Útikalauz anatómiába

A férfi test titkai

2022.11.23. 06:21

A nyilvánvaló nemi különbségeken kívül is sok érdekességet találunk, ha összehasonlítjuk a férfi és a női test jellegzetességeit.

Természetesnek vesszük, hogy a férfiak átlagosan néhány centiméterrel magasabbak, külsejük többnyire robusztusabb, vonásaik markánsabbak, hangjuk mélyebb. Az eltérések a hormonális különbségeknek köszönhetők, és olyan esetekben is megmutatkoznak, amelyeknek nemigen van köze a férfi-női nemhez. Nézzünk néhány ilyen érdekességet!

Miért csak férfiaknál alakul ki az ádámcsutka?

A gége lágy részeit és a hangszálakat védő porcot ádámcsutkának nevezzük. Az ádámcsutka két, egymással szöget bezáró porclemezből áll, a nőké kevésbé feltűnő, de férfiaknál egészen kiemelkedhet a nyak vonalából. A különbség kamaszkorban kezdődik, amikor a fiúk szervezetében fokozódik a tesztoszteronszint, mert ennek a hormonnak a hatására a gégeporc nagysága nő. Ez a folyamat összefügg a hang mutálásával, elmélyülésével, a hangszálak megvastagodásával, ami szintén férfi nemi jellegzetesség.

A nők megirigyelhetik a férfiak simább bőrét

Szinte igazságtalan a természettől, hogy bár általában a férfiak kevesebbet törődnek bőrük simaságával, rugalmasságával, kevésbé zavarja őket annak esetleges petyhüdtsége, a ráncok megjelenése, a bőrük többnyire mégis rugalmasabb, simább marad a kor előre haladtával is. A férfiak bőre a férfihormon hatására eleve vastagabb, mint a nőké, és bár idősödve veszít a kollagéntartalmából, és folyamatosan vékonyodik, de ez lassabban következik be, mint a nők esetében.

a_ferfi_test_titkai_1.jpg

Mégsem felesleges a férfiak mellbimbója?

Közismert szólás: „felesleges, mint a férfiak mellbimbója”. Valóban nem sok funkciója van, mégis, a fiúk mellkasán is ott díszeleg, mivel a magzati fejlődés során előbb alakul ki a mellbimbó szövete, mint ahogy eldől a magzat neme. Sőt, a férfiak mellbimbója körül is vannak tejtermelő mirigyek, viszont tejtermelésre az esetek többségében nem kerül sor, mivel a férfiak szervezetében alacsonyabb azon hormonok szintje, amelyek a tejelválasztáshoz szükségesek. Ha mégis előfordulna, az a prolaktinoma nevű betegségre, illetve a hormonháztartás felborulására, a női hormonok felszaporodására, az ösztrogénszint kóros növekedésére utal. Bizonyos gyógyszerek, például a prosztatadaganat kezelésekor kapott hormontartalmú készítmények is elősegíthetik ezt a jelenséget, amely ilyenkor a mell megnagyobbodásával is együtt jár. A történelemből ismerünk példákat arra is, hogy extrém, tartós stresszhelyzet, súlyos éhezés is kiválthatja a férfiak tejtermelésének megindulását.

Erősebb nem, erősebb testszag?

A férfiak intenzívebben verejtékeznek, nem csoda, hogy a saját (az azt elnyomó illatszerek, kozmetikumok nélküli) testszaguk erősebb, mint a nőké. Ehhez hozzájárul az is, hogy a testszőrzetük is vastagabb, amely „megfogja” az izzadtságcseppeket, és helyet ad az azokon megtelepedő baktériumoknak is. A férfiak által végzett erőteljesebb fizikai munka, a sporttevékenység is elősegíti az izzadást, és hormonális okai is vannak, hiszen a tesztoszteron hatása is érvényesül, magasabb tesztoszteronszintnél erőteljesebb a verejtékezés. Érdekesség, hogy a verejték szagának jellege utalhat arra, hogy a fokozott verejtékezés hátterében valamilyen betegség, rendellenesség áll. Így például az ammóniaszag vesebetegséget, a savanyú illat vitaminhiányt, kóros kimerültséget, az acetonszag a cukorháztartás zavarát jelezheti.

Miért több a kopasz férfi, mint a kopasz nő?

A homlok felmagasodása, a hajhagymák elpusztulása nyomán kialakuló tar foltok elsősorban a férfiakra jellemzőek, a nőknél jóval ritkábban fordulnak elő. A jelenség a nevét is erről a nemi meghatározottságról kapta: androgén alopeciának, férfias eredetű kopaszságnak nevezik. Az oka ennek is hormonális eredetű, összefügg a tesztoszterinszinttel is, mert az ennek a hatására képződő dihidrotesztoszteron (DHT) rontja a hajhagymák táplálékfelvételét, a haj minőségét. Természetesen a kopaszodásnak egyéb okai is lehetnek: genetikai örökség is lehet, de bizonyos életmódi tényezők is hozzájárulnak, például a tartós stressz, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, így a vas, a cink és a B-, C- vitaminok hiánya.

a_ferfi_test_titkai_2.jpg

Természetes hűtőszekrény őrzi az ivarsejteket

A férfi ivarszervek elhelyezkedése is szolgál érdekességgel. Mint a legtöbb emlős hímjei, a férfiak is „függelékként” hordják a herezacskójukban a heréket, melyek a hímivarsejtek termeléséért felelősek. Ennek oka, hogy a hímivarsejtek minőségének, életképességének nem kedvez az emberi test átlaghőmérséklete, jobb számukra a herezacskó mintegy öt fokkal hűvösebb közege.

Erő, izom: tesztoszteron

A sokat emlegetett férfihormon, a tesztoszteron hatását láthatjuk abban is, hogy a férfiak izmosabbak, erősebbek, hatékonyabban tudnak kigyúrt, izmos testalkatot építeni maguknak. A tesztoszteron ugyanis növeli az izmok fehérjetermelését, az izmok erejét. Ha valamilyen okból (betegség, az agyalapi mirigy vagy a here funkciózavara) csökken a tesztoszteronszint, akkor azt az állandó fáradságérzet, rossz közérzet, depresszió, hangulati válság, lanyhuló nemi vágy, a szervezet energiaszintjének visszaesése és az izomtömeg látható csökkenése, hasi elhízás jelezheti.

A cikk a Budai Egészségközpont endokrinológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása