Útikalauz anatómiába

Óvatosan a fesztiválokon: hőgutát és kiszáradást okozhat a sok alkohol

2022.07.13. 06:29

Bár nyáron a nagy melegben, szabadtéri bulikon, fesztiválokon nehezebb ellenállni, mégis érdemes óvatosan bánni az alkohollal, mert a hőség és a szesz veszélyes elegy tud lenni.

anatomia_alkohol_nyaron_1.jpg

Azzal mindenki tisztában van, hogy a folyadékpótlás nyáron kiemelten fontos. Ha ugyanis a külső hőmérséklet emelkedik, akkor a testünk igyekszik hűteni magát, többek között izzadással, és a kiizzadt folyadék elpárologtatásával. Ilyenkor a megszokottnál jóval több vizet veszítünk a bőrön és a légutakon keresztül. Az elvesztett folyadékot azonban pótolni kell, különben fejfájás, fáradékonyság, rossz közérzet alakul ki, amit rosszabb esetben kiszáradás követ.

Az alkohol vízelvonó, értágító hatása

Nem mindegy azonban, hogy mivel pótoljuk a kiizzadt folyadékot. Az alkohol kifejezetten rossz választás, mert miközben azt hisszük, hogy ezzel pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget, valójában még közelebb kerülünk a kiszáradáshoz. Az alkoholnak ugyanis a kávéhoz hasonlóan erős vízelvonó hatása van, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, a vesék is több vizeletet választanak ki. Ha például nagy melegben megiszunk fél liter alkoholt, például egy korsó sört vagy néhány fröccsöt, akkor az alkohol vízelvonó hatása miatt a vesék nem csak a megivott fél litert fogják kiválasztani, hanem körülbelül két deciliterrel többet. Tehát – bár eleinte úgy érezzük, hogy pótoltuk a folyadékot – valójában hosszabb távon folyadékot vesztettünk ezzel. Ezért fontos, hogy ha nagy melegben alkoholt iszunk, akkor mindig fogyasszunk mellé vizet is, legyen szó egy pohár sörről, borról vagy valamilyen röviditalról.

Ráadásul az alkoholnak nemcsak vízelvonó, hanem értágító hatása is van. Ez különösen a nagyon világos bőrű embereknél tud elég látványos hatású lenni: a bőrük az alkoholtól viszonylag gyorsan kipirul, a tapintása pedig melegebbé válik. Ennek az az oka, hogy ilyenkor a szervezet a bőr felszínéhez és a végtagokba áramoltatja a vért. Minél több alkoholt iszik valaki nagy hőségben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bekövetkezhet nála a túlhevülés és a hőguta, egy ponton túl ugyanis a szervezet már nem tudja megfelelően szabályozni a testhőmérsékletet.

Hízás és balesetek

A zsíros, cukros ételekről mindenki tudja, hogy hizlalnak, az alkohollal kapcsolatban azonban még mindig nem terjedt el elég széles körben, hogy milyen sok extra energiabevitelt tud okozni. Még a száraz vörösbor kalóriatartalma is elérheti a 60-70 kalóriát decinként, nem is beszélve a sokkal kalóriadúsabb rövid italokról vagy pezsgőkről. A nyáron sokak által szívesen fogyasztott koktélok pedig sok esetben plusz hozzáadott cukrokat, szirupokat is tartalmaznak, így még jobban hízlalnak. A testsúlygyarapodás elkerülése miatt is érdemes visszafogni az alkoholfogyasztást. A mérsékelt alkoholfogyasztás hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, míg a huzamosabb idejű, nagy mennyiségű italozás veszélyes mértékben lecsökkentheti a vércukrot, mivel gátolja a máj glükóz-kibocsátását. Erre kifejezetten érdemes figyelni a cukorbetegeknek, illetve az inzulinrezisztenciával élőknek.

anatomia_alkohol_nyaron_2.jpg

A nyári ivászatok másik veszélye, hogy nagy melegben, alkoholos állapotban megnő a balesetek bekövetkezésének esélye. Az alkohol hatására ugyanis sokakban nő a kockázatvállalási kedv, csökken a reakcióidő és jelentősen romlik a mozgáskoordináció. Éppen ezért nemcsak vezetni tilos ittasan, hanem kerülni kell a vizet is: fejeseket ugrani, mély vízben úszni, csónakázni vagy vízibiciklizni különösen veszélyes ilyen állapotban. Ugyanígy nem tanácsos extrém sportokba vagy bármilyen nagyobb koncentrációt igénylő tevékenységbe fogni.

Ha mégis iszunk

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy nyáron teljesen kerülni kell az alkoholt. Ha betartunk néhány szabályt, akkor jóval kevesebb kockázattal élvezhetjük a szabadtéri sörözéseket, fröccsözéseket. Mindenképp tartsunk mértéket az alkoholfogyasztásban. Ez általánosságban igaz, de főleg a nagy melegben érdemes szem előtt tartani. Ha iszunk, akkor igyunk az alkohol mellé vizet, és együnk is valamit, ami “felszívja” az alkoholt. Emellett az sem mindegy, hogy mikor iszunk. Tanácsos kerülni az alkoholt délben, a nap legmelegebb óráiban, és inkább akkor fogyasztani, amikor már kicsit hűvösebb van. Tehát a strandon, vízközelben a tűző napon kifejezetten ellenjavalt az alkohol, tartogassuk inkább az esti bulik idejére. A folyadékpótlásra és a megfelelő hidratáltság kialakítására a vízfogyasztás optimalizálása a legmegfelelőbb.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása