5 érdekesség az emésztésről

2020.01.21. 06:37

Emésztőrendszerünk egy szállítószalaggal is felszerelt vegyi üzemként üzemel, segítségével naponta többször is veszünk magunkhoz táplálékot. Életünk során mintegy 23 tonna élelmiszert dolgoz fel a szervezetünk. Ez az irdatlan mennyiség kell ahhoz, hogy – áthaladva a tápcsatornán – folyamatosan energiával töltse fel a testünket, emellett a sejtjeinket ellássa mindazzal a tápanyaggal, ásványi anyaggal, nyomelemmel is, amire szükség van. Néhány érdekes adatot, tudnivalót gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni e létfontosságú szervünk működéséről.

utikalauz-5-erdekesseg-emesztes-01.jpg

Miért vannak pigmentfoltjaink?

40-50 év fölött igen gyakran jelennek meg pigmentfoltok, öregségi foltok a bőrön, különösen a napfénynek kitett arcon, nyakon és a kézen. Tényleg csak az életkor az oka ezek kialakulásának, és vajon tehetünk ellenük valamit?

utikalauz-pigment-folt.jpg

Mindenhonnan leselkedik ránk a cukor!

Az édességek kerülése messze nem elég, hiszen számos élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, köztük sok olyan is, amelyiket még csak nem is sorolunk a „bűnös” termékek közé.

utikalauz-cukor-01.jpg

Ne stresszt jelentsen az ünnep!

Nem ritka, hogy a feszített munkával, rohanással, kapkodással teli, kimerítő hetek után szinte rémálommá válik az ünnep. Mit tehetünk a legfontosabb karácsonyi buktatók, stresszforrások ellen?

utikalauz-stressz-unnep.jpg

Mi okozhatja a borzasztó menstruációs görcsöket?

Különösen a fiatal nők között vannak sokan, akik az extrém erős menstruáció tüneteitől szenvednek. Számukra valóban „nehéz napokat” hoz a havi vérzésük, görcsös fájdalmakat, erős vérzést és akár átmeneti munkaképtelenséghez is vezető rosszullétet. Mi lehet ezeknek a több, mint kellemetlen tüneteknek a hátterében, és hogyan enyhíthetők?

mi_okozhatja_a_borzaszto_menstruacios_gorcsoket_1.jpg