Útikalauz anatómiába

Jelek, hogy gond van a veséjével

2023.11.08. 08:06

Lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki a veseproblémák, így nagyon fontos, hogy korán felismerjük az első jeleket, és ezáltal megelőzzük a szövődményeket.

A vesék olyan szervek, amelyek számos fontos feladatot látnak el szervezetünkben, mint például a vér tisztítása és szűrése, a folyadék- és elektrolit-egyensúly fenntartása, valamint a vérnyomás szabályozása. Azonban, mint minden más szervünk, a vesék is hajlamosak különböző problémákra és betegségekre. Fontos tudnunk, hogy milyen jelek utalhatnak ezekre, és mikor kell orvoshoz fordulnunk.

vese_2.jpg

1. Vesekövek

A vesekövek apró, kemény kristályok, amelyek a vizeletben képződhetnek, és blokkolhatják annak áramlását. A vese- vagy húgyúti kövek okozta fájdalom rendkívül súlyos lehet. A következő tünetekre figyeljünk:

• Váratlan, hirtelen fellépő erős fájdalom az alsó háton vagy oldalakon.
• Gyakori vizelési inger, égő érzés a vizeletürítéskor.
• Véres vagy zavaros vizelet.

2. Veseelégtelenség

Akkor következik be, amikor a vesék nem képesek megfelelően eltávolítani a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből. Krónikus veseelégtelenség esetén fokozatosan jelentkező tünetek figyelhetők meg:

• Fáradtság és kimerültség.
• Csökkent étvágy és súlyvesztés.
• Vizes duzzanat, különösen a lábakon és az arc környékén.
• Emelkedett vérnyomás.

3. Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések a húgyhólyagot vagy a veséket érinthetik. Időben történő kezelés nélkül komolyabb problémákhoz vezethetnek. A következő tünetek lehetnek jelen:

• Gyakori vizelési inger, égő érzés a vizeletürítéskor.
• Alhasi vagy hát alsó részén jelentkező fájdalom.
• Zavaros vagy erősen szagló vizelet.
• Láz és hidegrázás.

4. Vesebetegségek és gyulladások

Különböző autoimmun vagy gyulladásos betegségek érinthetik a veséket, például a veseelégtelenséget okozó diabéteszes nefropátia vagy a vesegyulladás. Az ilyen típusú betegségek általában specifikus tünetekkel járnak, mint például:

• Vér vagy fehérje jelenléte a vizeletben.
• Magas vérnyomás.
• Ödéma (duzzanat) a test különböző részein.

vese_1.jpg

5. Polycystás vesebetegség

Egy genetikai eredetű állapot, amelyben ciszták (folyadékkal telt üregek) alakulnak ki a vesékben. A betegség előrehaladásával csökkenhet a vesefunkció, duzzanat alakulhat ki, valamint magas vérnyomás és hátfájás lehetnek a fő tünetek.

Miért fontos orvoshoz fordulni?

A vesék problémái gyakran lassan alakulnak ki, sokszor tünetmentesek, mivel csak az egyik vese érintett a másik pedig jól működik, átveszi a teljes élettani feladatok repertoárját. A panaszok sem mindig egyértelműek, ezért az időben történő diagnózis és kezelés segíthet megelőzni a komolyabb szövődményeket, és fenntartani a vesék optimális működését.

Ne felejtsük, hogy fontos a rendszeres orvosi vizsgálatokon való részvétel és az egészséges életmód. Fogyasszunk elegendő vizet, tartsuk be az egészséges étrendet, kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást!
Vigyázzunk egészségünkre és legyünk tudatosak a veseproblémák jeleivel kapcsolatban! Ha bármilyen gyanús tünetet tapasztalunk, ne habozzunk orvoshoz fordulni!

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása