Útikalauz anatómiába

Így változik a korral a vitaminszükséglet

2023.12.13. 12:05

Az évek múlásával jellemzően nő a szervezet vitaminszükséglete, ezt azonban számos más tényező is befolyásolja.

A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyeket a testünk nemképes előállítani, ezért táplálékok által kell hozzájutnia. Minden vitaminhoz tartozik egy szakemberek által meghatározott RDA-érték (recommended dietary allowance, vagyis ajánlott napi bevitel), amely megmutatja, hogy naponta átlagosan mennyit kell bevinni belőle egy egészséges embernek. A napi ajánlott bevitelt meghaladni felesleges, és adott esetben veszélyes is lehet.

2023_12_13_vitaminszukseglet_1.jpg

Diéta, dohányzás, sport: minden számít

Hogy kinek mennyi vitaminra van szüksége, azt számos tényező befolyásolja. Az életkorral általában növekszik a szükséglet, de számít a nem (férfiak esetében a nagyobb testtömeg, nagyobb fizikai terhelés nagyobb szükségletet indokolhat), a nőknél a terhesség, szoptatás, menstruáció. Jelentős befolyásoló tényező a táplálkozás, ha valaki valamilyen megszorító vagy kizáró étrendet követ, például vegetáriánus, vegán, vagy túlságosan egyoldalúan táplálkozik, annak több és eltérő vitaminfajtákra és mennyiségre lehet szüksége, egy vegyes, kiegyensúlyozott étrendet követő társával szemben.

A dohányzás, az alkohol- vagy drogfogyasztás mellett a különböző betegségek ugyancsak számítanak, ahogy a gyógyszerszedés, és a fokozott testi-lelki igénybevétel, például a fizikai munka, a versenysport vagy a tartós stressz is. Még az olyan külső tényezők, mint az időjárás is hatással vannak a vitaminigényre, hiszen napsütéses időben kevesebb D-vitamin pótlásra lehet szükség.

Hogyan befolyásol az életkor?

Idősebb korban több vitaminra van lehet szükség, már csak azért is, mert 40, 50, 60 éves kor felett bizonyos betegségek jobban fenyegetnek, és a vitaminok felszívódása is romlik. A speciálisan idősek számára kifejlesztett vitaminkészítmények ezt az igényt igyekeznek követni, de az egyéni paraméterek, betegségek, táplálkozás, életmód még fontosabbak. Orvosi vizsgálattal, vérképpel könnyen kideríthető, hogy hol van esetleges hiányállapotok, miből szükséges pótlás.

Általánosságban elmondható, hogy idősebb korban a bőr kevésbé képes előállítani a napfényből a D-vitamint. Így 50 éves kor felett érdemes magasabb dózist szedni. Különösen figyelni kell erre az októbertől márciusig terjedő időszakban. Hasonló a helyzet a B-12 vitaminnal, amely többek között a memóriára, az idegrendszeri, mentális egészségre van hatással. Idősebb korban ebből is érdemes többet szedni.

2023_12_13_vitaminszukseglet_2.jpg

Igaz ez a kalciumra is, amelynek bevitelére különösen menopauza után érdemes odafigyelni a nőknek, mert jelentős szerepe van a csontritkulás megelőzésében, a csontok egészségének fenntartásában.

Az omega-3 zsírsavak az időseket fenyegető demencia, szellemi hanyatlás megelőzésében, a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkentésében segít. Az A-vitamin a látás, az immunrendszer és a bőr egészségének fenntartásában játszik szerepet. A megfelelő E-, és a C-vitaminbevitel pedig az Alzheimer-kór és a szürkehályog kialakulásának kockázatát csökkentheti. Idősebb korban ezért megéri odafigyelni arra, hogy minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt vagy zöldséget, vagy ha szükséges, vitaminkészítményekkel pótoljuk a bevitelüket.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása