Útikalauz anatómiába

A férfiakat is érintheti a mellrák!

2022.11.16. 06:37

Kevessé köztudott, de a mellrák nem csak a nők egészségét veszélyeztetheti, ráadásul férfiaknál általában sokkal később derül fény a betegségre.

Az emlőrákot a nők betegségei között tartja számon a köztudat, a felvilágosító, rendszeres szűrésre buzdító kampányok is a nőket célozzák. Pedig a mellrák a férfiakat is érintheti, mert a férfi szervezetben is van emlőszövet, csak éppen kevesebb, mint a nőknél. Amiatt, hogy kevesen tudnak róla, a férfiaknál általában később fedezik fel az emlődaganatos eseteket, ami a gyógyulási esélyeket rontja. Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is igaz ugyanis, hogy minél korábbi stádiumban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.

A betegség férfiaknál azért jóval ritkább, az összes emlőrákos eset kevesebb, mint egy százaléka érinti őket. A tünetek hasonlóak, mint a nőknél, és sajnos a férfiakra is igaz, hogy a mellrák sokáig nem jár fájdalommal, így a betegek egy része nem érzi égetőnek, hogy felkeressen egy orvost. Ráadásul a férfiak nem is gondolnak arra, hogy daganatos betegség állhat az egyébként fájdalmatlan tünetek hátterében. Hasonlóan a nőkhöz, a férfiaknál is a mellszövetben kitapintható fájdalmatlan csomó, a mellbimbó behúzódása, váladékozása, kipirosodása, hámlása jelezheti a bajt. Emellett a betegségre utalhat az emlő váladékozása, a mell bőrének ráncosodása, kipirosodása, a környező nyirokcsomók megnagyobbodása.

A mellrák okai férfiaknál

A mellrák sokáig elsősorban az idősebb, 60-70 éves vagy afeletti férfiakat érintette, így elsőszámú okaként az idős kort jelölték meg. Manapság azonban sajnos egyre fiatalabb korban jelentkező eseteket fedeznek fel, a negyvenes-ötvenes korosztály is érintetté vált. A férfiaknál jelentkező mellrák kockázatát növeli a túlsúly, a magasabb ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma (extra X kromoszómával járó állapot, melynek következtében a szervezet kevesebb férfi hormont, tesztoszteront termel), és a valamely betegség (például prosztatarák) gyógyítása miatt kapott huzamosabb ideig tartó sugárkezelés.

ferfiakat_is_erintheti_a_mellrak.jpg

Megfigyelték, hogy jelentősen, mintegy kétszeresére növeli az emlőrák kockázatát, ha egy férfi tartósan magas hőmérsékletű munkahelyen dolgozik, például kohókban, kemencék mellett, konyhákban. Ennek oka feltételezhetően az, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsíthatja a heréket, amelynek következtében csökken a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje a szervezetben. Bizonyos vegyszerek tartós jelenléte a környezetben, például a vegyi üzemekben dolgozóknál, ugyancsak növeli a kockázatot.

Ahogy a nőknél, úgy a férfiak esetében is megfigyelhető a családi genetikai halmozódás az emlőrákos eseteknél. Egyes örökölhető génmutációk (például a BRCA2 gén mutációja) mindkét nem esetében növeli az emlődaganatos betegség kialakulásának esélyét. Mindezek mellett a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is hajlamosíthat rá, mert károsítja a májat, és ezáltal a máj a nagyobb mennyiségben állít elő ösztrogént, ami növeli az emlőrák kockázatát.

Az emlőrák kezelése

A diagnózis felállítása a férfiak esetében is mammográfiával, az emlők ultrahangos vizsgálatával, illetve a betegség gyanúja esetén biopsziával történik. Utóbbi esetben egy vastagtű segítségével vesznek mintát az emlő szövetéből. Minél korábban felismerik a betegséget, annál kisebb az esélye, hogy más szerveken is áttéteket képzett.

A mellrák kezelése mindkét nemnél hasonló: a sugárkezelés, a kemoterápia, a hormonkezelés és a műtét valamely kombinációja. Férfiaknál jellemző az egész emlő műtéti eltávolítása, majd a mellbimbók rekonstrukciója például orvosi tetoválás segítségével. A hormonkezelés az ösztrogénreceptor gátlását célozza, hiszen a magas ösztrogénszint kedvez a betegségnek.

Családilag nem érintett férfiak esetében nincs szükség olyan gyakori szűrővizsgálatokra, mint a nőknél. Ugyanakkor ha egy férfi tudja, hogy a felmenői között előfordultak emlődaganatos esetek, akkor jó, ha erről tájékoztatja az orvosát, és jobban figyel magára, az emlőrák esetleges kezdeti tüneteire. Az elővigyázatosság életet menthet.

A cikk a Budai Egészségközpont onkológusának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása