Útikalauz anatómiába

A túlsúly a szemet is veszélyezteti

2022.05.18. 06:06

A túlsúly és az elhízás hatással van a szemek állapotára is, számos különböző szembetegség oka lehet.

Köztudott, hogy a túlsúly és az elhízás a fejlett országokat egyre inkább értintő problémák. Magyarország különösen veszélyeztetett: hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 40 százaléka túlsúlyos, 30 százaléka pedig elhízott. Az elhízottak közül 4 százalék, mintegy 250 ezer felnőtt küzd vészes elhízással. Túlsúlyról akkor beszélünk, ha a testtömegindex (BMI) 25 és 30 között van, 30 fölött elhízásról, 40 fölött vészes elhízásról van szó.

A túlsúly és az elhízás számos különböző betegség forrása lehet. Többek között szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz, például magas vérnyomást, szívinfarktust vagy stroke-ot. De az elhízás összefüggésben áll bizonyos daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az epekövesség vagy légzésproblémák kialakulásával is. Emellett számos mozgásszervi baj, ízületi és gerincbántalmak okozója is lehet.

A cukorbetegségtől a látásvesztésig

Azt azonban kevesebben tudják, hogy az elhízás a szemet is károsíthatja. Az elhízás okozta szembetegségek sokfélék lehetnek, általában a kis erek keringésének károsodása következtében alakulnak ki, az egyik leggyakoribb közöttük a diabéteszes retinopátia. Magyarországon körülbelül egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik formája, amelynek egyik oka az elhízás. A diabéteszes retinopátia általában a cukorbetegség megjelenése után 8-10 évvel jelentkezik. Ahogy a neve is mutatja, a betegség a szem hátsó részében található retinát, vagyis az ideghártyát támadja.

anatomia_tulsuly_szem_1.jpg

A retina sejtjei a fényt elektromos jellé alakítják és az agy felé továbbítják, ami ezt a jelet képpé formálja. Ahhoz, hogy ez a folyamat gond nélkül megtörténjen egészséges, oxigénnel és tápanyagokkal jól ellátott sejtekre van szükség. Csakhogy a magas vércukorszint károsítja a kis véredényeket, így az ideghártya vérellátása sérül, ami gátolja megfelelő működését, és olyan folyamatokat indít el, amik látásromláshoz vezethetnek. Fontos tudni, hogy a diabéteszes retinopátia korai stádiumban általában semmilyen tünettel nem jár, csak szűrővizsgálaton lehet felismerni, de ha nem kezelik időben, akkor hosszabb távon akár látásvesztést is okozhat.

A cukorbetegség szemészeti szövődménye lehet továbbá a diabéteszes maculopátia, ami a sárgafoltot (macula lutea) károsítja. A sárgafolt a szem ideghártyájának egy kicsi, de fontos területe. Itt egyesülnek ugyanis a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ezt a területet például a cukorbetegség következtében ártalom éri, akkor a központi látás, az éleslátás károsodik.
Időskori makuladegeneráció

Szintén a sárgafoltot támadja meg egy másik gyakori szembetegség, az időskori makuladegeneráció is. Ez az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely jellemzően 50 éves kor felett jelentkezik. Kialakulásának pontos oka nem ismert, számos faktort tesznek felelőssé érte, például az életkort, a dohányzást, táplálkozási szokásokat, de a tanulmányok szerint a túlsúly is növeli a megjelenésének kockázatát. Ennek hátterében a kis erek keringésének megváltozását feltételezik, valamint a luteint és zeaxanthin hasi zsírszövetben való felhalmozódását, amik így nem jutnak el elegendő mennyiségben a szem szöveteibe.

anatomia_tulsuly_szem_2.jpg

A hályogok és a túlsúly

A túlsúly a glaukóma (zöldhályog) kialakulásának esélyét is megnövelheti. A glaukóma a szemtől az agyba vezető látóideg rostjainak lassan előrehaladó és visszafordíthatatlan pusztulása. A betegségnek számos különböző típusa van, a legtöbb a szem belső nyomásának megemelkedésével jár. Az idegrostok károsodásának hátterében részben a látóidegfőt ellátó kis erek keringési zavara áll. Ez a keringészavar állhat összefüggésben a szív- és érrendszeri problémákkal és a túlsúllyal, de egyes tanulmányok a testsúly és a szemnyomás között is mutattak ki összefüggést.

Néhány évvel ezelőtt a Harvard és a Tufts Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a túlsúly megnövelheti a szürkehályog, vagyis a szemlencse elszürkülésének kockázatát is. Az összefüggésre akkor jöttek rá, amikor egy hosszú ideig tartó vizsgálat során körülbelül tizenhétezer férfi orvosról gyűjtött egészségügyi adataikat tanulmányozták. A kutatóknak feltűnt, hogy a túlsúllyal küzdő orvosok esetében húsz százalékkal nagyobb volt a szürkehályog kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál. Ennek okaként a túlsúlyosokban nagyobb eséllyel kialakuló cukorbetegséget nevezték meg, ami a szemlencse anyagcseréjének megváltozásán keresztül a szürkehályog kialakulásának gyakoriságát is növeli.

A szem táplálása

A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás segít a fogyásban, ezzel pedig a kapcsolódó betegségek, így a cukorbetegség kontroll alatt tartásában. Ha már kialakultak a túlsúly és a cukorbetegség következtében bizonyos szembetegségek, azok pusztán azzal, hogy a beteg lefogy, nem gyógyulnak meg. Gyógyszeres kezeléssel, lézerrel vagy egyéb műtéti úton azonban általában rendezhetőek. A megfelelő testsúly viszont sokat segíthet a szembetegségek kialakulásának megelőzésében.

Szintén segít a szemek egészségének megőrzésében, ha figyelünk a szem számára a két legfontosabb tápanyag, a lutein és a zeaxantin bevitelére. Egy amerikai tanulmány szerint azok, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben és zeaxanthinban gazdag élelmiszereket, feleannyian szenvedtek makuladegenerációban, mint akik csak havonta egyszer ettek ilyeneket. A lutein és a zeaxantin elsősorban a leveles zöldségekben (spenót, kelkáposzta), és a sárga színű ételekben (narancs, citrom, barack, tojássárgája) található meg. Ezek mellett a C-vitamin, az E-vitamin, az Omega 3 és a cink is jót tesz a szemnek.

A cikk a Budai Egészségközpont szemész szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása