Útikalauz anatómiába

Miért kívánósak a várandós anyák?

2022.10.05. 06:44

A várandósság hónapjai alatt a hormonális változásokkal együtt változhat a kismama ízlése, hevesen megkívánhat egy ételt vagy egy szokatlan ízkombinációt, esetleg épp ellenkezőleg, megundorodhat valamitől.

„Egyszeriben azt érzi, hogy nagyon, embertelenül éhes. Olyasvalamit szeretne enni, ami kicsit édes is volna, de még inkább puha lenne, az őszi avar puhaságával. De színe is legyen ennek az ennivalónak, olyan színe, mint az esteli égnek van az imént eltűnt szivárvány alatt. Kicsit kékes, de mégis inkább narancssárga...” Szabó Pál Talpalatnyi föld című regényében írja le ilyen csodálatos beleérző képességgel a várandós Marika érzéseit.

A terhesség elején vagy éppen végig a kilenc hónap alatt tapasztalt kívánósságról legendák szólnak, szinte minden anyának van egy-egy érdekes vagy mosolyogtató sztorija. Hogyan kellett „a föld alól is”, az éjszaka közepén csokoládét előteremteni a számára, vagy épp epret télvíz idején, esetleg milyen elképesztő édes-savanyú kombinációkat, szokatlan ételtársításokat kívánt meg.

miert_kivanosak_a_varandos_anyak_1.jpg

Mi áll kívánósság hátterében?

A jelenség oka egyrészt élettani, másrészt lelki eredetű lehet. A szakemberek egy része szerint a fokozott étvággyal, illetve a bizonyos ételek iránti sóvárgással a gyermeket váró nő szervezete azt jelzi, hogy valamilyen, a magzat fejlődéséhez is szükséges tápanyagban, ásványi anyagban, nyomelemben, vitaminban hiányt szenved. Például a csokoládé utáni éhség hátterében lehet magnézium- vagy cinkhiány, a déligyümölcsök heves megkívánása vitaminhiányt jelezhet, az uborka, a savanyúság utáni vágy esetleg gyomorsav-hiányra utalhat.

Mások az étkezési szokások megváltozása mögött a hormonháztartás változásait látják, hiszen a terhesség olyan hormonális változásokat hoz a kismama szervezetében, amelyek befolyásolhatják a cukorháztartást, a szénhidrátok és egyéb tápanyagok felszívódását, de még az ízérzékelést is. Például a várandósság hormonjának is nevezett HCG (human chorion gonadotropin) hormon hatással van a szénhidrát anyagcserére és a gyomor nyálkahártyájára is.

Végül sok orvos és táplálkozástudományi szakember véli úgy, hogy a kívánósság hátterében nem is annyira élettani, sokkal inkább lelki okok állnak. A legtöbb kismama a gyermekvárás időszakában tele van szorongással, az életét gyökeresen megváltoztató fordulat előtt minden megerősítésre, szeretet-megnyilvánulásra, törődésre, figyelemre szüksége van, és jól esik neki, a biztonságérzetét növeli, ha a környezetétől ezt megkapja. Ilyen módon, közvetve a terhesség sikeréhez is hozzájárul, ha a megértő, szerető család teljesíti akár ezeket a szokatlan kívánságokat is – természetesen csak akkor, ha azok teljesítése nem okozhat bajt, egészségkárosító hatást, nem árt a magzatnak. Az extrém, ártalmas, nem ehető dolgok (például papír, föld, festék, vakolat) megkívánása, a picának nevezett étkezési zavar azonban már nem ide tartozik, azzal mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

miert_kivanosak_a_varandos_anyak_2.jpg

Fokozott étvágy kontra ideális súlygyarapodás

Bár szinte minden kismama hallja a hagyományos intelmet, miszerint „egyél kettő helyett”, hibát követne el, ha valóban eszerint étkezne a várandósság idején. A terhesség első felében a szokásosnál mindössze 300-500 kalóriával több energiára van szükség, és az utolsó hónapokban sem kell sokkal jobban megnövelni a kalóriabevitelt. Ideálisnak azt tekintik, ha az anya súlya a várandósság alatt nem nő 8-10 kilogrammnál többel, különösen, ha már előtte is volt súlytöbblete.

A kívánósság, az édességek vagy más finomságok utáni sóvárgás megnehezítheti a kellő mértéktartást. Ha pedig teljesen elengedjük a gyeplőt, az olyan nagymértékű súlygyarapodáshoz vezethet, amelytől a későbbiekben nagyon nehéz lesz megszabadulni. A szakértők azt tanácsolják, hogy ha a kismama megkíván valamilyen ételtípust, például édességet vagy gyümölcsöt, sós vagy savanyú fogást, akkor egyen bátran, de figyeljen annak minőségére, és inkább többször kis mennyiséget fogyasszon belőle. A változatos, kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos: egy-egy megkívánt kedvenc ne szorítsa ki a megfelelő mennyiségű tápanyag-, fehérje, rost és vitaminbevitelt. Fel kell figyelni arra, ha az édesség utáni vágy erősödik, ha falásrohamok jelentkeznek, ha a kismama a korábbinál aránytalanul több folyadékot fogyaszt. Ezek a tünetek ugyanis a cukorháztartás zavarára is utalhatnak.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászának közreműködésével készült el.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása