodálkozunk, hogy-hogy nem több...

Izomszöveteinknek három fő típusa ismert: a harántcsíkolt izom, a simaizom, és a szívizom. Utóbbi egy annyira speciális szövetféleség, hogy csakis és kizárólag a szívünkben található, tkp. maga a szívünk az. Saját ingerképző- és ingervezető rendszerével válik lehetővé az a folyamatos, ritmusos összehúzódás és elernyedés, mely egy életen át biztosítja vérünk keringését, hozzájuttatva az oxigént és tápanyagokat a legapróbb sejtjeinkhez is.

A simaizmot elsősorban zsigereinkben lelhetjük fel, így például a nyelőcső alsó szakaszán, vagy a perisztaltikus mozgásért felelve, a belek falában. Ezek az izmok akarattól független mozgással bírnak, azaz, aktívan nem nagyon tudjuk működésüket befolyásolni.

A harmadik izomcsoport az úgynevezett harántcsíkolt-izomzat: ezek alkotják vázizmainkat, és többek közt jellemző rájuk, hogy működésüket – optimális esetben legalábbis – akaratunktól függően képesek vagyunk irányítani.

Ha valaki izomtömeget növel, jószerével ez utóbbi izomcsoportját képes növelni. Intenzív edzések következtében elérhetjük, hogy az egy-egy testtájunkon fellelhető vázizom-csoportok tömegesebbek, kidomborodóbbak legyenek. Az edzések megszűntével csak bizonyos idő elteltével kezdenek a nemrégiben felépített izmok leépülni, így van idő észbe kapni, és némi önsanyargatást követően ismét a régi formával büszkélkedni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leppurd 2013.07.09. 18:36:43

Zoltán Töröknek jóval 100% fölött. Ő a mesterem
süti beállítások módosítása