Útikalauz anatómiába

Foltos festékhiányos bőr: meglepő tények és tévhitek a vitiligo-ról

2024.06.25. 05:27

A vitiligo a leggyakoribb pigmenthiánnyal járó bőrbetegség, amely jellegzetes, krétafehér foltokat eredményez a bőrön. Tünetei legtöbbször rendkívül feltűnőek, mivel gyakran jelentkeznek olyan jól látható területeken, mint az arc, a nyak, a kar, a kéz vagy éppen a láb. A vitiligo világnapja alkalmából bőrgyógyász szakorvos segítségével járjuk körbe, mit érdemes tudni erről a különös bőrbetegségről, és tisztázzuk a vitiligohoz kapcsolódó leggyakoribb tévhiteket, félreértéseket.

A vitiligot magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfesték-hiánynak is nevezzük. A betegség Magyarországon mintegy 100.000-200.000 embert érint, akik között sok a gyerek.

bhc_igy_neznek_ki_a_vitiligo_tunetei.jpg

A vitiligo egy autoimmun bőrbetegség, mely a pigmenttermelő sejtek, a melanociták pusztulása következtében alakul ki. A folyamat hatására az érintettek bőre bizonyos helyeken elveszíti a színét, és fehér foltok alakulnak ki rajta. A tünetek gyakran jelentkeznek olyan feltűnő helyeken, mint az arc, a nyak vagy a végtagok, de előfordulnak a nemi szervek környékén is.

A vitiligo jellegzetes tüneteinek megjelenése sokszor negatív pszichés hatást gyakorol az érintettekre, akik a negatív társadalmi megítélés miatt nem szívesen járnak közösségbe, önbizalom-hiányban szenvednek, gyakran éreznek szorongást és akár depressziósak is lehetnek. Látható bőrproblémájuk megnehezíti számukra a személyes kapcsolatok kialakítását, a társkeresést, sőt az álláskeresést és a munkahelyi közösségekbe való beilleszkedést is.

bhc_a_vitiligo_borgyogyaszati_kezelese.jpg

A betegség társadalmi megítélésének javítása érdekében fontos, hogy megvizsgáljuk a vitiligot övező mítoszokat, tévhiteket és megismertessük az embereket a betegségre vonatkozó tényekkel.

Lássuk a vitiligot övező leggyakoribb tévhiteket!

1. tévhit: A vitiligo egy életveszélyes betegség.

Tény: A vitiligo egyáltalán nem életveszélyes, az érintettek jellemzően jó általános egészségi állapotnak örvendenek. Bár egyéb autoimmun társbetegségek kialakulásának fokozott a kockázata, mint 1-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigygyulladás, vészes vérszegénység, lisztérzékenység, vagy éppen rheumatoid arthritis, a vitiligoban szenvedők állapotuktól függetlenül hosszú ideig élhetnek.

2. tévhit: A vitiligo egy fertőző bőrbetegség.

Tény: A vitiligo nem fertőző, nincs mód rá, hogy másoktól kapjuk el a betegséget (legfeljebb a genetikai hajlam örökölhető). Éppen ezért semmi okunk rá, hogy elkerüljük azokat az embereket, akiknél látható jelei vannak a rendellenességnek. Sőt, sokat segíthetünk azzal, ha megértéssel és empátiával fordulunk feléjük.

3. tévhit: A vitiligo csak a sötét bőrű embereket érinti.

Tény: A vitiligo bármely rassznál kialakulhat, ugyanakkor a fehér foltok sokkal feltűnőbbek a sötétebb bőrön.

4. tévhit: A vitiligo kizárólag a könnyen látható bőrfelületeket érinti.

Tények: Bár a vitiligo az esetek 75%-ban az arcon, a nyakon és a kézen okoz tüneteket, a fehér foltok ritkábban szem elé kerülő helyeken, például a hónaljon, a nemi szervek környékén vagy a rektális területeken is megjelenhetnek, de előfordulhatnak akár a száj és az orr nyálkahártyáján vagy a szemben az ideghártyán, a retinán is.

5. tévhit: A vitiligoban szenvedő páciensek foltos, egyenetlen bőrrel születnek.

Tények: A vitiligo jellemzően gyermek vagy fiatal felnőtt korban alakul ki, leggyakrabban 10 és 30 éves kor között jelentkezik, bár minden életkorban előfordulhat. A már születéskor is jelenlévő világos foltok általában a piebaldizmus vagy tarkaság tünetei, amit elszórtan pigmentált és hipopigmentált foltok jelenléte jellemez az arcon, különös tekintettel a homlok területére.

6. tévhit: A vitiligo növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Tények: A vitiligo önmagában nem jár együtt a bőrrák megnövekedett kockázatával.

7. tévhit: A bőrön jelentkező fehér foltokért minden esetben a vitiligo felelős.

Tények: Több bőrbetegség is okozhat fehér foltokat a bőrön, ilyenek például a napgomba, a gyulladás után kialakuló hipopigmentáció, daganatos kórképek okozta hipopigmentáció, piebaldizmus, albinizmus, lichen sclerosus, kemikáliák, gyógyszerek okozta leukoderma, fehér hegek, lepra, naevus anaemicus. A differenciáldiagnosztikában segít a páciens kórtörténetének felvétele, a bőr vizsgálata szükség esetén egy speciális mikroszkóp, a dermatoszkóp vagy egy eszköz, a Wood lámpa (vagy más néven UV fény lámpa) segítségével.

8. tévhit: Előre megjósolható, hogy a betegség mennyire lesz kiterjedt.

Tények: Sajnos nem lehet előre látni, hogy kinél alakulnak ki a vitiligo tünetei és hogy mennyire lesznek súlyosak. A vitiligo egyes típusai esetén a tünetek lokalizáltak, egy adott területre koncentrálódnak, más típusok azonban testszerte eredményeznek fehér foltokat a bőrfelületen. A foltok a betegség korai szakaszában trauma hatására is gyorsan terjedhetnek, ez előre nem számolható.

9. tévhit: A vitiligo egy gyógyítható betegség, amelynek tünetei végleges módon megszüntethetőek.

Tények: A vitiligora sajnos jelenleg nincs végleges gyógymód, de gyógyszeres kezeléssel, fényterápiával és sebészeti megoldásokkal kezelhetőek a tünetek. A vitiligo kezelésének célja, hogy megállítsuk vagy lassítsuk a pigmentvesztés folyamatát, illetve hogy az érintett területeken visszaállítsuk a bőrszínt. Tökéletes kozmetikai eredményt egyik terápia sem ad, gyakran visszatérnek a tünetek.

A tévhitek és félreértések tisztázást követően körüljárjuk, hogy mit érdemes tudni erről a különös bőrbetegségről.

bhc_a_vitiligo_foltos_pigmenthianyos_borbetegseg.jpg

Hogyan alakul ki a foltos festékhiány?

A vitiligo általában kisméretű fehér foltok megjelenésével kezdődik a bőr egy jól körülhatárolt részén, a betegség előrehaladtával azonban a pigmenthiányos foltok fokozatosan terjedhetnek a testfelszínen, egyre kiterjedtebbé válhatnak. De vajon megelőzhető-e a vitiligo tüneteinek terjedése és az állapot rosszabbodása?

Mit tehetünk a vitiligo romlásának megakadályozása érdekében?

A vitiligo kezdeti szakaszában a pigmenthiányos foltos állapotában több külső és belső tényező is drámai romlást eredményezhet. A külső tényezők közül a leggyakoribbak a napégés, a vegyszereknek való rendszeres kitettség, valamint a bőrt érő traumák (vágások, ütések). A belső tényezők között az állandó, nagymértékű stressz, a súlyos lelki traumák, a különböző betegségek és műtéti beavatkozások játszanak kiemelt szerepet. Lássuk, mit tehetünk az állapot romlásának megelőzése érdekében!

Tanácsok a vitiligo gyors terjedésének megelőzésére

Előzzük meg a súlyos leégést! Lehetőség szerint tartózkodjunk az árnyékban, használjunk magas faktorszámú széles spektrumú fényvédő szereket, viseljünk a bőrünket védő ruházatot és széleskarimájú kalapot a leégés megelőzése érdekében.

Óvjuk bőrünket a traumáktól! Vigyázzunk, hogy a bőrünket ne érjék vágások vagy kisebb-nagyobb ütések, mert ezek is előidézhetik a vitiligo bőrtüneteinek romlását.

Kerüljük a vegyszerekkel való rendszeres érintkezést! A toxinokkal, különösen bizonyos fenol tartalmú vegyi anyagokkal (például mosószerekkel) való gyakori, közvetlen érintkezés szintén ronthat a bőr állapotán.

Ne tegyük ki magunkat állandó, nagymértékű stressznek! A súlyos lelki traumák, illetve a stressznek való nagyfokú kitettség tovább ronthatja a vitiligos betegek állapotát.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása