Útikalauz anatómiába

Így kerülje el az intim fertőzéseket a nyáron!

2022.07.06. 04:20

A nyári strandolások sokszor együtt járnak a női intim fertőzések megjelenésével, de a baj kis odafigyeléssel megelőzhető.

A nyár a fürdőzések időszaka, legyen szó tengerről, édesvízi tavakról, folyókról vagy mesterséges standokról. A gond csak az, hogy ezek a meleg és nedves, párás közegek jelentik a legideálisabb környezetet a különböző hüvelyi fertőzések terjedésének. Nem mindenki szervezete egyformán fogékony a gombás vagy bakteriális fertőzésekre: vannak, akik rendszeresen küzdenek velük, míg mások szinte soha nem fertőződnek meg. A fertőződés esélye a környezet és a hajlam mellett az élethelyzettől is függ: ha valakinek valamitől legyengül az immunrendszere vagy éppen várandós, akkor hajlamosabb összeszedni valamilyen kellemetlen betegséget.

anatomia_intim_fertozesek_1.jpg

Rengeteg különböző, főleg nyáron terjedő hüvelyfertőzés van, a leggyakoribbak a Candida gomba és a bakteriális vaginosis. Utóbbi esetben a normál hüvelyflórát alkotó Lactobacillusok mennyisége lecsökken és azok a baktériumok, amelyek egyébként csekély mennyiségben mindig jelen vannak a hüvelyben, elszaporodnak. De nyáron gyakoribb az E. coli okozta hólyaghurut, és egyéb gombás fertőzések is.

Kezelés minél hamarabb

A fertőzések legjellemzőbb tünete a hüvelyi folyás, amely normál esetben is jelen lehet, különösen peteérés idején. Ilyenkor a folyás állaga a tojásfehérjéhez hasonló, szinte színtelen, szagtalan. Ha azonban a színe, állaga, mennyisége, szaga megváltozik, kellemetlenné válik, akkor fertőzésre kell gyanakodni. Ugyancsak a fertőzés jelei a csípő, égő, viszkető érzés a hüvelyben vagy annak környékén, a fájdalmas és túl gyakori vizelés vagy vizelési inger, a kivörösödött szeméremajkak, az alhasi fájdalmak.

Szerencsére ezek a fertőzések jól kezelhetőek, de minél előbb orvoshoz kell fordulni velük. Ha időben kezelik, általában hüvelykúppal vagy krémmel, amelyet esetleg antibiotikumos kúra egészíthet ki, gyorsan meggyógyulhatnak. A gyógyszerek mellett nem árt hüvelyi probiotikumot is alkalmazni, ennek segítségével ugyanis vissza lehet állítani a normál hüvelyi flórát. Ha azonban nem fordulunk időben orvoshoz, akkor a kezeletlen hüvelyfertőzéseknek súlyos következményei lehetnek, akár meddősége is okozhatnak.
Ha valaki régóta küzd visszatérő, makacs hüvelyfertőzésekkel, akkor a gyógyuláshoz hozzájárulhat a táplálkozás átalakítása, a szénhidrát- és cukorfogyasztás csökkentése, de erről is orvossal, dietetikussal kell egyeztetni.

anatomia_intim_fertozesek_2.jpg

A fertőzések megelőzése

Néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a nyári hüvelyfertőzéseket. Az egyik, hogy a strandon, fürdés után mindig zuhanyozzunk le, majd a nedves fürdőruhát mielőbb cseréljük szárazra. A nedves fürdőruha alsó ugyanis a legjobb táptalaj a kórokozóknak. Nyáron érdemes pamutból készült alsóneműket választani a műszálas termékek helyett, ezekben kisebb a gombás fertőzések esélye. Bármilyen divatos, a tangákat jobb elkerülni, ezek a ruhadarabok ugyanis kialakításuknál fogva hozzájárulnak a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutásához és ezáltal a fertőzések kialakulásához. Érdemes figyelni arra is, hogy mindig a saját törölközőnket használjuk, különösen az intim területeken.

Nyilvános WC-kben, ahol nyáron a strandolás, fesztiválozás miatt többször megfordulunk, nem szabad leülni a deszkára, vagy ha mégis ráülünk, előtte töröljük át egy fertőtlenítő kendővel.

Nagyon sokféle kapható, mégsem javasolt az erősen illatosított intim kozmetikumok használata. Ezek ugyanis könnyen felboríthatják a hüvely érzékeny belső egyensúlyát. Hüvelyöblítő oldatok, intim zuhanyok használata egészséges nők számára teljesen felesleges, ezeket a fertőzésekből való gyógyulásra használjuk szigorúan az orvos utasításait betartva. A hüvely öntisztuló szerv, tisztán tartásához bőven elég a víz, esetleg PH-semleges, illatanyagmentes intim mosakodók használata.

Strandolás menstruáció idején

Megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e menstruáció idején természetes vizekben vagy medencékben fürdeni. Mivel minden nő másképp éli meg a havi vérzést, eltérő hosszúságú, eltérő intenzitású vérzések vannak, egyéni mérlegelés kérdése, hogy kinek mi javasolt. Általánosságban elmondható, hogy a vérzés legerősebb, első-második napján nem érdemes vízbe menni. Ha valaki a menstruáció idején fürdőzik, akkor javasolt a tampont minél előbb kicserélni utána. Nyáron általában is igaz, hogy gyakrabban kell tampont, betétet cserélni, mert a sokáig bent hagyott intim higiéniás termékek kiváló táptalajt biztosítanak a veszélyes kórokozók megjelenésének.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.06. 05:48:41

Esetleg a férfiakról sem ártott volna cikket írni, nomeg az orális események vonzatairól...

bordon 2022.07.07. 12:56:25

Ez a strandon elkaptam valamit szöveg elég ósdi. Nagyobb az esély arra, hogy a csajt mocskos kézzel megujjazta valami holland vagy francia proli (újmagyarul: jópasseee) valami fesztiválon vagy romkocsmázós este befejezéseként.

A tanga nem lenne ördögtől való viselet, csak sajnos a magyar nők (és férfiak, de utóbbiak ritkán hordanak tangát), nem mossák a seggüket szarás, a pinájukat (vagy farkukat) hugyozás után. Papírral szétkenik a cuccot és mennek útjukra.
süti beállítások módosítása