Útikalauz anatómiába

Kikészíti a menopauza? 8 tanács a panaszok enyhítésére

2024.08.27. 06:09

Közel negyven év fogamzóképes időszak után eljön a nők életében a hormontermelés csökkenése, megszűnik a menstruáció, bekövetkezik a menopauza. Sokan tartanak az ezzel járó testi-lelki tünetektől. Nézzük, mi is történik ilyenkor!

 bhc_kikesziti_a_menopauza.jpg

A nők többsége az ötvenedik életéve körül éli át az ún. változás korát, a klimaxot, amikor a női ivarszervek ösztrogén- és progeszteronhormon termelése fokozatosan csökkenni kezd. A petefészkek működése, a peteérés folyamata megszűnik, a havi ciklus szokott rendje felborul, a menstruáció ritkul, majd meg is szűnik, és bekövetkezik a menopauza. Ez nem egyik napról a másikra történik, hanem hosszú ideig, akár több évig is eltarthat. A menopauza orvosi diagnózisát akkor állítják fel, mikor az utolsó menstruációt már egy éve nem követett újabb. A női hormonok szintjének csökkenése nem csak az ivarszervek működésére hat, hanem az egész szervezetre, így sokféle testi-lelki tünetet okozhat. Ezek nem egyformán jelentkeznek minden érintettnél. A nők mintegy harmadát szinte egyáltalán nem viseli meg ez az időszak, hasonló arányban vannak azok, akik rövid idő alatt és enyhe panaszokkal túlesnek rajta, de a nők egy részénél hosszabb időre elhúzódik a hormonális változások kora, és kellemetlen, az életminőséget is rontó tünetekkel is jár.

A menopauza tünetei: mit tapasztalunk ilyenkor?

Az első tünetek már évekkel a vérzés teljes elmaradása előtt jelentkezhetnek. A testi tünetek között leggyakoribbak a hőhullámok, a fejfájás, a bőrpír, a fokozott verejtékezés, a szapora szívdobogás, az alvászavar. A havi vérzés ciklusa szabálytalanná válik, ki-kimarad, esetleg köztes vérzések is jelentkeznek. A vérzés jellege is változhat, bővebb vagy épp ellenkezőleg, pecsételő vérzés jelentkezhet, görcsökkel is együtt járhat. A változás korában a nem kívánt terhesség ellen továbbra is védekezni kell, egészen a menstruáció végleges elmaradásáig. A hüvelyszárazság, vagyis a hüvely nyálkahártyájának vékonyabbá, szárazabbá válása nemcsak a szexuális együttlétet nehezítheti meg, hanem a fertőzések elleni védelmet is csökkenti, így megnő a „felfázások”, a folyással, fájdalommal járó altesti gyulladások veszélye. Az érintettek egy részének a haja ritkul, vékonyabb lesz, a bőre szárazabbá, petyhüdtebbé, ráncosabbá válhat. Mivel a szervezetben nő a férfihormonok aránya, ez szőrnövekedést is okozhat például az állon, lábon. Gyakori tapasztalat az is, hogy az anyagcsere is lassul, birkózni kell a felszaporodó és egyre nehezebben leadható kilókkal. A pszichés tünetek is gyakoriak: sokan számolnak be hangulatingadozásról, fokozott feszültségérzésről, ingerlékenységről, depresszióról, a libidó csökkenéséről.

bhc_menopauza_alatti_hohullamok_enyhitese.jpg

Nő a krónikus betegségek kockázata

A kellemetlen panaszok mellett számolni kell azzal is, hogy a hormonális változások nyomán megváltozik az anyagcsere, romlik az egyes tápanyagok, ásványi anyagok felszívódása, hasznosulása, és nő egyes krónikus betegségek kockázata. Így például a menopauzán átesett nőket jobban veszélyezteti a csontritkulás, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás is. Fokozódik a női ivarszervi daganatok veszélye is. Ezért nem szabad csupán a változás korának tulajdonítani azt sem, ha megváltozik a menzesz jellege, például a túl bőséges, darabos, görcsös fájdalommal járó vérzés nem természetes, mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni vele.

Nézze a dolgok jó oldalát!

Sokan kifejezetten rosszul élik meg ezt az életszakaszt, már előre félnek tőle, jócskán eltúlozva annak lehetséges kellemetlenségeit. Ezt erősíti, hogy a köztudatban él egy torz előítélet is a klimax miatt a nőiességüket elvesztő, a hőhullámok, kiegyensúlyozatlan hangulatok miatt „elsárkányosodó” nőkről. Azonban egyáltalán nem kell, nem szabad ennek így lennie! Egyrészt a kellemetlenségek tudatos életmódváltással jócskán enyhíthetők, másrészt a menopauza számos pozitívumot is hoz, érdemes azokat is mérlegre tenni! Az ötvenes nők többnyire már akkor sem szeretnének gyermeket vállalni, ha a biológiai feltételek adottak lennének, így a fogamzóképes kor mintegy ötszáz menzesze, több mint kétezer görcsökkel, vérzéssel bajlódó napja után a menstruáció elmaradása nagy megkönnyebbülést hozhat. Túl vannak az egzisztenciateremtés nyűgén, ha vannak gyermekeik, már egyre önállóbbak, így több idejük marad önmagukra. A menopauza időszakában a szex örömeit is felszabadultan élvezhetik, hiszen az együttlétet nem árnyékolja be a nem kívánt terhességtől való félelem sem. Az összeszokott párok a szerelmet érett korban gyöngédebben, tartalmasabban élhetik meg, ha pedig új párválasztásra kerül sor, ebben az életkorban a megszerzett élettapasztalatokkal felfegyverkezve, nagyobb emberismerettel többnyire jobban, okosabban választanak, mint fiatalon. Az önbecsülésüket növelheti a társadalomban elfoglalt helyük is, hiszen az ötvenen felüli nők munkája, szakmai és élettapasztalata nélkülözhetetlen a munka világában, egész szektorokat ők tartanak életben. A családoknak is ők az összetartói, éltetői, őrült szükség van rájuk a gyermeknevelésben, az idős- vagy beteggondozásban is – ezt akkor is tudniuk kell, ha ritkán fogalmazódik meg feléjük köszönetként.

menopauza_alatti_fejfajas_megszuntetese.jpg

Nyolc tanács a változó kori panaszok enyhítésére

Mozogjon rendszeresen! Már napi félórányi aktivitás is jó hatású, hiszen a mozgás serkenti a vérkeringést, a légzést, az anyagcserét.

Étkezzen egészségesen! A lassúbb anyagcsere miatt könnyebben felrakódnak a kilók, de ez elkerülhető mértékletes, viszont jó minőségű alapanyagokból összeállított, rost- és vitamindús, finomított szénhidrátban és zsírban szegény étrenddel.

Hagyjon fel a dohányzással! A dohányzó nők esetében korábban bekövetkezik és több kellemetlen panasszal járhat együtt a menopauza.

Gyógynövények, természetes fitoösztrogének is segíthetnek! Jó tudni, hogy egyes növényi alapanyagok, mint pl. a szója, a lenmag fitoösztrogéneket, a szervezetben a női nemi hormonokhoz hasonlóan viselkedő anyagokat tartalmaznak. Vannak olyan gyógynövények is, amelyek enyhíthetik a változókor kellemetlenségeit: ilyen például a barátcserje, a cickafark, a pásztortáska.

Kérje ki orvosa tanácsát, vegye igénybe a szűrővizsgálatokat is! A rendszeres (legalább évenkénti) háziorvosi és nőgyógyászati vizsgálat mellett laboratóriumi vérvizsgálatra, mammográfiára és csontsűrűség-mérésre is jó évenként elmenni.

Kezelje a hüvelyszárazságot! A szex örömeiről, annak egészségjavító (keringésserkentő, immunerősítő, kedélyjavító) hatásairól sem kell lemondani: a hüvelyszárazság jól orvosolható síkosító készítményekkel, valamint a hüvelyhám hidratációját segítő krémekkel és kúpokkal.

Kerülje a stresszt! Az állandó idegfeszültség fokozza a változó kor kellemetlenségeit, ezért minden lehetségest meg kell tenni a stressz kerülésére, hatékony oldására. Jóga, meditáció, agykontroll, örömszerző hobbitevékenység, szabad levegőn való kellemes séta vagy kertészkedés stb. sokat segíthet.

Gondolkodjon pozitívan! A klimax kellemetlenségei tudatos életmódváltással jócskán enyhíthetők, miközben a menstruáció elmaradása egyfajta megkönnyebbülést is hoz. Megszabadult a nem kívánt terhességtől való félelemtől is, az egzisztenciateremtés nyűgén is túl van, így a megszerzett élettapasztalatokkal felfegyverkezve sok-sok örömet tartogathat az Ön előtt álló életszakasz!

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása