Útikalauz anatómiába

Mikor kell antibiotikum és mikor nem?

2022.09.28. 04:19

Bármilyen hasznosak is az antibiotikumok, a vírusok okozta megfázás, torokfájás, hasmenés kezelésére nem alkalmasak, így szedésükkel többet ártunk, mint használunk magunknak.

Az antibiotikumok az emberiség legnagyszerűbb felfedezései közé tartoznak. Mielőtt használni kezdtük volna őket, emberek millióinak kellett meghalnia olyan betegségekben, amelyeket ma már néhány szem antibiotikummal könnyen meg tudunk gyógyítani. Az antibiotikumok megölik a kórokozókat vagy megakadályozzák, hogy tovább szaporodjanak a szervezetben, így megteremtve a lehetőséget arra, hogy a test saját védekező mechanizmusa legyőzze a fertőzést. Eleinte baktériumokból, gombákból vonták ki az antibiotikumokat, manapság már szintetikus úton is elő tudjuk állítani őket.

anatomia_1_antibiotikum_1.jpg

Gyógyszer, de nem csodaszer

Az antibiotikumok azonban nem csodaszerek, nem képesek minden megbetegedés, fertőzés kezelésére. Alapvetően arra jók, hogy a baktériumok okozta megbetegedéseket gyógyítsuk velük. A fertőzések jelentős részét azonban vírusok okozzák, így a leggyakrabban előforduló megfázást, torokfájdalommal, köhögéssel, hasmenéssel, vagy hányással járó betegségeket és a Covidot is. Ezek kezelésére az antibiotikumok nem alkalmasak. Néhány évtizede (sőt, sok helyen még néhány éve is) az volt az orvosi gyakorlat, hogy vírus okozta fertőzések (például légúti megbetegedések) esetén is felírtak antibiotikumot, hogy megelőzzék a bakteriális felülfertőzés kialakulását. Manapság ez már nem így van, legtöbbször csak akkor írnak fel antibiotikumot, ha bakteriális fertőzés gyanúja áll fenn.

Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot mindig az orvosi utasításoknak megfelelően szedjük. Vagyis ne szedjük be akkor, ha az orvos nem javasolja, de maradt otthon pár szem egy korábbi kezelésből. Mindig csak addig és abban a mennyiségben használjuk őket, ahogy az orvos előírja. Az antibiotikum-kúrák általában 5-14 naposak, és akkor is végig kell szedni őket, ha időközben a beteg állapota jelentősen javul, és a tünetei megszűnnek. Az sem mindegy, hogy melyik napszakban, evés előtt vagy után vesszük be őket, és milyen más gyógyszereket szedünk mellettük.

anatomia_2_antibiotikum_2.jpg

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyei

Az antibiotikumokat azért kell ennyire körültekintően használni, mert egyre komolyabb veszélyt jelent az úgynevezett antibiotikum-rezisztencia. Erről akkor beszélünk, ha az adott antibiotikum nem képes elpusztítani vagy gátolni a baktériumot. Az oka általában az, hogy a baktérium mutációval vagy génátvitellel védelmi mechanizmust alakít ki az antibiotikummal szemben, és ezt a tulajdonságát továbbadja a következő baktériumgenerációknak is. Az antibiotikum-rezisztencia a túl gyakori, indokolatlan antibiotikum használat, vagy az alacsony dózisok, a végig nem szedett kúrák miatt alakulhat ki. Ettől még egy másik antibiotikum lehet hatásos az adott baktériumtörzs ellen, de sajnos az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy olyan baktériumtörzseket találnak, amelyek sok antibiotikummal szemben rezisztensek. Sőt, akadnak olyan törzsek is, amelyek ellen nincs működő antibiotikum.

Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése közös felelősségünk. Különösen azért, mert az utóbbi években az antibiotikumok gyors ütemben veszítettek a hatékonyságukból a helytelen használat miatt, azonban új antibiotikumok meg alig kerültek felfedezésre. Ijesztő perspektíva, de ha nem változtatunk az antibiotikum fogyasztási szokásainkon, akkor előfordulhat, hogy visszajutunk az antibiotikumok előtti korszakba, amikor egy egyszerű bakteriális fertőzés, mint például egy tüdőgyulladás a beteg halálát okozhatja.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2022.09.28. 15:14:31

Sajnos a háziorvosom pár éve simán felírt influenzára antibiotikumot. Normál esetben nem bírálom fel az orvosok döntését, de neki nem ez volt az első húzása (később covid körül is tolta a konteókat), úgyhogy nem váltottam ki.

Mesterséges Geci 2022.09.28. 21:13:21

@baalint1: biztos, hogy az influenzára? Mert ugye a posztban is ott van, hogy vírusfertőzés esetén a bakteriális felülfertőződés ellen/megelőzésére adják, illetve adták.

baalint1 2022.10.04. 12:20:57

@Mesterséges Geci:
Ő állította, hogy influenza, bakteriális felülfertőződésnek semmilyen jele nem volt. Egyébként 70 feletti idős háziorvost képzelj el.

Feleségem mesélte a sztorit a munkahelyén, az orvosigazgatójuk mondta, hogy mikor anno rezidens volt, sorban írták fel a főnökei szó nélkül az antibiotikumot vírusos fertőzéskre, pusztán a baktériumos felülfertőzés megelőzésére. Nem csoda, hogy egyre több az antibiotikum rezisztens baktérium.
süti beállítások módosítása