A kávé sokak számára a reggeli rutin elengedhetetlen része, kevesen tudják azonban, hogy a fekete kávé rendszeres fogyasztása a máj egészségére is pozitív hatással lehet. Dietetikus szakember árulja el, milyen jótékony hatásokkal bír a kávéfogyasztás a zsírmáj betegség esetében.
Miért fontos a májunk egészsége?
A máj számos létfontosságú funkciót lát el, többek között méregteleníti a vért, epét termel az emésztéshez, valamint metabolizálja a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.
Mi az a zsírmáj?
A zsírmáj olyan állapot, amikor túlzott zsír halmozódik fel a májsejtekben. Az alkoholos eredetű zsírmáj betegség mellett egyre gyakoribb a nem alkoholos eredetű (NAFLD) forma is, amely elsősorban az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a magas koleszterinszinttel hozható összefüggésbe. Kezelés nélkül a zsírmáj súlyosabb májbetegségek, például cirrózis vagy májrák kialakulásához vezethet, ezért érdemes körüljárni a kérdést, hogyan előzhetjük meg, probléma esetén pedig felkeresni egy hepatológus szakorvost.
A kávé jótékony hatásai a májra – különös tekintettel a zsírmáj betegségre
Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztás kedvezően befolyásolja a máj egészségét. A kávéban található antioxidánsok és bioaktív vegyületek segítenek a máj gyulladásának csökkentésében, a klorogénsav nevű antioxidáns például megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban azáltal, hogy lebontja a glükózt. A rendszeres kávéfogyasztás ezen kívül javíthatja az inzulinérzékenységet, ami csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezáltal mérsékelve a zsírmáj kialakulásának esélyét is. Ráadásképp a kávéban található anyagok gátolják az adenozin receptorokat, így csökkentik a cirrózis kialakulásának esélyét. Ráadásul a cirrózisban szenvedők közül azok, akik több kávét isznak, kisebb valószínűséggel halnak meg a betegség következtében.
Mennyi kávét érdemes fogyasztani?
A kutatási eredmények szerint napi 2-3 csésze kávé elkortyolása javasolt. Bár a kávézás számos előnnyel járhat a máj védelme szempontjából, a legújabb kutatások arra is felhívják a figyelmet, hogy a kávéfogyasztás mértékére is tekintettel kell lenni, a túlzott koffeinbevitel nem ajánlott.
Milyen kávét válasszunk?
A máj egészségének védelme szempontjából a legjobb választás a feketekávé, mivel nem tartalmaz hozzáadott zsírt vagy cukrot, amelyek tovább ronthatnának egy esetleg fennálló zsírmáj betegséghez kapcsolódó állapoton. Ha nem kedveljük a feketekávé természetes ízét, akkor törekedjünk kompromisszumos megoldásra: tejszín vagy magas zsírtartalmú tej helyett fogyasszuk alacsony zsírtartalmú tejjel a kávénkat, vagy próbáljunk ki növényi italokat. A cukor és a különböző édesítőszerek hozzáadását viszont mindenképp próbáljuk elkerülni, zsírmáj betegség esetén érdemes óvatosan bánni a felesleges kalóriákkal, különösen ha túlsúlytól is szenvedünk.
A kávé nemcsak élénkítő hatású ital, hanem számos előnnyel járhat a máj egészségére nézve is. A napi 2-3 csésze kávé fogyasztása segíthet megelőzni a zsírmáj kialakulását, illetve javíthatja a már fennálló állapotot. Ennél többet azonban a túlzott koffeinbevitel egyéb negatív hatásai miatt nem javasolt inni.
Összességében a kávé mérsékelt fogyasztása védőhatással bírhat a májra, különösen a zsírmáj betegséggel szemben, de mindig fontos, hogy az étrend és az életmód egészére összpontosítsunk a máj védelme érdekében. Ha valaki zsírmájban szenved, mindig érdemes orvosi és személyre szabott dietetikai tanácsot kérni.
A cikk a Budai Egészségközpont dietetikus szakembereinek közreműködésével készült.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.