Útikalauz anatómiába

5 tanács a prosztataegészség megőrzéséért

2023.11.29. 08:20

A közhiedelemmel ellentétben a prosztataproblémák nemcsak az időskorban jelentkezhetnek, hanem már a harmincas-negyvenes éveikben járó férfiak is észlelhetik magukon. Mit tehetnek ezek elkerüléséért?

A prosztata egy kisméretű, a szelídgesztenye terméséhez hasonló formájú és nagyságú mirigy, amely a spermiumok mozgását elősegítő ondófolyadék termeléséért felelős. A húgyhólyag és medencefenéki izomzat között, a hólyagból kivezető húgycsövet közrefogva helyezkedik el. A közelség miatt a prosztatamegbetegedések tünetei között vannak a vizeletürítési nehézségek, például a gyakori vizelési inger mellett el-elakadó, gyéren csordogáló vizelet is.

A prosztatabetegségek sokáig tünetmentesek is lehetnek, később a vizelési gondok mellett égő, szúró érzés, fájdalom, láz, rossz közérzet, véres vizelet jelentkezhet. A prosztataproblémák közül a bármely életkorban előfordulható prosztatagyulladás és az idősebb korban jelentkező BPH, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása a leggyakoribb, a prosztatarák szerencsére jóval ritkább. A férfibajok szakorvosai életkortól függetlenül minden férfinak ajánlják az alábbi tanácsok megfogadását, mert ezekkel sokat tehetnek a prosztatabetegségek megelőzéséért.

Egyen egészségesen: kövesse a mediterrán étrendet!

A prosztatája – és a teljes szervezete – egészségének megőrzéséért sokat tehet, ha átgondolja étkezési szokásait, és a friss, teljes értékű élelmiszereket tartalmazó mediterrán étrendet követi, vagy legalábbis átvesz belőle jó ötleteket. A mediterrán étrend ugyanis sok halat, tenger gyümölcseit, olívaolajat, friss zöldségeket, gyümölcsöket (köztük avokádót, gránátalmát is), hüvelyeseket, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, amelyekkel a legegészségesebb zsírokat, olajokat, sok rostot, A-, B-, C-, E vitaminokat lehet bevinni a szervezetbe a legízletesebb formákban. 

2023_11_29_prosztataegeszseg-1.jpg

A mediterrán étrend mérsékelt mennyiségben tartalmaz sovány baromfit, vörös húsokat is, kellemes ízű és jótékony hatású zöldfűszerekkel, fokhagymával kiegészítve és alkalomadtán egy-egy pohár vörösborral megkoronázva. Mindez biztosítja a prosztata egészségéhez (is) fontos flavonoidokat, likopint, fitoösztrogéneket és a szükséges nyomelemeket is, például a cinket és a szelént.

Védje szervezetét az ártalmas anyagoktól!

Annál jobb, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek kerülnek az asztalára. A túlfinomított, túlsózott, füstöléssel vagy vegyi anyagokkal tartósított élelmiszerek tápanyagtartalma kisebb, mint a friss alapélelmiszereké, és az adalékanyagok feleslegesen terhelik a szervezetét, allergiát, gyulladást okozhatnak.

Az élvezeti szerekkel is jobb csínján bánni, hiszen az alkohol, a koffein, a dohányzás rontja a keringést, és csökkenti a szervezet védekezőképességét, veszélyezteti az egészségét. Az ételek elkészítési módja és a fűszerezés is fontos: például tanácsosabb óvakodni a bő zsiradékban sült, túl erősen fűszerezett ételektől.

Mozogjon többet!

Az ülőmunka vagy egyéb, hosszas ülő tevékenység káros a szervezetre, ezért az érintetteknek nagyobb aktivitással kell ellensúlyozniuk ezt. Az időnkénti edzés a konditeremben erre nem elegendő: arra van szükség, hogy a nap minden szakában, amikor csak lehetséges, az ülést más testhelyzettel cserélje fel, legalább óránként álljon fel öt-tíz percre, nyújtóztassa, mozgassa meg a tagjait, járkáljon.

Munka közben is vannak olyan tevékenységek (például a telefonálás), amelyet állva vagy járkálva is lehet végezni. Munkába menet-jövet is érdemes a távolság egy részét gyalog megtenni, legalább távolabb parkolni. Fontos tudni azt is, hogy a prosztatarák egyik kockázati tényezője az elhízás, ami újabb érv amellett, hogy rendszeres mozgással tanácsos megőrizni az egészséges testtömeget.

Vizsgáltassa meg és szükség esetén állítsa helyre a tesztoszteronszintjét!

Ahogy emelkedik az életkor, úgy csökken a férfiak tesztoszteronszintje. Ez a férfihormon pedig a prosztata egészsége szempontjából is kiemelten fontos. A megfelelő tesztoszteronszint ugyanis fenntartja az izomsűrűséget és az izomerőt is, míg a tesztoszteronhiány mellett nagyobb az elhízás kockázata, ami elősegíti a prosztataproblémák kialakulását is.

A tesztoszteronpótlás természetes módszere például a cink- és szelén tartalmú élelmiszerek, emellett szőlő, gránátalma és káposztafélék fogyasztása, a szervezet megfelelő D-vitaminszintjének fenntartása. Szükség esetén a szakorvos tesztoszteronpótló terápiát is javasol.

2023_11_29_prosztataegeszseg-2.jpg

Rendszeresen vegyen részt prosztataszűrésen!

Ötvenéves kor fölött panaszmentesen is érdemes elmenni prosztataszűrésre, ha pedig a család férfitagjai között már előfordult prosztatarák, akkor már a negyvenesek is jól teszik, ha évente egyszer megvizsgáltatják magukat. A szűrés a vérben lévő tumormarker, a prosztata-specifikus antigén (PSA) méréséből és fizikai vizsgálatból áll, ami alkalmas arra, hogy a lehető legkorábban, még tünetmentes stádiumban diagnosztizálható legyen a baj.

A cikk a Budai Egészségközpont urológusainak közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2023.11.29. 10:03:23

"Az élvezeti szerekkel is jobb csínján bánni, hiszen az alkohol, a koffein, a dohányzás rontja a keringést, és csökkenti a szervezet védekezőképességét, veszélyezteti az egészségét."

a cikk hasznos, de egy egészségügyi oldalon ideje lenne már ezt a kávé káros múlt századi elavult tévhitet elfelejteni.
Egyrészt mert már itthoni forrásokból is tudni lehet, hogy nem az, másrészt sokszázezer emberen végeztt külföldi tanulmányok szerint kifejezetten hasznos, több civilizációs betegséget mérhetően csökkentő hatása van, az élettartamot is szignifikánsan javítja (nyilván nem jó cukrosan, meg mindenféle krémesítő porokkal teleszórva, vagy több tejszínhabbal, mint maga a kávé).
csak egy perc alatt és csak tényleg hiteles forrás:
www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/is-coffee-good-or-bad-for-your-health/
www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/
www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you
health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-coffee/
süti beállítások módosítása