Mire jók a probiotikumok?

2020.07.08. 07:31

A reklámokból mindenkinek ismerős a figyelmeztetés: ha valamilyen betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, akkor szedjünk mellé probiotikumot is. De mik is azok a probiotikumok, miért van rájuk szükségünk és mikor kell szedünk őket? Csak az antibiotikumok veszélyesek a bélflórára (a mikrobiomra) vagy más ellenségeik is lehetnek?

utikalauz-probiotikum1.jpg

Mit kell tudni a műtéti altatásról?

Amikor valaki műtét előtt áll, a beavatkozást megelőzően aneszteziológus konzultál vele. Felméri általános egészségi állapotát a laboratóriumi és egyéb vizsgálati eredmények alapján dönt a szükséges anesztézia, vagyis az érzéstelenítés és/vagy az altatás módjáról, majd ennek megfelelően gondoskodik a műtét alatt a beteg jóllétéről és biztonságáról.

utikalauz-altatas1.jpg

A szerelem biokémiája

A szerencsések ismerik azt az átmeneti érzést, amit szerelemnek hívunk. Szinte semmi másra nem tudunk koncentrálni, csakis szerelmünk tárgyára. Ennek következtében megváltozik étvágyunk, máshogy alszunk, állandóan izgatottak vagyunk, legszívesebben mindig csak a szerelmünkről beszélnénk, vele lennénk. De mi áll ezeknek az érzéseknek a hátterében? Mi történik az agyunkban, amikor úgy érezzük, hogy beleszerettünk valakibe?

utikalauz-szerelem-01.jpg

Hogyan segíthetjük elő a vitaminok felszívódását?

Szervezetünknek a napi működéshez, az immunrendszerünknek pedig a kórokozókkal szembeni védelemhez megfelelő vitaminellátásra van szüksége. Ezek ideális mennyisége azonban függ az élethelyzettől, a pillanatnyi egészségi állapottól, továbbá a felszívódást nagyban befolyásolják a bevitel körülményei is. Például, hogy milyen táplálékok, illetve milyen más vitaminok fogyasztásával együtt kerül sor alkalmazásukra.

Légszomj – mi okozza?

A légszomj olyan tünet, ami a légvétel akadályoztatása miatt lép fel. Kellemetlen érzés, fulladás-szerű állapottal szokás jellemezni. A tünet kóros állapot hiányában is felléphet, például erős fizikai aktivitás során – de jelen cikkünkben a kóros elváltozás következtében kialakuló légszomj lehetséges okait vesszük szemügyre.

2020_06_05_tudo1.jpg