Útikalauz anatómiába

Miért nem javítják meg magukat a fogaink?

2013.04.11. 12:45

Ha megvágjunk az ujjunkat, a seb előbb-utóbb begyógyul, a csontjaink is összeforrnak, sőt, a dohányzás abbahagyása után még a tüdő is többé-kevésbé regenerálódik. Ha viszont a fogunk lesz lyukas vagy más okból sérül a zománc, akkor azt mesterségesen kell pótolni. Vajon miért nem képesek megjavítani magukat a fogaink?

fogak-kisfelbontas.jpg

Önnek hány foga van? És ezek közül hány saját? Ebben a kérdésben nagyon sokat számít az életkor, a genetika és a saját felelősség.

Valószínűleg, Ön minél fiatalabb, illetve minél kedvezőbb genetikai adottságokat örökölt felmenőitől, vagy élete során nagyobb figyelmet szentelt fogai épségének megőrzésére – annál nagyobb ez a szám.

Sajnos sokan vannak közöttünk, akik igen jól ismerik a fogfúró jellegzetes hangját. Ők azok, akik a fentebb említett paramétereknek nem minden pontban tesznek eleget.

Tudniillik, az egyetlen testrészünk, mely nem javítja meg magát, az a fogunk. Legyen az egy apró sérülés a zománcon, egy kezdődő szuvasodás, sajnos nincs visszaút. Ennek az az oka, hogy a fogunkat külső részét felépítő zománc nem élőszövet, így nem képes önmagát újra és újra megalkotni, mint szervezetünk sok más sejtje és szövete.

Szerencsére az orvostudomány, s ezen belül a fogászat igen fejlett technológiákkal képes fogaink látszólagos épségét, vitalitását megalkotni és megőrizni.

Persze, azért mi is sokat tehetünk fogaink épségének megőrzésért. Azt kevesen tudják, hogy már az anyaméhben fejlődő magzat környezetében is vannak olyan tényezők, melyek befolyásolhatják a később megszülető gyermek fogainak állapotát: a várandós kismama megfelelő fluor és kalcium-ellátottsága, valamint a helyes és változatos étrend mind-mind elengedhetetlenek ebből a szempontból (is). A születést követően természetesen nem érdemes a kis csecsemőt cukrozott teával itatni. Így el tudjuk kerülni, hogy ehhez hozzászokjon, és kisdedként, kamaszként folyton édességgel tömje magát. Gyermekeinknek meg kell tanítanunk a helyes fogmosási technikát, a rendszeres fogorvoshoz járást, és ki kell alakítanunk bennük a szájhigiéniára való fokozott igényt is.

Így talán elérhetjük náluk azt, hogy felnőttként se kelljen szégyenkezniük, ha szájuk mosolyra görbül.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása