Útikalauz anatómiába

10 dolog, amivel sokat tehetünk a rákmegelőzésért

2023.12.06. 10:56

A daganatos betegségek kialakulásának részben az életmódra visszavezethető okai vannak. Hogyan éljünk, hogy csökkentsük a rák kialakulásának esélyét?

1. Ne dohányozzunk!

Az egyik legfontosabb dolog, amit a daganatos betegségek megelőzéséért tehetünk, a dohányzás minden formájának (elektromos és hagyományos cigaretta, pipa stb.) kerülése. A dohányzás jelentősen növeli többek között a tüdő-, a gége-, és a szájüregi rákok kockázatát. Nemcsak aktív, hanem passzív formában is veszélyes, aki nem dohányzik, de tartósan ki van téve a dohányfüstnek, ugyancsak megnövekedett rákkockázattal számolhat.

2. Ne igyunk alkoholt!

A dohányzáshoz hasonlóan a rendszeres alkoholfogyasztás is jelentősen növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Felsorolni is sok, hogy hányféle daganattípus kialakulásához járulhat hozzá az alkohol: egyebek mellett a gyomor-, a vastagbél, a végbél, a máj, a gége és a szájüregi rákokhoz. Bár régen az volt a tudományos konszenzus, hogy kis mennyiségben nem ártalmas, ma már az alkoholfogyasztás teljes kerülését javasolják a szakemberek.

3. Kerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket!

Egyes daganatos betegségek kialakulásáért nagyban okolható a nem megfelelő táplálkozás, különösen a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok rendszeres fogyasztása. Az élelmiszerek tartósítása, ízfokozása során olyan eljárásokat is alkalmaznak, mint például a túlzott cukrozás vagy a füstölés, amelyek bizonyítottan rákkeltőek. Érdemes minél több, minél kevésbé feldolgozott zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, a gabonafélék közül a teljes kiőrlésű verziókat, a húskészítmények közül pedig a fehér húsokat választani.

rakmegelozo_tippek_1.jpg

4. Figyeljünk a súlyunkra!

Az egészséges táplálkozással összefüggésben figyelni kell az ideális testsúly megőrzésére. Az elhízás ugyanis számos más betegség mellett bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának is kockázati tényezője. Bármilyen meglepő, de már viszonylag kis túlsúly is növelheti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Radikális fogyókúrák helyett tartós egészséges életmóddal tehetünk a legtöbbet az ideális testsúlyért.

5. Mozogjunk rendszeresen!

A rákmegelőzés másik kulcsa a testmozgás. Napi legalább harminc perc intenzív, pulzusszám emelkedéssel járó mozgással sokat tehetünk többek között a vastagbél, a vese, a hasnyálmirigy, a nyelőcső, a prosztata és a húgyhólyag rákos megbetegedése ellen. Nőknél a rendszeres sport csökkentheti a mell- és a méhrák kialakulásának esélyét.

6. Mindig használjunk fényvédőt!

Mind a férfiak, mind a nők körében egyre több áldozatot szednek a bőrrák különböző típusai. Éppen ezért kerüljük a napot 11 és 15 óra között, és egyáltalán ne járjunk szoláriumba! Emellett mindig érdemes figyelni a fényvédelemre, nem csak akkor, amikor strandra megyünk. A fényvédő használata legyen a mindennapok része, ahogy nyáron a megfelelő ruházat, kalap, sapka stb. viselése is.

7. Járjunk szűrővizsgálatokra!

A rendszeres szűrővizsgálatok életet menthetnek, ugyanis a daganatok egy jelentős része időben felismerve gyógyítható. A nők mammográfiás emlőszűrése, méhnyakszűrése, a férfiak prosztataszűrése, mindkét nem vastagbélszűrése, bőrgyógyászati ellenőrzése kulcsfontosságú.

rakmegelozo_tippek_2.jpg

8. Adassuk be a védőoltásokat!

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyes ráktípusok ellen már van védőoltás. Érdemes élni velük, mert jelentősen csökkenthetjük egyes rákbetegségek kialakulásnak kockázatát. A méhnyakrákért, a végbél, a fej és a nyak és a pénisz rosszindulatú daganataiért felelős humán papillomavírus (HPV) rákkeltő törzsei ellen van védőoltás, amely ingyen elérhető a 13 éves lányok és fiúk számára, de idősebb korban is kérhető térítésért. Érdemes élni a lehetőséggel.

9. Óvatosan a gyógyszerekkel!

Amikor tartósan szedünk bizonyos gyógyszereket, érdemes odafigyelni arra, hogy a szedésük járhat-e a daganatos betegségek kialakulásának megnövekedett kockázatával. Ne féljünk feltenni az ezzel kapcsolatos kérdéseinket a kezelőorvosunknak, és minden esetben mérlegeljük a gyógyszerszedéssel kapcsolatos előnyöket és kockázatokat.

10. Figyeljünk a környezeti tényezőkre!

Talán a legnehezebben megvalósítható, de nagyon fontos eleme a rákmegelőzésnek a környezeti tényezők figyelembevétele. Sajnos sok rákkeltő anyag vesz körül minket az építkezéseknél korábban használt azbeszttől az autók által kibocsátott kipufogógázig vagy a hulladékégetés során a levegőbe kerülő káros anyagokig. Nem minden esetben megvalósítható, de törekedjünk arra, hogy minél kevesebb ilyen szennyező anyag vegyen körül minket a mindennapokban.

A cikk a Budai Egészségközpont onkológusainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2023.12.06. 22:39:34

no meg haljunk meg időben, lehetőleg másban...
süti beállítások módosítása