Útikalauz anatómiába

Bőr alatti csomó – mi lehet ez?

2024.01.25. 08:00

A testünk szinte bármelyik részén megjelenhetnek bőr alatti csomók, és bár a többségük veszélytelen, érdemes velük mielőbb felkeresni az orvost.

Komoly ijedtségre adhat okot, ha valaki csomót fedez fel magán. Ilyen bőr alatti elváltozások szinte bármelyik testrészünkön megjelenhetnek, a leggyakrabban mégis a lágyrészek környékén fordulnak elő, többek között a hónaljban, a mellben, a nyakon, de akár a végtagokon is megjelenhetnek.

Általánosságban jellemző rájuk, hogy egész nagyra, dióméretűre is megnőhetnek. Bár viszonylag ritka, hogy rosszindulatú betegséget jeleznek, mégis érdemes minél előbb orvoshoz fordulni velük, a kisebb méretű csomók eltávolítása is egyszerűbb. Írásunkban sorra vesszük a három leggyakoribb csomótípust.

Lipóma

A leggyakrabban előforduló bőr alatti csomók a lipómák, más néven a zsírdaganatok. Ezek a zsírsejtekből kiinduló, jóindulatú daganatok nem veszélyesek. A lipomatosis, a lipómák többszörös előfordulásával járó állapot szintén nem veszélyes, de jóval kellemetlenebb, mint 1-2 lipóma megjelenése.

A zsírdaganatok rugalmasak, jól körülhatárolhatóak, és általában nem okoznak fájdalmat. A növekedésük lassú és folyamatos. Tüneteket jellemzően csak akkor okoznak, amikor olyan nagyra nőnek, hogy már nyomják az alattuk futó idegeket. Ilyenkor fájdalom, zsibbadás jelentkezhet. A lipómákat leginkább esztétikai okból távolíttatják el. Kizárólag sebészeti úton, kimetszéssel szabadulhatunk meg tőlük, ez alacsony kockázatú, helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás.

Ganglion

Az ízületek betegségei a ganglionok, amelyek az ízületi tok vagy az ínhüvely tömlőszerű kitüremkedéséből fejlődnek ki. Általában ott alakulnak ki, ahol nagyobb terhelésnek van kitéve az ízület vagy az ínhüvely, jellemzően a kezeken, de a térdeken sem ritka a megjelenésük.

Érdekesség, hogy az ujjak ízületi gyulladása elősegítheti a ganglion kialakulását, ahogy az ízület valamilyen sérülése is, illetve az állandóan ismétlődő mozdulatsorok, például sportolásnál vagy gépelésnél. Ezért fordult elő régen a ganglion a gépírónők körében nagyobb arányban. További jellegzetessége, hogy 20 és 40 év közötti nőknél némileg gyakrabban alakul ki. A ganglion többnyire tünetmentes, és magától felszívódik. Ha azonban panaszokat okoz, akkor kezelni kell, ez lehet egyszerű pihentetés, de a ciszta leszívása, vagy műtéti úton való eltávolítása is.

2024_01_24_csomok_a_testen_1.jpg

Atheroma

Az atheroma, más néven kásadaganat ugyancsak jóindulatú elváltozás. Közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, leggyakrabban az arcon, háton, a fejbőrön fordul elő, de a herezacskón, a péniszen és a gáton is megjelenhet. Kötőszövetes tokból és kásaszerű szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll. Ha begyullad, fájdalmat is okozhat. A mérete nagy szórást mutat, 1 centitől sokkal nagyobbra is megnőhet. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okozza.

A kásadaganat műtéti kezelése esztétikai okokból vagy egy esetleges gyulladás megelőzése érdekében történhet. Ha valaki nem távolíttatja el, és megvárja, hogy a tömlő magától kifakadjon, és a genny kiürüljön, azt kockáztatja, hogy a sebgyógyulása csúnya lesz. A kásadaganatot a helyi érzéstelenítésben történő műtét során lehetőleg egészben, és tokkal együtt kell kimetszeni, hogy ne alakuljon ki újra a daganat.

2024_01_24_csomok_a_testen.jpg

Általában elmondható, hogy a bőr alatti csomók kialakulását a legtöbb esetben nem tudjuk befolyásolni. Amit mégis tehetünk a megelőzéséért, az a dohányzás elhagyása és a rendszeres, alapos tisztálkodás, mert ezek segíthetnek elkerülni a verejtékmirigyek, szőrtüszők gyulladását.

A fent említett három bőr alatti csomótípus mellett egyéb lehetőségek is léteznek, az elváltozás pontos típusának megállapítása csak szakorvos bevonásával lehetséges.

A cikk a Budai Egészségközpont sebész szakorvosa, dr. Rózsa Balázs segítségével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása