Útikalauz anatómiába

Melanóma: meglepő testrészek, ahol felfedezhető

2024.05.17. 06:54

Melanóma nők esetében leggyakrabban az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a háton vagy a törzs egyéb területein jelentkezik. A melanóma és a bőrrák más formái azonban a test bármely részén előfordulhatnak, még a legváratlanabb, legmeglepőbb helyeken is. Nézzük végig, hogy melyek ezek a lábujjaktól kezdve a szeméremtesten át a fejünk búbjáig!

bhc_melanoma_borgyogyaszat_1.jpg

A melanóma jellemzően 40 és 50 éves kor közötti időszakban jelentkezik, és csaknem kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

Az önellenőrzés során leggyakrabban a napsugárzásnak leginkább kitett területeket: az arcot, a hátat, a hasat, a karokat és a lábakat ellenőrizzük. Már ezzel is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért és a bőrrák tüneteinek korai felismeréséért, ám fontos, hogy tisztában legyünk a ténnyel: melanóma az önellenőrzés során nehezen hozzáférhető testrészeken is kialakulhat, akár olyan helyeken is, amelyek az eszünkbe sem jutnak vagy szabad szemmel szinte nem is észrevehetők. Éppen ezért fontos, hogy az önvizsgálat során lehetőség szerint a bőr teljes felületét ellenőrizzük, a nehezen elérhető területek átvizsgálásához vegyük igénybe tükör vagy egy vállalkozó szellemű családtag, illetve barát segítségét. Ők olyan eldugott helyekre is könnyedén rálátnak, mint például a fejtető, a hát, a tarkó vagy éppen a fül mögötti részek. Emellett lehetőség szerint évente legalább egyszer keressük fel bőrgyógyászunkat az anyajegyeink és a bőrünk általános állapotának szakszerű ellenőrzése érdekében.

bhc_melanoma_borgyogyaszat_3.jpg

Meglepő helyek, ahol sosem keresnél melanómát

Annak ellenőre, hogy a szokatlan területeken előforduló melanómás és bőrrákos esetek igen ritkák, kifejezetten veszélyesek lehetnek, hiszen valószínűtlen, hogy ideje korán felfedezzük őket, ezáltal pedig gyógyulási és túlélési esélyeink is romlanak.

Lássuk, melyek azok a szokatlan területek, amelyeket érinthet a melanóma:

Köröm és lábköröm

Gondolná, hogy a kéz vagy akár a láb ujjainak körmén is kialakulhat rákos elváltozás? Pedig nem is olyan ritka jelenség! A melanómás esetek 5%-a ezeken a területeken fordul elő. Ezt a típusú bőrrákot subungalis melanoma-nak nevezzük, többnyire a hüvelykujjakon és a nagylábujjakon jelentkezik. Egyszerre csak egy körmön fordul elő, ez segít elkülöníteni a gombás fertőzésektől vagy az esetleges zúzódásoktól.

A körmöt illetve a lábujjkörmöt érintő melanóma kezdeti tüneteként gyakran egy jellemzően függőleges irányban elhelyezkedő, sötétszínű (barna vagy fekete) sáv tűnik fel a köröm alatt, amely az idő előrehaladtával nem tűnik el, hanem egyre nagyobb területet foglal el. A körömredő pigmentálódása, a köröm töredezettsége, repedezettsége, a köröm alatti göb vagy bevérzés is mind intő jelek lehetnek.

Fontos tudni, hogy a legtöbb bőrrák típustól eltérően a köröm alatti bőrrákot nem a káros UV-sugárzás okozza. Érdekes jelenség, hogy bár a melanóma a világos bőrű, világos hajú embereket nagyobb mértékben veszélyezteti, a subungalis melanoma gyakran fordul elő sötétebb arcszínű személyeknél, akiknél általánosságban alacsonyabb a bőrrák és a melanóma kockázata. Tudta például, hogy a híres emberek közül Bob Marley is egy ilyen, lábkörmöt érintő melanómában hunyt el 36 éves korában?

Nemiszervek, szeméremterület, ágyék

Bár nem szívesen gondolunk erre, rákos anyajegyek bizony a szeméremterületen, az ágyékon, sőt, a nemi szerveken is előfordulhatnak. Mivel ezeket a területeket viszonylag ritkán vizsgáljuk át anyajegyek után kutatva, az itt jelentkező elváltozások gyakran észrevétlenek maradnak. Még ha tapasztalnak is tüneteket, sokan kínosnak érzik, hogy ezeket a helyeket szakorvos közreműködésével ellenőriztessék, ezért előfordulhat hogy szemérmességből nem vagy csak későn jelzik az aggodalmukat a szakemberek felé. Rendkívül fontos azonban, hogy ha bármilyen szokatlan foltot, vagy anyajegyet észlel ezeken a területeken, azonnal kérje bőrgyógyász segítségét.

Az intim területeken jelentkező melanóma felismerését az is nehezíti, hogy tünetei könnyen összetéveszthetők más, ezeket a területeket érintő betegségek jellegzetes tüneteivel, így például a hüvely váladékozása, viszketése esetén hüvelygyulladásra, a végbél tájon jelentkező vérző csomó felbukkanásakor aranyérre, gyakori, fájdalmas vizeletürítés esetén pedig felfázásra (húgyúti fertőzésre) gyanakodhatunk.

bhc_melanoma_borgyogyaszat_2.jpg

Fejtető, tarkó, nyak és fül

Az ultraibolya sugárzás még a legsűrűbb hajrétegen is képes áthatolni, így a fejbőrünk és a tarkónk is leéghet, és ezeken a területeken is találkozhatunk rákos anyajegyekkel. A fejbőrön található melanóma felismerését és diagnosztizálását ugyanakkor nagy mértékben nehezíti, hogy a haj eltakarja az érintett területeket, így a változásokat nehezebben követhetjük nyomon rajtuk. A fej bőrfelületét érintő melanómák általában agresszívebbek és gyakrabban vezetnek halálozáshoz, mint más melanómák, amelynek egyik oka éppen a késői diagnózis.

A fejbőr átvizsgálása egyedül igen nehézkes, ezért szerencsés, ha egy családtagtól, baráttól vagy akár a fodrászunktól kérünk segítséget. Az átvizsgálás során válasszuk szét a hajat fésű és hajszárító segítségével, majd vizsgáljuk át a teljes fejbőrt, a felfedezett foltokról és anyajegyekről pedig készítsünk fényképet. Amikre mindenképpen fel kell figyelnünk, azok a durva, pikkelyes, rózsaszín foltok vagy sötétebb: barnás-fekete színű anyajegyek, szabálytalan szélekkel.

A fejbőr átvizsgálását követően mindenképp ellenőrizzük a tarkót, a nyakat, a fület és a fül mögötti területeket, ahol szintén megbújhatnak olyan rákos bőrelváltozások, amelyek az érintett személy számára nehezen észrevehetők.

Szem

A szemet érintő rákos megbetegedések közül a leggyakoribb éppen a melanóma. A ráknak ez a fajtája nagyobb valószínűséggel fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Bármely életkorban kialakulhat, de a kor előrehaladtával a kockázata növekszik.

Kevesen gondolnák, de melanóma nemcsak a szemhéjon, hanem akár a szem belsejében is kialakulhat. Előfordulhat szemfehérje, az írisz vagy akár a pupilla területén is. Gyanakvásra adhat okot, ha a szemhéjunk lecsukásakor szúró érzést tapasztalunk a szemünkben, de intő jel lehet az is, hogyha megváltozik a látásunk, elmosódó körvonalakat tapasztalunk, vagy éppen csökken a perifériás látásunk. Aggodalma akkor sem alaptalan, ha barna vagy sötét foltokat észlel a szem fehér részén, sötét folt bukkan fel az íriszben, megváltozik a pupilla alakja, az egyik szemével homályosan vagy a szokásosnál rosszabbul lát, illetve ha villanások vagy úszó foltok zavarják a látását. Mivel ezek a tünetek a melanómán kívül más szembetegségeket is jelezhetnek, ha bármelyikét észleli, feltétlen keressen fel szemész szakorvost.

A szemet érintő melanóma időben történő felismerését nagy mértékben elősegítik az optometristák és szemész szakorvosok által használt speciális műszerek. Általában ezek segítségével fedezik fel őket egy-egy rutin szemvizsgálat során.

bhc_anyajegy_vizsgalat_melanoma_szures-1.jpg

Orr

Az orron belüli bőrrák meglehetősen ritka, de azért jó tudni, hogy ilyen esetek is előfordulnak. Nyálkahártya melanómának is nevezik és nagyon nehezen diagnosztizálható, mivel a tünetei elbagatellizálhatóak és más egészségügyi problémák tüneteihez hasonlóak. Az orrvérzés, az orron belül tapasztalható vérző csomó, a nehezen gyógyuló fekélyek, a szaglás elvesztése, illetve az orrjárat elzáródásának érzete mind olyan tünet, ami figyelmet érdemel.

Száj és torok

A szájban kialakuló bőrrák vagy más néven szájrák előfordulhat az ajkakon, a nyelven, az ínyen, a szájtetőn, a mandulákon vagy akár a nyálmirigyeken is. Vezető tünetei: a nyelési nehézség; a szájat érintő fájdalom, zsibbadás vagy vérzés; fehér, vörös vagy elszíneződött foltok a szájon, az ínyen vagy a nyelven; duzzadt, nem gyógyuló terület vagy seb az ajkakon; csomó a nyakon; laza fogak, nem megfelelően illeszkedő műfogsorok; beszédben tapasztalható változások. A saját szájunk belső részeiben, szabad szemmel, még megfelelő nagyítású tükör segítségével is meglehetős nehéz körülnézni, ebben segítségünkre lehet a fogorvosunk, aki a fogászati ellenőrzések során alaposan átvizsgálja a szájüregünket és felhívja a figyelmünket, ha szokatlan elváltozásokat tapasztal.

Így néz ki a melanóma

Az önvizsgálat szakszerű elvégzéséhez fontos tudni azt is, hogy mit keressünk. Bár a bőrrák különböző módokon jelentkezhet, leggyakrabban növekvő, pigmentált (fekete, szürkés, barnás vagy mélykék) színű bőrelváltozás (folt, anyajegy) formájában tűnik fel, de előfordul pigmentáció nélküli, pirosas, vagy bőrszínű képlet is. Gyanakvásra ad okot, ha egy régebb óta meglévő anyajegy mérete, színe vagy alakja megváltozik, de az is intő jel lehet, ha egy korábban lapos anyajegy váratlanul kidudorodik, tapinthatóvá válik. Aggodalomra ad okot, ha az anyajegy viszket, nedvezik vagy éppen vérzik, illetve ha a körülötte fekvő bőrfelületgyulladttá válik. Minden újonnan megjelenő képlet megfigyelése, vizsgálata javasolt, akkor is ha panaszt nem okoz, érdemes megmutatni szakorvosnak.

kategorizalt-kepek_temak_melanoma-2.jpg

Hogyan zajlik a melanóma szűrés a bőrgyógyásznál?

A bőrgyógyász által végzett melanómaszűrés egy dermatoszkóp vagy videodermatoszkóp segítségével végzett gyors és fájdalommentes vizsgálat, melynek során a szakorvos videodermatoszkóp segítségével feltérképezi a bőr teljes felületét és számítógépen rögzíti a meglévő anyajegyek pontos helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású képeket készít, amelyeket egy számítógép segítségével tárol és elemez, hogy a jövőben bekövetkező változások a jelenleg észlelt állapottal összehasonlíthatóak legyenek.

Hogyan történik a melanóma kezelése?

Amennyiben a bőrgyógyász szakorvos a (video)dermatoszkópos vizsgálat során gyanús elváltozást észlel, az anyajegy teljes egészében eltávolításra kerül ambuláns vagy egynapos műtét keretében, a szövettani vizsgálat pedig pontos diagnózist igazol. Ennek birtokában dönt a kezelőorvos a további kezelés szükségességéről. A beavatkozást olykor elővigyázatosságból, megelőző célzattal is érdemes lehet elvégezni, ha gyakori sérülésveszélynek és/vagy erős napsugárzásnak rendszeresen kitett anyajegyekről van szó.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása