Útikalauz anatómiába

Egészségtudatosság vagy hipochondria?

2023.06.14. 06:52

Örvendetesen terjed az egészségtudatos szemlélet: egyre többen igyekeznek életmóddal, étrenddel, szokásokkal minél többet tenni egészségük megőrzéséért. Ez a magatartás nem tévesztendő össze a betegségektől való görcsös félelmen alapuló hipochondriával. Hol a határ a kettő között?

Mindenki szeretne hosszú, egészséges életet élni, elkerülve a betegségeket, fizikai és szellemi képességeit a lehető legtovább megőrizve. A XXI. század technikai lehetőségei kedveznek az egészségtudatosságnak. Utána lehet járni mindennek, már néhány kattintással is nagy mennyiségű egészségügyi információ érhető el, applikációk segítenek monitorozni az állapotunkat. Ugyanakkor ez a lehetőség elősegítheti a betegségektől való szorongást is, hiszen félinformációk, laikus leírások tömegével találkozhatunk a legkülönbözőbb betegségekkel vagy az egészséget bármilyen módon veszélyeztető hatásokkal kapcsolatban, amelyek tüneteit aztán a hipochondriára hajlamos ember könnyen felismerni véli magán, magát betegnek képzelve.

anatomia_1_hipochondria.jpg

Egészségőrzés tudatosan, pozitívan

Az egészségtudatos ember igyekszik életvitelét, szokásait kontroll alatt tartani, korának, állapotának megfelelően táplálkozni, rendszeresen mozogni, pihenésre, alvásra is elég időt fordítani, kerülni a káros szenvedélyeket. Jól tájékozott az egészséges életmód lehetőségeivel, az ellátó rendszerrel, a betegjogokkal kapcsolatos kérdésekben, és jól ismeri saját testét, egészségi állapotát, esetleges betegségének természetét, kimenetelét is. Tisztában van azzal, hogy valamilyen betegség esetén milyen magatartással járulhat hozzá a kezelés eredményességéhez, a gyógyuláshoz. Igénybe veszi a szűrővizsgálatokat, együttműködik a kezelőorvosával, betartja az orvosi utasításokat, például magas vérnyomás betegség esetén elvégzi a kért vérnyomásméréseket, megreformálja étrendjét, kerüli a túl zsíros, sós ételeket, korlátozza a koffeinbevitelt, igyekszik rendszeresen mozogni. Adott esetben saját magán és környezetében élőkön is tud segíteni, de tisztában van azzal, hogy laikusként meddig terjedhet ez a segítség, és mi az a probléma, amellyel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Betegségtudattal, szorongva élni: a hipochondria

Az egészségtudatosságra csak látszólag hasonlít a hipochondriában szenvedő beteg magatartása. Ő is kontroll alatt tartja az egészségi állapotát, de ez nem tölti el pozitív érzésekkel, nyugodt biztonsággal, ellenkezőleg, negatívan éli meg. Ő az, aki túlzottan sokat, kényszeresen foglalkozik az egészségi állapotával, túlértékeli, kóros elváltozásoknak hiszi a legjelentéktelenebb szubjektív panaszait is. Ez olyan fokú lehet, hogy akár egy gyomorrontás esetén is már súlyos gyomorrákosnak képzeli magát, gyomortükrözést tart szükségesnek. Ha egy hipochonder mér az ideális 130/80 Hgmm-nél magasabb vérnyomást, akkor onnantól kezdve szinte óránként méri a vérnyomását, ijedten figyeli a változását, egész listát állít össze azokról a betegségekről, amelyek a magas vérnyomás hátterében állhatnak, ezek több tünetét szintén megállapítja magán. Kétségbeesve keresi a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket és házi praktikákat, és sürgeti az orvosát a mielőbbi gyógyszeres vérnyomásbeállításért. Noha komoly szervi baja nincs, mégis szinte halálfélelembe hergeli magát. Ha valaki a saját betegségéről beszél előtte, vagy ő olvas valamilyen rendellenességről, elváltozásról, akkor hamarosan ő is észlelni kezdi azok jellegzetes tüneteit saját magán is, amelyre vizsgálatokat, gyógyszereket, kezelést sürget, orvostól orvosig jár vele. A hipochondria legfontosabb tünete a betegségektől való állandó félelem, a szorongás, ami beépül az életébe. Az érintettet nehéz megnyugtatni, a legszakszerűbb orvosi vizsgálatok és a betegséget kizáró leletek sem tántorítják el attól a meggyőződésétől, hogy ő súlyos beteg, állandó orvosi felügyeletre szorul. Olykor a hipochondriája olyan súlyos lehet, hogy a képzelt betegséggel való foglalkozás szociális gondokat is okoz: elveszi az időt és a figyelmet az élete egyéb elemeitől, munkájától, kedvteléseitől, megrontja örömeit, nyugalmát.

anatomia_2_hipochondria.jpg

Diagnózis: hipochondria

Ha ezek a tünetek tartósan, hat hónapnál is tovább fennállnak, miközben az orvosi vizsgálatok kizárják a valós betegség, szervi baj fennállását, megállapítható a hipochondria diagnózisa. A hipochondriát el kell különíteni más, pszichés zavaroktól, például a kényszeres kézmosástól és a betegségfóbiától. Más betegségek, például depresszió, fóbiák kísérője is lehet a hipochondria.

A hipochondria hátterében lehet gyermekkori trauma, bizonytalanság, korai, súlyos betegség, feldolgozatlan haláleset, szülői túlféltés, de visszavezethető a látott, tanult mintára is, ha a szülők, közeli családtagok valamelyike volt súlyos hipochonder. Az állapot kezeléséhez klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta közreműködése szükséges, esetenként pszichiáter bevonásával, aki gyógyszeres kezeléssel, leggyakrabban szorongáscsökkentő felírásával segíti a terápia eredményességét.

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása