Útikalauz anatómiába

Vérző íny: mikor aggódjunk?

2023.05.10. 06:41

Az élete során szinte minden felnőtt megtapasztalja, hogy fogmosás közben vagy fogmosás után vérzik az ínye. Összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat és a kezelési lehetőségeket.

1. Nem megfelelő szájhigiénia

A fogínyvérzésnek számos oka lehet, de ezek közül a legáltalánosabb a rossz szájhigiénia. Ez fogínygyulladáshoz vezethet, amelynek első tünete az alkalmanként jelentkező fogínyvérzés. A szánkban milliónyi mikroorganizmus él, ha nem megfelelően tisztítjuk a fogainkat, akkor ezek közül a káros, betegségeket okozó mikrobák elszaporodnak, és elsősorban a fogak és az íny közötti résekben megtelepszenek. Itt aztán még jobban elszaporodnak és gyulladást okoznak.

A fogínygyulladás eleinte nem okoz fájdalmat, csak enyhe vérzést fogmosáskor vagy ha keményebb ételbe harapunk. Később a fogíny színe sötétebb lesz, esetleg duzzadtabbá válik, előfordulhat rossz szájíz és kellemetlen lehelet is. Ha nem kezelik megfelelő időben, akkor később súlyosabb tüneteket is okozhat. A fogíny ekkor már fájdalmas gyulladása ugyanis átterjedhet az állkapocsra, az álcsontokra is, ahol fogágygyulladást okozva már a fogak meglazulásával, kiesésével fenyegethet.

anatomia_1_foginyverzes.jpg

2. Különféle sérülések

Alkalmi fogínyvérzést okozhatnak különböző sérülések is. Ilyen sérülést leggyakrabban a rosszul megválasztott, túl kemény sörtéjű fogkefék és a túl erőteljes fogmosási technika okozhat. A fogakat ugyan alaposan kell mosni, de nem kell erőből dörzsölni, mert ez árthat a fognyaknak és az ínynek. A fogíny akkor is vérezhet, ha valamilyen forró étellel vagy itallal megégettük, vagy valamilyen vegyi anyaggal sértettük meg. Ilyenek lehetnek például a fogfehérítés során használt anyagok. Előfordulhat az is, hogy valakinek a fogszabályzója vagy a műfogsora van rosszul beállítva és ez sérti az ínyét.

3. Vitaminhiány

Vitaminhiány is okozhat fogínyvérzést, bár ez jóval ritkább, mint a fenti esetek. Ha ugyanis valaki változatosan, egészségesen étkezik, akkor táplálékkiegészítők nélkül is bőven elég vitamin jut a szervezetébe. Ha valaki nagyon egyoldalúan, egészségtelenül, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztva étkezik, vagy valamilyen drasztikus diétát követ, akkor mégis előfordulhat, hogy vitaminhiány miatt vérzik az ínye. A fogínyvérzés elsősorban C- vagy K-vitaminhiányra utal, ilyenkor ezeket kell pótolni.

4. Hormonális változások

A különböző hormonális változások is okozhatnak fogínyvérzést. A kismamák körülbelül 35-50 százalékánál előfordul a várandósság alatt fogínyvérzés, fogínygyulladás. Ugyanakkor változókorban, a menopauza idején vagy kamaszkorban is jelentkezhet a probléma.

5. Fogágybetegség

Fogágybetegség esetén az íny mellett már a fogak szöveti tartószerkezete és a csont is gyulladt. Ennek háttere nagyon összetett (problémák az immunrendszerrel, genetika okok, agresszívabb baktériumflóra a szájban), ilyenkor már nem csak fogkő miatt lehet erős gyulladás a fogágyban és a csontban. Ez esetben kiemelten fontos a rendszeres kezelés és kontroll, hiszen enélkül a fogait is elveszítheti a páciens!

6. Súlyosabb betegségek

A rendszeres fogínyvérzés kevésbé gyakran, de súlyosabb betegségek tünete is lehet. Utalhat például cukorbetegségre, különböző véralvadási problémákra vagy akár leukémiára is. Állhatnak a hátterében különböző máj- vese- vagy szívproblémák is. Az ínyproblémák háttere tehát összetett (fogkő, rossz szájhigiénia, fogtorlódások, betegségek, terhesség, protetikai) problémák állhatnak a háttérben. Páciensenként változik a kezelés, így minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat szükséges az okok felderítéséhez.

anatomia_2_foginyverzes.jpg

A fogínyvérzés megelőzése és kezelése

Természetesen nagyon fontos a fogak tisztítása. Ez egyénre szabott eszközöket, technikákat kíván meg (pl. egy fogszabályozót viselő vagy fogágybeteg páciensnek teljesen más fogköztisztítókat kell használnia, mint normál esetben). A fogkőeltávolítás fél évente mindenkinek javasolt, de egyes esetekben 2-3 havonként is szüksége lehet rá, valamint fogágybetegség esetében íny alatti mélytisztítás, ún. kürettálás is szükséges lehet.

Ha az orvos megerősítette, hogy a fogínyvérzés hátterében a leggyakoribb ok, a rossz szájhigiénia és az emiatt esetleg bekövetkező fogínygyulladás áll, akkor változtatnunk kell a szokásainkon. A vérzés helyét így sem szabad kihagyni, óvatosan és alaposan meg kell tisztítani a területet.

A gyógyszeres kezelés csak ritka esetben indokolt, ahogy a különböző gyógyfogkrémek és szájvizek használata sem jelent megoldást, ha egyébként a fogápolás során nem fordítunk figyelmet a fogközökre vagy nem szedetjük le a fogkövet rendszeresen.

A cikk a Budai Egészségközpont fogorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása