Útikalauz anatómiába

Mitől vörös a vér és miért kék a vénánk?

2022.08.31. 06:23

Ha megsérülünk vérünk pirosan csorog, de a vénák kéknek látszódnak, míg egyes állatoknak teljesen más színű a vére, de vajon miért?

anatomia_ver_1.jpg

Talán még emlékszünk, hogy az oxigénszállításhoz vas atomokra van szüksége a vérünknek, és ennek köszönheti vörös színét is, de ennél több részletet valószínűleg nem tudunk felidézni általános iskolai és gimnáziumi tanulmányainkból. Ezzel már meg is válaszoltuk a címben feltett kérdés első felét, de még ezt is tovább lehet boncolgatni. Aki járt valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamra biztosan megtanulta, hogyan különböztesse meg a vénás és artériás vérzést. Előbbi folyamatosan folyik a sérülés helyéről és sötétvörös színe van, míg utóbbi élénkebb, világosabb színű és lüktetve áramlik a sebből. Hogyan lehet az, hogy ugyanannak a személynek két színben is „felszínre törhet” a vére?

Mit csinál a hemoglobin?

A hemoglobin a vörösvértestekben található legfontosabb fehérje, melynek feladata, hogy a belélegzett oxigént elszállítsa a test sejtjeihez, ahonnan elviszi a széndioxidot a tüdőbe, ahol kilélegezzük. A hemoglobinnak szüksége van egy vasatomra, hogy ezt a feladatot megfelelően ellássa. Ha ezeket tudjuk, akkor már könnyen rájöhetünk, hogy a vénás vér és az artériás vér színének különbsége azon alapszik, hogy az előbbi széndioxidban, utóbbi pedig oxigénben dús, és más állapotban találhatjuk bennük a hemoglobint. Gondoljunk csak a rozsda színére, ahol szintén oxidált állapotban láthatjuk a vasat!

anatomia_ver_2.jpg

Miért kékek a vénák?

Erre a kérdésre egyszerű a válasz: bőrünk és a zsírrétegek a nagyobb hullámhosszban elnyelik a fény sugarait, tehát a vörös fényt is, de a kisebb hullámhosszú kék fényt átengedik. Emiatt a szűrés miatt látszódnak kéknek a vénák. Ezt a hatást tovább erősíti, hogy az erek körül a bőr pirosas árnyalatú ezért az agyunk erősebb a kék színt még erősebben érzékeli.

Kék és zöld vér

Most már értjük miért olyan a vérünk, amilyen, de vajon minden állatra igaz ez? Nem. Például rákok és pókok testfolyadéka nagyobb mennyiségben tartalmaz rezet, ami az oxigénnel keveredve kékes színű lesz. A piócák az emberhez hasonlóan hemoglobint használnak az oxigén szállításához, azonban sokkal kisebb koncentrációban találhatjuk meg bennünk, ezért az ő „vérük” zöld színű.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása