Öt testrész, ami teljesen felesleges

2019.05.14. 13:33

Bár sokan úgy tartják, hogy az emberi test úgy tökéletes egység, ahogy van, azért ez nincs teljesen így. Egy sor olyan testrészünk akad, amelyeknek nincs hasznos funkciója, amelyek nélkül is tökéletesen egészségesek lennénk. Megbetegedni, kellemetlenséget okozni viszont haszontalanságuk ellenére is tudnak. De akkor miért alakultak ki? Íme öt felesleges testrész és a történetük.

8833.jpg

Fotó: kjpargeter / Freepik

Az ádámcsutka titkai

Nem sok olyan szervünk van, ami körül annyi félreértés lenne elterjedve, mint az ádámcsutka körül. Valójában már az elnevezése is egy legendán alapul. De mi is valójában ez a szerv? Tényleg csak a férfiaknak van? Mitől függ a mérete és befolyásol-e valamit? Utánajártunk az ádámcsutka titkainak.

18485.jpg

Trombózis: nem csak az időseket fenyegeti

Bár viszonylag kevesen tudnak róla, trombózis nem csak idősebb korban alakulhat ki. Bizonyos körülmények esetén fiatal emberek is komoly veszélyben lehetnek, legyen szó artériás vagy mélyvénás trombózisról. Ha ismerjük azokat a tényezőket, melyek növelik a trombózis kialakulásának esélyét, sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. De mitől alakulhat ki trombózis fiatal korban, és mit tehetünk ellene?

578301-plvqki-213.jpg

Fotó: Freepik

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

A népességi adatokat megjelenítő „korfák” csúcsa érzékelhetően féloldalas: a legidősebbek között jóval több a nő, mint a férfi. Magyarországon legalább hét évvel magasabb a nők várható élettartama, mint a férfiaké. Mi okozhatja ezt a különbséget?

matthew-bennett-425573-unsplash.jpg

Tíz koleszterincsökkentő tipp

Az évenkénti laboratóriumi vizsgálat egészségtelen koleszterinértékeket mutat? Jó lenne mielőbb tenni ellene, hiszen hosszabb távon súlyos következményei lehetnek. Néhány tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével rendezheti a vér koleszterinszintjét.

549505-pjzu4d-115.jpg