Útikalauz anatómiába

A tüszős mandulagyulladás szövődményei

Akár az egész szervezetet is érintheti a szétterjedő fertőzés

2023.01.11. 06:38

A mandulák az immunrendszerünk fontos szervei. Egyes fertőzések esetén fokozott működésük következtében gyulladás alakul ki, majd a kórokozó elpusztítása után ez az állapot megszűnik. Bizonyos esetekben viszont kialakulhatnak további egészségügyi panaszok is, melyek veszélyesek is lehetnek.

A manduláknak főleg kisgyermekkorban van nagy szerepük a fehérvérsejtek képzésében, érésében és aktiválásában. Felnőttkorban feladatukat nagyrészt a csontvelő veszi át. A torok és orrgaratban helyezkednek el, és a környékükön bekövetkező fertőzések hatására az aktív működésük tüneteként mandulagyulladás alakul ki. Ilyenkor fokozódnak az immunológiai védekező mechanizmusok: fehérvérsejtek, ellenanyagok és a gyulladásos folyamatban részt vevő fehérjék fokozottan termelődnek.

a_tuszos_mandulagyulladas_szovodmenyei_1.jpg

A mandulagyulladás gyakran vírus miatt alakul ki, de a tüszős mandulagyulladást minden esetben baktérium okozza, legtöbbször Streptococcus fajok. Ennek tünetei a láz, a torokfájás, az erősen megduzzadt nyirokcsomók és mandulák, a mandulákon látható fehéres pöttyözöttség. A bakteriális fertőzés az esetek döntő többségében 3-40 éves életkorban jelenik meg. Az egyéb tünetek, mint az orrfolyás, orrdugulás, köhögés, ízületi panaszok, gyenge általános állapot csak ritkán kísérik. Utóbbi szimptómák a vírusos eredetet erősítik meg. Külön említést érdemel az Epstein-Barr vírus okozta mononucleosis fertőzés, mely szintén a fiatal felnőtteket érinti. Olykor nem egyértelműen elkülöníthető a tüszős mandulagyulladástól. Ilyen esetekben a laborvizsgálat hitelt érdemlően igazolhatja feltételezésünket. Ennek az egyszerű, de nagyszerű vizsgálatnak az ad nagy jelentőséget, hogy elkerüljük a felesleges és értelmetlen antibiotikum szedést. A helytelen esetben felírt antibiotikum kellemetlen mellékhatásokat is okozhat, mint például a bőrkiütés. A helyesen megítélt antibiotikummal való megfelelő kezelés után a tünetek elmúlnak, de szerencsétlen esetekben sajnos szövődmények is kialakulhatnak.

Peritonsillaris, azaz mandula körüli tályog:

A kezeletlen tüszős mandulagyulladás kellemetlen szövődményeként kialakulhat tályog, aminek következtében általában egyik oldalon fokozódik a torokfájás. A beteg nem csak az ételt, de a saját nyálát is nehezen fogja lenyelni a fájdalomtól. Szájnyitási nehézség is megjelenhet, emiatt a beszéd is nehezített lesz. A tályog kialakulásakor a láz tovább emelkedhet, nagyon magas lehet.

Reumás láz:

A reumás lázat valójában nem a baktérium okozza, hanem az, hogy a szívizomzat egyik fehérjéje immunológiailag nagyon hasonlít az egyik bakteriális fehérjére. Ennek következtében autoimmun betegség alakulhat ki. Legjellemzőbb tünete a láz, az ízületi fájdalmak és gyulladás. A bakteriális fertőzést követően 2-3 hét kell, hogy kialakuljon a reumás láz. Mivel a betegség a szívre is káros hatással van, pár éven belül kialakulhatnak súlyosabb kardiológiai szövődmények is.

a_tuszos_mandulagyulladas_szovodmenyei_2.jpg

Vesegyulladás (glomerulonephritis):

A streptococcus fertőzés egyik szövődménye lehet az akut vesegyulladás. Ilyenkor az úgynevezett glomerulusok sérülnek, amik tulajdonképpen érgombolyagok, melyekből az elsődleges szűrletet állítja elő a vese. Tünete lehet a véres vagy barnás vizelet, ödémák, ritkább vizelési inger vagy ödémák.

Szepszis:

Ritka esetben a tüszős mandulagyulladást okozó baktérium bekerülhet a véráramba, aminek következtében az egész szervezetbe eljut. Ebben az esetben mindenhol beindulnak a gyulladási folyamatok, ezt nevezik szepszisnek, ami életveszélyes állapot.

Ez a cikk Dr. Miltényi Csilla fül-orr-gégész szakorvos közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása