Tényleg jó a kóla gyomorrontásra és fejfájásra?

2020.02.25. 06:17

Egyes városi legendák hányós, hasmenéses betegség utáni folyadékpótlásként és fejfájás enyhítésére is ajánlják a kólát. Mi lehet ennek a hiedelemnek az alapja, valóban jót tehet a kóla?

utikalauz-kola-pohar.jpg

Miért leszünk libabőrösek?

Sokszor hallhattuk már – ha mástól nem, zenei tehetségkutatók zsűritagjaitól - „Ez olyan szép volt, hogy libabőrös lettem tőle”! A lúdbőrzés, a bőrünknek ez a jellegzetes reakciója leggyakrabban hideghatásra fordul elő, de valami váratlanul felkavaró élmény is kiválthatja.

utikalauz-libabor.jpg

Egyre több fiatalt érint az ökoszorongás

Egyre többen leginkább a fiatalabb korosztály tagjai éreznek növekvő, nem múló aggodalmat a klímaváltozás, a természet pusztulása miatt. Az öko- vagy más néven klímaszorongás hivatalosan egyelőre nem betegség, de kétségtelenül létező állapot, amit megkeseríti a mindennapokat. De hogyan kezelhetjük, mit tehetünk ellene?

utikalauz-okoszorongas.jpg

Tényleg sikeresebbek az egykék?

Mennyiben befolyásolja a személyiség alakulását az, hogy valaki egyke vagy testvérek között nőtt fel? Erre keressük a választ!

utikalauz-egyke.jpg

Most akkor igyunk tejet vagy ne?

Míg régen a legegészségesebb élelmiszerek egyikének tekintették a tejet, és az „Egy pohár tej, tiszta fej” vagy „A tej élet, erő, egészség” szlogenek biztattak a tejivásra, ma nem ilyen egyértelmű az ajánlás. Ismerkedjünk meg az ellenérvekkel is!

utikalauz-tej.jpg