Útikalauz anatómiába

Ezért fontos a körömápolás és a megfelelő cipő

2022.09.07. 09:57

Népbetegségnek számít a „benőtt köröm”, sokan vannak, akik életük során többször is megküzdenek vele.

Benőtt körömnek nevezzük a körömágy gyulladását, ami valóban, az esetek egy részében egyenetlenül vágott körömlemez körömágyba való benövése miatt alakul ki, ugyanakkor sokszor a körömágy sérülése miatt kialakult gyulladásról van szó.

Mi okozza a gyulladást?

Akiknek genetikailag szélesebb körmei vannak, nagyobb eséllyel fordul elő a köröm benövése. A leggyakoribb kiváltó ok a nem megfelelő cipőviselet. Ha a cipő orr része túl szűk, szorosan összenyomja, egymáshoz préseli a lábujjakat (például a körömcipő, vagy különböző sportoknál, mint falmászás, labdarúgás stb., használt speciális szűk cipők) akkor nagyobb eséllyel alakul ki gyulladás, mivel a köröm megsérti a körömágyat, illetve a nyomás miatt a lábujjak keringése sem ideális. A szoros cipőkön kívül a rosszul szellőző cipők is kiválthatják, ilyenkor ugyanis a lábujjak és a lábkörmök tartósan nyirkos környezetben vannak, a köröm körüli bőr felpuhul, sérülékenyebb lesz. Nem véletlen, hogy a benőtt köröm elsősorban azokban az országokban gyakori, ahol az emberek sokat járnak zárt cipőkben. Ahol az időjárás miatt a szandál-, papucsviselés elterjedtebb, ott a benőtt köröm is ritkább.

anatomia_benott_korom_1.jpg

Hozzájárulhat a betegség kialakulásához a rossz körömápolás, az elhanyagolt lábhigiénia is. Ha valaki nem figyel arra, hogy körömvágásnál ne hagyjon éles széleket, a körmöt annak természetes íve mentén vágja, vagy körmeit nem vágja rövidre, akkor könnyebben sérül a körömágy. A köröm gombás fertőzései gyakran járnak körömágy gyulladással, sokszor sérülés nélkül is, de a megvastagodott, deformált gombás köröm nagyobb eséllyel okoz sérülést és gyulladást. Ugyanígy hajlamosító tényező a körmöket ért különböző sérülések, ütések, vágások is.

A körömágy gyulladása gyorsan okoz látványos és fájdalommal járó tüneteket. Ilyen a köröm szélénél érzékelhető fájdalom, a köröm melletti bőr kipirosodása, érzékenysége, duzzanata, váladékozás. Ha a betegség előrehaladottabb szakaszban van, akkor a terület gyulladása az egész lábujjra, lábra átterjedhet, és a köröm leválását is okozhatja.

Bár akadnak különböző házi praktikák és vény nélkül kapható szerek a benőtt köröm kezelésére, de valójában ezek egyike sem jelent tartós és valós megoldást, mivel a gyulladást a benőtt köröm, mint idegentest fenntartja addig, amíg eltávolításra nem kerül. A körömlemezt nem javasolt eltávolítani, csak a köröm szélét. Az úgynevezett ékresectiót helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzik a sebészek. Ez a gyulladt körömsánc és a köröm termelődését biztosító osztódó réteg, az úgynevezett körömmátrix részleges eltávolítást jelenti.

anatomia_benott_korom_2.jpg

A benőtt köröm megelőzése

A benőtt köröm, illetve a körömágy gyulladás megelőzhető a megfelelő cipőválasztással, a körmök rendszeres ápolásával. Ha valaki tudja magáról, hogy hajlamos a körömbenövésre, akkor érdemes gyógypedikűröshöz járni, hiszen a megfelelően kialakított körömforma óriási segítség lehet a megelőzésben. Figyelni kell a gombás és egyéb fertőzések elkerülésére, a gyakori tisztálkodásra is.

A cikk a Budai Egészségközpont sebész szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bordon 2022.09.08. 07:28:55

Benőtt lábujj körmökre egyszerű a megoldás: nem szamad rövidre vágni illetve nem szabad ívesre vágni, a szélein lecsippenteni, hanem hagyni kell egy szép (csúnya) szögletes formára nőni és egyenesen lecsapni. Évtizedekig nagyon rövidre vágtam a körmeimet, mert ugye az a higiénikus. Emiatt sokszor volt benőve a nagylábujjaim körme. Sőt a kezem ujjain is volt, hogy benőtt. Mióta hosszabbra hagyom, szögletesre vágom, nem vágom ívesre, nincs gond. Az íves körömcsipeszek sajnos arra ösztönzik az embert, hogy ívesre vágja a körmeit. Mindenkinek egyenes élű körömcsipeszt javaslok, azzal vágva könnyebb kialakítani olyan körömformát, ami nem tud benőni.
süti beállítások módosítása