Útikalauz anatómiába

Tényleg a hidegtől fájdul meg a torkunk?

2022.10.19. 06:11

Az ősz beköszöntével egyre több a légúti megbetegedés a környezetünkben. Milyen okai lehetnek ennek?

Mivel ősszel és télen gyakrabban alakulnak ki hurutos, náthás, torokfájásos panaszok, természetesnek tűnik az az egyszerű következtetés, hogy a hideg hatására fázunk meg, de ez a dolognak csak az egyik oldala. A hideg hatására összeszűkülnek a hajszálerek a végtagokban és az orr nyálkahártyájában, csökken a szervezet védekezőképessége, így könnyebben megfertőzi valamilyen kórokozó, például vírus vagy baktérium. Ráadásul a vírusok szaporodásának, illetve terjedésének kifejezetten kedvez a hideg. Ugyanakkor az immunrendszert tovább gyengíti, hogy a fényszegény téli hónapokban kevesebb D-vitamin termelődik a bőrben, és az is, hogy a fűtött helyiségek száraz levegőjében a légutak nyálkahártyája is könnyebben kiszárad, kevésbé alkalmas a védelmi funkciójára.

tenyleg_a_hidegtol_fajdul_meg_a_torkunk_1.jpg

A torokgyulladás okai, tünetei

A torok, amely tulajdonképpen a garat (pharynx) hétköznapi neve, az orr-, a száj- és az algaratból áll. Nyálkahártyájának gyulladása a torokgyulladás (pharyngitis), amely heveny és krónikus is lehet. Leggyakrabban – az esetek mintegy 90 százalékában - vírusfertőzés okozza, de kiválthatja bakteriális vagy gombafertőzés, sőt, bár jóval ritkábban, valamilyen vegyi vagy irritáló anyag is. A pharyngitist kiváltó vírusok közt leggyakoribbak az adeno- és influenzavírusok, de hátterében lehet akár az Epstein-Barr vírus is, ami által kiváltott torokgyulladást „csókbetegség”-ként is ismerünk. A COVID-19 újabb mutánsainak, köztük a még mindig aktív omikron fertőzésnek egyik tünete szintén a torokgyulladás. A torokgyulladást okozó baktériumok közül leggyakoribbak a Streptococcusok, de mellettük számos más baktérium is okozhat megbetegedést. Van olyan kórokozó, amely életveszélyes pharyngitist válthat ki (a torokgyíkként ismert diftériát), de szerencsére a fejlett országokban bevezetett gyermekkori védőoltással sikerült visszaszorítani. A gombás fertőzések közül a Candida albicans okozhat torokgyulladást. A kórokozó megállapítása szükség esetén a torokváladék vizsgálatával, tenyésztéssel történhet. Nem fertőző torokgyulladás is előfordulhat a garat nyálkahártyájának sérülése, irritációja miatt, így például extrém hideg étel fogyasztása során, vagy ha a reflux miatt a gyomorsav feljut a nyelőcsőből a garatba.

A torokgyulladás hurutos és gennyes is lehet. Legfőbb tünete a nyálkahártya megduzzadása, a nyelés nehezebbé, fájdalmassá válása, a fokozott váladékképződés, krákogás, köhögés, láz. Többnyire együtt jár az orr nyálkahártyájának gyulladásával, náthás tünetekkel is.

tenyleg_a_hidegtol_fajdul_meg_a_torkunk_2.jpg

Megelőzés: meleg, védőital, védőöltözet

A torokgyulladás kellemetlenségeinek elkerüléséért sokat tehetünk. Legfontosabb az immunrendszerünk jó állapotban tartása kiegyensúlyozott életmóddal, például egészséges, vitaminokban gazdag étrenddel, aktivitással, megfelelő pihenéssel. Az ide is kapcsolódó (például az aktuális influenzatörzsek és a covid elleni) védőoltások felvétele is sokat segít. Régi tapasztalat, hogy a végtagok, a nyak és a fej melegben tartása a legjobb módja a légúti megbetegedések elleni védelemnek. A száraz, meleg, jó nedvszívó zokni, vastag talpú cipő, a kesztyű mellett sapka-sál is azt segíti, hogy a testrészeink ne hűljenek át, ne teremtsünk a hideggel kedvező körülményeket a különböző kórokozók terjedésének. A meleg folyadék, például gyógytea a keringés serkentésével a nyálkahártya regenerálódását segíti.

A COVID-19 pandémia idején beidegződött higiéniai rutin a pharyngitis kórokozói elleni védelemben is alapvetően fontos: a gyakori kézfertőtlenítés, tünetek esetén az emberektől való távolságtartás nagyon hasznos, és a maszkviselés sem az ördögtől való.

A torokgyulladás kezelése

A kezelés a vírusos fertőzés esetén a tünetek, vagyis a köhögés, a láz és a fájdalom csillapításával történik, torokfertőtlenítő készítmények, fájdalomcsillapító szerek, nyákoldó, köhögéscsillapító szerek, forró italok alkalmazásával. Bakteriális fertőzés során nem szteroid gyulladáscsillapítók és antibiotikumok adására is szükség lehet. Fontos az ágymeleg, ágynyugalom biztosítása, és az immunrendszer erősítése vitaminok adásával (pl. C és D vitamin).

A cikk a Budai Egészségközpont fül-orr-gégészének, Dr. Dóka Imrének a közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása