Útikalauz anatómiába

Tényleg fülbe mászik a fülbemászó?

2023.03.15. 07:29

Hogyan fordulhat elő, hogy valami oda nem illő tárgy vagy élőlény kerül a hallójáratba, és mi a teendő ilyenkor?

„Bogarat ültetett a fülembe” – mondjuk, ha nem tudunk szabadulni valami zavaró gondolattól. De megtörténhet a valóságban is, hogy valami idegen tárgy, oda nem illő, irritáló dolog, netán rovar kerül a hallójáratba.

Idegen testek a hallójáratban

Leggyakrabban kisgyermekekkel fordul elő, hogy játék közben valami apró tárgyat dugnak a fülükbe, például gyöngyöt, babot, borsót, kavicsot, sajnos néha még apró gombelemet is. Ezek közül különösen kellemetlen a magok fülbe helyezése, mert azok a meleg, nedves közegben megduzzadhatnak, feszítő fájdalmat okozva. A gombelemekkel pedig egyébként is nagyon kell vigyázni, nehogy lenyelje a kicsi, mivel a bennük lévő vegyi anyag nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat.

anatomia_1_fulbemaszo_1.jpg

Felnőttekkel, idős személyekkel is megtörténhet, hogy véletlenül bennmarad a fülük külső hallójáratában például a fülhallgató vagy a hallókészülék apró alkatrésze, eleme, esetleg a fültisztító pálcikáján lévő vattacsomó. Ha az idegen tárgy hosszan bennmarad a hallójáratban, akkor halláscsökkenés, füldugulás, viszketés, irritáció, később fájdalom jelezheti a problémát, a kisgyermek kapkod a füléhez, sír. Bőrpír, duzzanat, rossz szagú fülfolyás jelzi a helyi gyulladás kialakulását. A tárgy eltávolítására tett kísérletek nyomán belső sérülések is keletkezhetnek, amelyek fertőzéseknek nyithatnak utat.

Bogár a fülben

Nemcsak apró tárgyak kerülhetnek be a fülbe, hanem élőlények is: nem ritka, hogy kempingezés, szabadtéri tevékenység közben valamilyen rovar költözik be a fül járataiba. A riasztó nevű fülbemászó egy mintegy 1- 1,5 cm hosszú, barna rovar, jellegzetessége a hátsó „fogója”, amely ijesztő ugyan, de az emberekre nézve teljesen ártalmatlan, nem csíp, nem okoz allergiát. Bár a neve erre utal, annak az esélye, hogy fülbemászó rejtőzik el a fülben semmivel sem több, mint más rovarok, például a hangya vagy a csótány. Ugyanakkor bármelyik rovar mászik is be a fülbe, rendkívül kellemetlen, hiszen a hangja nagyon zavaró, a jelenléte, mozgása pedig irritáló, viszkető érzést okoz, jelenléte pedig mikrosérülésekkel is járhat. A betolakodó így füldugulást, halláscsökkentést, duzzanatot, fertőzést, gyulladást, dobhártyasérülést, vérzést, fájdalmat, váladékozást válthat ki.

anatomia_2_fulbemaszo_2.jpg

Hogyan távolítható el?

Az érintett a fejét oldalra hajlítva, rázogatva kis szerencsével megszabadulhat a fülbe került tárgytól vagy rovartól. Ha ez nem sikerül, pár csepp babaolaj vagy paraffinolaj fülbe csöppentésével megkönnyíthetjük az eltávolítását. Semmiképpen nem tanácsos azonban langyos vízzel vagy fültisztító pálcikával kísérletezni, mert a víztől megduzzadhat a fülbe került idegen tárgy, és még nehezebb lesz kiszedni, a pálcika pedig beljebb tolhatja azt a fül belsejébe, illetve a használata sérülést okozhat. Ha rögtön nem sikerül eltávolítani a hallójáratba került idegen testet, akkor tanácsos mielőbb fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni vele! A szakrendelőben speciális eszközökkel, lámpával, fogókkal könnyen megoldják a problémát. Fontos az is, hogy a szakorvos a művelet után megvizsgálja azt is, okozott-e valamilyen sérülést, károsodást ez az apró baleset a hallójáratban.

A cikk a Budai Egészségközpont fül-orr-gégészének közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása