Útikalauz anatómiába

Jelek, hogy az epe rendetlenkedik

2024.02.29. 06:15

Okozhat szinte azonnal erős fájdalmat vagy rejtőzhet hosszú időn át: az epe betegségei számos különböző tünetet produkálhatnak.

Az epe a májsejtek által termelt zöldessárga színű váladék, amely az epeutakon át a bélrendszerbe kerülve segíti az emésztést, a zsírok lebontását. A máj folyamatosan választja ki az epét, de mivel nem eszünk egyfolytában, az emésztést segítő epeváladékra csak bizonyos időközönként van szükség. Ezért az epe egy része az epehólyagba kerül, ott tárolódik, és onnan ürül az epevezetéken keresztül a nyombélbe, amikor szükséges.

2024_02_28_epe_rendetlenkedik_1.jpg

Epekövesség

Az epe betegségei közül az epekövesség a legközismertebb. Ez a betegség meglehetősen alattomos, mert az esetek jelentős részében teljesen tünetmentes. Sokszor csak akkor tudja meg valaki, hogy epeköve van, amikor más okból röntgen- vagy ultrahangvizsgálatra megy. Más esetekben viszont erőteljes tünetek utalhatnak az epekő jelenlétére: zsíros ételek fogyasztása után heves, görcsös fájdalom a jobb bordaív alatt, puffadás, hányinger jelentkezik.

A fájdalom lehet éles vagy tompa, a görcsök pedig folyamatosan ismétlődnek. Az epekövesség oka, hogy az epeváladékból kicsapódó kristályok összetapadnak és epeköveket alkotnak. Az epekövek lehetnek koleszterinkövek, vagy ritkábban úgynevezett pigmentkövek.

A kis méretű kövek a görcs alkalmával kijuthatnak az epehólyagból az epevezetékbe és elzárhatják azt, görcsöt és sárgaságot okozva. Még ennél is nagyobb baj történhet, ha a kő az epe- és a hasnyálmirigy bélbe vezető közös nyílását zárja el, mert ennek következtében súlyos hasnyálmirigy gyulladás alakulhat ki. Tehát a felfedezett és főleg a panaszt okozó epekövek esetén mindig mérlegelni kell a műtétet. Ma már az esetek döntő többségében a pácienseket laparoszkópos módszerrel megműtik és másnap hazamehet.

Az epehólyag gyulladása

Ha valaki lázas lesz, rázza a hideg, görcsös hasi fájdalom kínozza, jellemzően, a jobb bordaív alatt esetleg a lapocka felé sugárzóan, hányingere van, hány, a bőre besárgul, a széklete világos, de a vizelete sötét, akkor jó eséllyel akut köves epehólyag-gyulladása van. A probléma az esetek jelentős részében az epehólyag ürülési zavara, ami miatt epepangás miatt jön létre, amely gyulladást okoz a hólyagban.

Az epehólyag-gyulladásnak létezik krónikus változata is, ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a beteg egy ideig tünetmentes. Ha vannak is tünetek, azok nem igazán specifikusak, például a betegnek rossz az emésztése, alkalmanként fáj a hasa.

Az epeutak daganatai

Az epeutak daganatai szerencsére meglehetősen ritkák, jellemzően ötven év felett fordulhatnak elő. Sajnos lappangó betegségről van szó, sokszor csak akkor okoz bármilyen tünetet, amikor már meglehetősen előrehaladott stádiumban van. Jellegzetes tünetei lehetnek (de más betegségekre is utalhatnak) a fáradékonyság, kimerültség, fogyás, a bőr besárgulása, viszketése, világos színű, fehéres széklet, sötét színű vizelet, illetve a jobb oldalon, a bordák alatt jelentkező hasi fájdalom.

2024_02_28_epe_rendetlenkedik_2.jpg

Terhességi epepangás

A terhesség harmadik (ritka esetekben második) trimeszterében jelentkező betegség fő tünete a bőrviszketés. Eleinte főleg estefelé, elsősorban a tenyereken és a lábfejeken jelentkezik, de később, a betegség súlyosbodásával már az egész testet érintheti. A viszketés mértéke változó, előfordul, hogy szinte elviselhetetlen, az életminőséget jelentősen rontó mértékű. Emellett a jobb bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom, hányinger, hányás, sötét színű vizelet, fehéres széklet, esetleg sárgaság szerepelhet a tünetek között.

A terhességi epepangás kialakulásában genetikai és hormonális tényezők is szerepet játszanak. Több lehetséges magyarázat van a kialakulására, a legvalószínűbb, hogy a terhesség miatti hormonváltozások következtében ellazulnak az epeutak, az epe nem tud elfolyni, és felhalmozódik a májban. A terhességi epepangás pár héttel a szülés után magától elmúlik, mégis komolyan kell venni, mert az epesavtöbblet a szervezetben káros hatással lehet a magzatra, és akár koraszüléshez vagy halva születéshez is vezethet.

Súlyfelesleg, zsírban gazdag étrend, idősebb kor

Általánosságban elmondható, hogy az epebetegségek egy része odafigyeléssel megelőzhető. Ugyanis az öröklött hajlamon és az idősebb koron túl számos életmódbeli tényező is befolyásolja a kialakulásukat. Ilyen az étkezés, az egészségtelen, rendszertelen, és mindenekelőtt zsírban gazdag étrend hozzájárulhat az epeproblémákhoz, ahogy a túlsúly is.

A cikk a Budai Egészségközpont gasztroenterológusainak közreműködésével készült.



  • Címkék: epe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása