Útikalauz anatómiába

Az időskori látásromlás három leggyakoribb oka

2023.05.17. 07:22

Az életkorral járó látásproblémák közé tartozik a presbiópia, a makuladegeneráció és az öregkori szürkehályog.

Presbiópia

A presbiópia (vagy öreglátás) a leggyakoribb életkorral járó látásprobléma. Ez az állapot a szemlencse merevségéből és az izomzat gyengeségéből adódik. Az öreglátás fő tünete, hogy a páciens a közeli tárgyakat homályosan vagy életlenül látja, valamint nehézséget okoz a kisméretű betűk elolvasása. A kezelés érdekében fontos a rendszeresen látásvizsgálat, és ha szükséges, a szemüveg vagy kontaktlencse használata. Az öregszeműség elleni küzdelemben az új technológiák is segítségünkre lehetnek, például a lézeres kezelés és a korrekciós műtétek.

anatomia_1_idoskori_latasromlas.jpg

Makuladegeneráció

A makuladegeneráció (AMD, az angol "age-related macular degeneration" rövidítése) tünetei közé tartozik a homályos, elmosódott látás és az éles látás elvesztése. Az AMD-t jelenleg nem lehet gyógyítani, de az életmódváltozások és az életkorral járó látásproblémák kezelése segíthet megelőzni vagy késleltetni a tünetek súlyosbodását. A megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód és a rendszeres szemészeti vizsgálatok segíthetnek a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát csökkenteni.

Öregkori szürkehályog

Szürkehályog esetén a szemlencse elhomályosodik. Tünetei közé tartozik a homályos, elmosódott látás, a színek elvesztése és a fényérzékenység. Az öregkori szürkehályog kezelésére a leggyakoribb módszer a műtét, amely során a homályosodott szemlencsét eltávolítják, és a helyére egy mesterséges szemlencsét helyeznek be. A műtét általában sikeres és biztonságos eljárás, és nagyon sok embernek javítja a látását.

anatomia_2_idoskori_latasromlas.jpg

A presbiópia, a makuladegeneráció és az öregkori szürkehályog mind befolyásolhatják a látást, de ezek kezelhetők. Az életkorral járó látásproblémák megelőzése érdekében fontos, hogy gondoskodjunk a szemünk egészségéről, és rendszeresen ellenőrizzük a látásunkat szakember segítségével. A vizsgálatok mellett az egészséges életmód, például a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás, segíthetnek csökkenteni az életkorral járó látásproblémák kialakulásának kockázatát. A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért gondoskodjunk róla a lehető legnagyobb odafigyeléssel!

A cikk a Budai Egészségközpont szemész szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása