Útikalauz anatómiába

Mi az a fantomfájdalom?

2023.10.25. 08:52

Lehet éles, szúró, bizsergő, zsibbadó, égő, sőt, viszkető érzés is a fantomfájdalom.

A fizikai fájdalom hosszabb vagy rövidebb ideig mindannyiunk életének része. Általában szakemberek segítségével kideríthető az oka, legyen az sérülés, vagy éppen egy krónikus betegség. Van azonban a fájdalomnak egy olyan rejtélyes típusa, amikor a betegek abban a testrészükben éreznek fájdalmat, amely már nem is létezik. Ez a leggyakrabban amputációk után jelentkező fantomfájdalom.

fantomfajdalom_1.jpg

Ilyenkor az érintettek úgy érzik, mintha a már eltávolított testrészük fájna, holott tisztában vannak vele, hogy ez a rész már nem tartozik a testükhöz. Nagyon fontos, hogy ettől még a fájdalomérzet igenis valódi, és a panaszokat komolyan kell venni.

Az emberi agy ugyanis tényleg úgy érzékeli, hogy a kellemetlen érzés az elvesztett testrész helyéről érkezik. Az agy rögzített egy képet a még meglévő testrészről, és annak amputálása után ezt próbálja rekonstruálni, akár úgy is, hogy a korábban a testrészben érzett fájdalmat idézi vissza.

Mikor jelentkezik a fantomfájdalom?

A fantomfájdalom akár már az amputációs műtétet követően azonnal jelentkezhet, de előfordul az is, hogy csak hetekkel a műtét után. Lehet éles, szúró, bizsergő, zsibbadó, esetleg égő érzés is. Előfordulhat, hogy a beteg úgy érzi, hogy a hiányzó testrésze viszket.

Ha csak a műtétet követően jelentkező, enyhe, és múló állapotról van szó, akkor természetesnek tekinthetjük, és nem igényel kezelést. Előfordul azonban, hogy a fantomfájdalom krónikussá válik, és jelentősen rontja az amúgy is nehéz helyzetben lévő beteg életminőségét. Nem szabad hagyni, hogy tartósan szenvedjen tőle, ha a fájdalom akadályozza az alvásban, a mindennapi életben, akkor orvoshoz kell fordulni vele.

fantomfajdalom_2.jpg

Hogyan kezelhető a fantomfájdalom?

A fantomfájdalom gyógyszeres és egyéb módokon is kezelhető. Hatásosak lehetnek a krónikus idegbántalmakra alkalmazott gyógyszerek, vagy az idegek közti jelátvitel gyógyszeres gátlása. Az amputált csonk felületén alkalmazott elektromos ingerkeltő eljárásokkal ugyancsak jó eredmények érhetők el a fájdalom megakadályozásában.

Emellett alkalmaznak más fizioterápiát is, az érintett végtag csonkjának masszírozását, gyógytornát, hideg-meleg terápiát. A fizikai kezeléseken túl hasznos lehet a figyelem elterelésének magtanulása, illetve a pszichoterápiás kezelés is.

Meglepően eredményes az úgynevezett tükörterápia alkalmazása is, amelynek során a páciensek úgy helyezkednek el a tükör előtt, hogy csak az ép végtagjukat lássák. Amikor az egészséges lábukat mozgatják, az agyuk úgy hiszi, hogy az eltávolított testrész újra létezik. A terápia jelentősen képes csökkenteni a fantomfájdalom mértékét.

A cikk a Budai Egészségközpont neurológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása