Útikalauz anatómiába

Lehet, hogy a műköröm okozza az allergiás tüneteit?

2024.05.29. 10:57

A tavaszi időszakban sokan jelentkeznek az orvosnál allergiás tünetekkel: bőrpirosodással, kínzó viszketéssel, a testük különböző pontjain jelentkező hólyagokkal. Kevesen tudják azonban, hogy zavarba ejtő tüneteik oka akár a műköröm is lehet. Lássuk, mit lehet tudni a műköröm allergiáról!

Meglepő tény, de igaz: akár a műkörömre is lehetünk allergiásak! Napjainkban a nőknél az ápolt kéz egyik legfeltűnőbb dísze a műköröm vagy a géllakkal festett köröm. Ezek rendszeres és tartós használata azonban az arra érzékenyek számára komoly veszélyeket rejt magában.

utikalauzanatomiaba_mukorom_allergia_kiszurese_epicutan_teszttel.jpg

Milyen hatóanyagok válthatnak ki allergiás reakciókat?

A műkörmök készítéséhez használt anyagok mellett sajnos a körmöt körülvevő bőr eltávolítására szolgáló készítmények, a csiszolás során felszabaduló porszerű anyagok, a körömlakkok és az eltávolításukat megkönnyítő szerek összetevői is tartalmazhatnak allergéneket. A leggyakrabban azonban a készen vásárolt műkörmök rögzítésére szolgáló ragasztóanyag metil-metakrilát összetevője okozza a súlyos allergiás problémákat.

Melyek a műköröm allergia tünetei?

A műköröm vagy géllak viselés által kiváltott leggyakoribb allergiás tünetek: az ujjon vagy közvetlenül a körömágynál kialakuló bőrpír, viszketés, hámlás vagy duzzanat. Az érzékenységünket jelezhetik továbbá a bőrfelületen megjelenő hólyagok, berepedezések, vagy a bőrünket érintő égő, szúró érzés. A zavaró bőrproblémák ráadásul nem csak a körmök környékén és a kézfejen jelentkezhetnek, hanem bármely területen, amit a kezünkkel gyakran megérintünk: így például az alkaron, a nyakon, az arcon vagy akár a szemhéjakon is.

Enyhébb allergia esetén érdemes odafigyelnünk arra is, hogy a műköröm vagy géllak használat következtében fellépő allergiás reakciók nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, hanem akár napokkal vagy hetekkel később is kialakulhatnak. A tünetek jelentkezésekor mihamarabb távolítsuk el a műkörmöt vagy az allergiát kiváltó körömlakkot. Súlyos esetben előfordulhat, hogy az eleinte csak helyben, kisebb foltokban felbukkanó tünetek gyors ütemben terjedni kezdenek, ezért észlelésükkor mihamarabb keressünk fel bőrgyógyász szakorvost a probléma hatékony kezelése érdekében.

bhc_epicutan_allergiateszt_mukorom_allergia_kiszuresere.png

Hogyan vizsgálja az orvos a műköröm allergiát?

A műköröm allergiát epicutan teszt elvégzésével lehet a leggyorsabban és legmegnyugtatóbb módon kiszűrni. A műköröm allergia kiszűréséhez a standard tesztsoron kívül egy további 20 allergént tartalmazó kiegészítő tesztet is kell végeztetni. Az eredmények teljesen megbízhatók, rendkívül ritkán születik csak téves pozitív vagy negatív eredmény.

A vizsgálat során az allergén anyagokat kis mennyiségben, korongok segítségével helyezik el a hátunkon lévő bőrfelületen. 20-30 perccel később az allergológus megvizsgálja az adott területet és ellenőrzi, hogy történt-e azonnali reakció, majd 2-3 nappal később ismét történik egy megtekintés a késleltetve fellépő tünetek kiszűrésére. Ekkor a korongok lekerülnek, az allergén anyag viszont a 7. napig, az utolsó ellenőrzés időpontjáig a bőrön marad.

Az allergiát az jelzi, ha az allergén anyaggal érintkező bőrfelületen bőrpír jelentkezik, a terület viszketni kezd vagy éppen felhólyagosodik. A mesterségesen előidézett reakciók általában jóval enyhébbek és hamarabb is rendeződnek, mint amiket az allergénnel való közvetlen találkozáskor tapasztalunk.

Az allergológiai vizsgálatra mindenképp érdemes magunkkal vinni az általunk használt termék csomagolását, amelyen megtalálható az összetevők részletes listája, ennek hiányában pedig kikérdezni manikűrösünket a körömépítés vagy lakkozás során használt szerekről. Ezek az információk sokat segíthetnek a szakorvos számára annak eldöntésében, mely hatóanyagok válthatták ki a tapasztalt allergiás reakciókat.

Mit tehetünk a műköröm allergia megelőzése érdekében?

Amennyiben az epicutan teszt segítségével beigazolódik a gyanúnk, hogy allergiásak vagyunk a műkörömre vagy bőrproblémát vált ki nálunk a géllak használata, a szakorvos részletes tájékoztatást nyújt a problémás allergénről, valamint tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, milyen anyagok használatát érdemes elkerülnünk. Ezt követően konzultáljunk manikűrözésben, lakkozásban, műköröm felhelyezésében jártas szakemberrel az alternatív lehetőségeket illetően.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása