Útikalauz anatómiába

Tévhit: ha bandzsítunk, úgy maradunk

2013.02.05. 11:24

Kiskorunkban gyakran hallhattuk: „Ne bandzsíts, mert úgy maradsz!”.  A gyerekek előtt ne nagyon hangoztassuk, de a direkt bandzsítás normál körülmények közt semmiféle kóros következménnyel nem jár…

bandzsitas.jpg

A szemgolyó mozgatása igen kifinomult és bonyolult művelet, működését 3 pár agyideg is szabályozza.

Ha valamilyen károsodás a két szemgolyó szinkron működésének megbomlását eredményezi, kancsalságról beszélünk. (Egyébként a kancsalság és a bandzsítás megegyező jelenség. Kancsalságról akkor beszélünk, ha az tartós, bandzsításról pedig inkább csak az akaratlagos, rövid ideig tartó torzításkor.)

Bár a direkt bandzsítás maradandó károsodással nem jár, a szemizmok túlerőltetése okozhat fájdalmat, átmeneti látásromlást, ami ijesztő lehet. Ilyenkor néhány percig hunyjuk be a szemünket, ez a rövid pihenés segít a megfáradt izmokat regenerálni.

A bandzsítás sokszor figyelhető meg pici csecsemőknél, akik még csak gyakorolják a két szemmel való látást. Esetükben egy bizonyos mértékig még élettaninak tekinthető a dolog. Nagyobb gyermekeknél azonban a nem a tréfa kedvéért történő kancsalítás mindenképpen figyelemfelkeltő kell legyen, s azonnal szemorvosért kiált. A hátterében ugyanis igen gyakran egyes szemmozgató izmok gyengesége áll. Ez a megfelelő terápia segítségével hosszabb-rövidebb idő alatt korrigálható (ők azok a kis gyerkőcök, akik fél lencséjén letakart szemüveget hordanak). A módszer lényege, hogy az ép szem letakarása révén a gyengébb szem mozgását, s ezáltal az ahhoz tartozó izmok működését serkentik.

Létezik rejtett kancsalság, amikor látszólag egészséges a szempár, de ez egy folyamatos korrekciót kíván az agytól. Emiatt sokszor fáradtságot, fejfájást okoz. Illetve létezik valódi kancsalság, amikor a két szem nem tud ugyanoda nézni, és ez kívülről is látszik.

A felnőttkorban hirtelen kialakuló kancsalság mindig súlyos problémát, nem ritkán idegrendszeri eredetű problémát feltételez. Kezelése alapvetően a károsodás típusától és annak mértékétől függ. Próbálhatunk szemtornát végezni, vagy orvosi segítséggel, műtéti úton javítani a helyzeten.

Végezetül, ne feledjük: szemeink nem véletlenül nem keresztben állnak; a párhuzamos szemállás evolúciós előny, melynek segítségével a beszűkült látómező viszonylag széles tartományában éles képet láthatunk! Szemünk egészségének megőrzéshez erre a linkre kattintva olvashat hasznos tanácsokat. 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása