Útikalauz anatómiába

Öt érdekes tény a nőkről

2023.03.08. 05:52

Összegyűjtöttünk néhány izgalmas dolgot a női testről az élesebb érzékektől a szőke haj és a hosszabb élet titkáig.

1. Ízek és illatok nyomában

Kutatások szerint nők szinte valamennyi érzékszerve élesebben működik, mint a férfiaké. A nők sokkal jobbak a színek megkülönböztetésében, körükben jóval ritkább a színvakság. A hallásuk is jobb: a férfiak között gyakoribb a halláskárosodás. Ez persze nem csak genetika: a férfiak nagyobb arányban dolgoznak olyan zajos munkahelyeken, például gyárakban, amelyek hosszabb távon halláskárosodást okozhatnak. A nők szaglása is jobb, annak ellenére, hogy a férfiak és nők orrának anatómiája megegyezik, receptoraik száma nem különbözik. Ezért a kutatók a nők kifinomultabb szaglását a legfontosabb női nemi hormonra, az ösztrogénre vezetik vissza. A feltevést igazolja, hogy a lánygyerekek és a változókor utáni éveikben járó nők szaglása nem különbözik a férfiakétól. A nők kifinomultabb ízlelésének viszont van anatómiai magyarázata: az ő nyelvükön több ízlelőbimbó helyezkedik el. És ha ez nem lenne elég, a várandósság alatt a hormonháztartás megváltozásának hatására a kismamák még érzékenyebbekké válhatnak az ízekre és a szagokra.

anatomia_1_erdekessegek_a_nokrol_1.jpg

2. Tovább élnek, de miért?

A nők átlagosan 7-10 évvel hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Ennek magyarázatát még nem sikerült teljes egészében feltárni, valószínűleg genetikai, életmódbeli és környezeti tényezők együttes hatása eredményezi a hosszabb életet. Közrejátszhat a már említett ösztrogén hormon, amely antioxidáns hatással is bír, képes megkötni a sejteket károsító anyagokat, és védő szerepet játszik például a szív-érrendszeri megbetegedésekkel szemben is. Ugyanakkor az is tény, hogy a nők egészségesebb, kockázatkerülőbb életet élnek, mint a férfiak. Kevesebb alkoholt, kábítószert fogyasztanak, kevesebbet dohányoznak (bár ebben a két nem lassan közelít egymáshoz), egészségesebben étkeznek, többször járnak szűrővizsgálatokra, óvatosabban vezetnek.

3. Mozgalmas éjszakák: a nők többet álmodnak

Az emberek között óriási különbségek vannak abban, hogy milyen gyakorisággal álmodnak (pontosabban, hogy milyen gyakran tudják felidézni az álmaikat ébredés után), és milyen intenzitásúak, élénkek az álmaik. Ezt befolyásolhatja az adott életszakasz, a lelkiállapot, a problémák, amelyekkel éppen küzdünk és a szedett gyógyszerek is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a nők többször számolnak be arról, hogy emlékeznek az álmaikra, és többször gyötrik őket rémálmok is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a nők alvása rosszabb minőségű és többen küzdenek közülük krónikus álmatlansággal, mint a férfiak közül.

anatomia_2_erdekessegek_a_nokrol_2.jpg

4. Szőkék előnyben: a nők között gyakoribb a világos hajszín

Európában sokkal több szőke nő él, mint szőke férfi. Ennek oka nem csak az, hogy a nők előszeretettel festetik szőkére a hajukat, természetes szőke is több akad közöttük. Egy 2018-ban publikált kutatás szerint az európai nők kétszer nagyobb valószínűséggel születnek természetes szőke hajjal, mint a férfiak. A született szőkék között a kislányok nagyobb eséllyel maradnak szőkék, míg a kisfiúk között többen vannak, akiknek idővel bebarnul a hajuk. Hogy ennek mi az oka, még kutatják. Egyelőre csak feltételezések vannak: a legvalószínűbb, hogy evolúciós magyarázata van a jelenségnek. A szőke nők jobban tetszettek a férfiaknak, így több utódjuk lett, jobban terjedt a génállományuk. A férfiak esetében viszont egy másik összefüggést feltételeznek a kutatók: mivel a nők a sötétebb hajú férfiakat találták vonzóbbnak, így ők nemzhettek több utódot.

5. Az aszimmetria természetes

Szinte nincs olyan ember, akinek tökéletesen szimmetrikus lenne a teste legyen szó a lábfejünkről vagy az arcunk két feléről. A nők esetében ez az aszimmetria a melleknél a legfeltűnőbb. Nem véletlenül mondják a plasztikai sebészek, hogy „a mellek testvérek, de nem ikrek”, szinte mindig akad ugyanis valamennyi eltérés a két mell között. Sok nőt zavar melleik aszimmetriája, talán azért, mert nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire általános jelenségről van szó. Az Annals of Plastic Surgery című folyóiratban megjelent kutatás szerint a nők 88 százalékánál van természetes aszimmetria a mellek között, a legtöbb esetben a bal mell nagyobb, mint a jobb. Egy másik, 2018-as kutatás szerint a vizsgált nők 91 százalékánál volt eltérés a két mell között.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.03.09. 17:47:33

"a legvalószínűbb, hogy evolúciós magyarázata van a jelenségnek. A szőke nők jobban tetszettek a férfiaknak, így több utódjuk lett, jobban terjedt a génállományuk."

Hát ez egykor még igaz lehetett, ma viszont erősen kétkedve fogadom. Meggyőződésem, hogy ma nem a legsikeresebbeknek és legvonzóbbaknak születik a legtöbb gyereke. A szép szőke nő, akit feleségül választ a sikeres, esetleg valamennyire vonzó üzletember, elmerül a jólétben, jobban oda tud figyelni a fogamzásszabályozásra is, és gyakran csak egy-két gyereket "vállal". A nyomorgó, iszákos, primitív, ápolatlan nőknek is szokott akadni valami férj, aki ösztönszerűen a feleségébe ürít, amiből aztán születnek a gyerekek, esetlegesen. Nem lehet igaz ma már az, hogy a sikeres ember jobban szaporodik. A magyar lakosságnak is dokumentáltan egyre nagyobb részét teszik ki mozdonyszőke polgártársaink utódai, és már az északi országok is egyre jobban megtelnek sötét hajú és bőrű emberekkel. Európában nemsokára ismét olyan divatos lesz a szőke haj, mint az ókori Rómában vagy a modern Japánban. Újra kell még gondolni ezt az evolucionista magyarázatot, az evolúció kipusztult az életmód változásával és az egyre fejlődő orvostudománnyal, ehhez hozzájárul az egyre "humánusabb" gondolkodásmód kötelező terjedése is. Más okot kell keresni.
süti beállítások módosítása