Útikalauz anatómiába

A szűrővizsgálat is legyen újévi fogadalom!

2022.12.28. 08:02

A sok lelkes, de többnyire szalmalángnak bizonyuló elhatározás helyett egy teljesíthető újévi fogadalmat ajánlunk: tegyen egészségéért, vegye igénybe a rendelkezésre álló szűrővizsgálatokat!

A rendszeres szűrővizsgálatokkal kiegészíthetjük az egészséges életmódunkat, mégis sokan hajlamosak halogatni ezeket, különösen, ha panaszmentesek és egészségesnek hiszik magukat. Pedig az ajánlott szűréseken való rendszeres részvétellel számos súlyos betegség még időben, vagyis jól kezelhető, tünetmentes stádiumban felfedezhető.

anatomia_1_szures_1.jpg

Tünetszegény, de szűréssel jól diagnosztizálható betegségek

A magyar halálozási statisztikák első helyén a szív és érrendszeri betegségek állnak. Ezek nagyrésze sokáig tünetmentes, de a rizikófaktorokra való odafigyeléssel például a rendszeres vérnyomáskontrollal, illetve a vér laboratóriumi vizsgálatával, például a koleszterinszint rendszeres mérésével jóval korábban felfedezhetők lennének. Idejében történő kezeléssel jelentősen csökkenthető az agyi érkatasztrófák (agyvérzés, stroke) és a szívinfarktus bekövetkezte.

A 2-es típusú cukorbetegség is sokáig tünetszegény, illetve csak általános, több más betegségre is jellemző panaszokkal (fejfájás, szomjúságérzés, gyakori vizelés, súlyváltozás) jelentkezik, ezért fontos a rendszeres laboratóriumi cukorkontroll.

A legtöbb tumoros betegséget már a panaszokat megelőző állapotban is fel lehet ismerni a rákszűrések segítségével, és a korai stádiumban elkezdett kezeléseknek köszönhetően sokszorosára nőhet a teljes gyógyulás esélye. Például a vastagbéldaganat - amely a modern, mozgásszegény életforma és a rostszegény táplálkozás mellett egyre gyakoribb - az enzimes székletvizsgálat, illetve a vastagbél-tükrözés segítségével kezdeti szakaszban kiszűrhető, sőt, ez utóbbi vizsgálat során már kezelésre, a kisebb polipok, gyanús szövetburjánzások eltávolítására is sor kerülhet.

Mindkét nem esetén nőtt a tüdőbetegségek aránya, köztük a tüdőrákos esetek száma is. Ezek a betegségek kezdetben szintén tünetszegények, de rendszeres tüdőszűréssel korai szakaszban felfedezhetők és jól kezelhetők lennének.

anatomia_2_szures_2.jpg

Tünetek nélkül kifejlődő elváltozás a csontritkulás is, amely a változó korú nőket, illetve az idős férfiakat egyaránt fenyegeti. A csontok sérülékenyebbé válnak, de ha erre a csontsűrűségvizsgálattal időben fény derül, az érintett lassíthatja ezt a folyamatot, illetve vigyázhat arra, hogy a legsúlyosabb következményeket, a csontritkulás miatti töréseket elkerülje.

A fentieken kívül a nőknek ajánlott rendszeresen igénybe venni a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat, az évenkénti méhnyakrákszűrést, és megfelelő időközönként a mammográfiás emlővizsgálatot. Férfiaknak, különösen a középkorúaknak vagy annál idősebbeknek éppen ilyen fontos lenne a rendszeres prosztatavizsgálat. Mindkét nembelieknek ajánlott panaszmentesen is legalább évente egyszer széleskörű laboratóriumi vizsgálatot kérni.

A szűrések előnyei

Miért érdemes rászánni néhány órát a szűrővizsgálatokra? Képet adnak egészségi állapotunkról, segíthetnek megelőzni a betegségeket. Az esetleges, alattomos kórokat tünetmentes állapotban is kimutathatják, így lehetővé teszik azok hatékonyabb gyógyítását. Az egészségszűréseken az adott szakterület szakorvosa jó tanácsokkal is ellátja a hozzá fordulót, hogyan őrizheti meg egészségét, illetve állíthatja meg az esetleges kóros folyamatokat megfelelő életmóddal. Így a páciens neméhez, korához, egészségügyi állapotához, munkájához igazodva összeállított „szűrőnapon” való részvétel a leghasznosabb újévi elhatározás lehet, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy még nagyon sok újév álljon előttünk.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása