Útikalauz anatómiába

Perimenopauza: a menopauza előszobája

2022.04.27. 06:16

A nők szervezetében az 50. életévhez közeledve lassú, folyamatos változás indul el, amely a menstruáció teljes elmaradásáig, a menopauzáig tart. Ezen időszak, a perimenopauza alatt a hormonháztartás változása sokféle testi-lelki tünetet, panaszt okozhat.

A menopauzát, vagyis a reproduktív életszakaszt lezáró élettani változást megelőző időszakban a petefészkek működése lassul, a tüszők száma és az általuk termelt sárgatesthormon, a progeszteron szintje folyamatosan csökken. Ez a perimenopauzának nevezett folyamat 6-8 évig is tarthat. Egyéni különbségek mellett általában 48-52 éves korban következik be a menstruáció megszűnése, a menopauza, de ezt befolyásolhatja például petefészek- illetve méheltávolítás, sugár- és kemoterápia. Az folyamat során a hormonális változások sokféle módon hatnak a szervezetre, több szerv különféle funkcióit befolyásolják, így számos fizikai és pszichés panasz jelentkezhet.

utikalauz1_perimenopauza_1.jpg

A perimenopauza jelei

A negyvenes életévek második felében járó nőknél apróbb-nagyobb kellemetlenségek jelentkezhetnek: alvászavarok, hőhullámok, fokozott éjszakai izzadás, gyors hangulatváltások, ingerlékenység, depresszióra való hajlam, fáradékonyság jelezheti, hogy a hormonális változások sora elkezdődött. A menstruációs ciklus rendszeressége, jellege is változik: kimaradhat, rendszertelenné válhat, esetleg elhúzódóbb vérzéssel vagy erősebb görcsökkel járhat. A folyamat hatással van a szexuális életre is. A hüvely nyálkahártyája változik, gyakori panasz a hüvelyszárazság, a hüvelyirritáció, a közösüléskor érzett fájdalom, másrészt sokaknál megfigyelhető a libidó csökkenése is. Az anyagcsere lassul, így például sok nőnél változatlan táplálkozási szokások mellett is súlygyarapodás következik be. A csontok egészségét is befolyásolják a hormonális változások, így a csontritkulás folyamata is megindulhat.

A perimenopauza, vagyis a változókor során egyes tünetek intenzívebbek lehetnek, mint a menopauza végleges bekövetkezte után. Nagyon jó, ha az érintett felismeri ezeket a jeleket, hiszen tudatos odafigyeléssel, életviteli változtatásokkal sokat enyhíthet ezeken a panaszokon. A felsorolt tünetek mindegyike előfordulhat valamely, betegség miatt is, úgyhogy a legelső teendő szakorvos segítségével tisztázni, hogy valóban az életkori sajátosságoknak megfelelő, természetes perimenopauza folyamatról van-e szó. A hormonális változásokat laboratóriumi vérvizsgálattal, az ösztrogénszint, a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon), és az FSH (follikulus stimuláló hormon) szintjének mérésével lehet követni.

utikalauz2_perimenopauza_2.jpg

Mit tehetünk a perimenopauza kellemetlenségei ellen?

A változókori tünetek hatékonyan enyhíthetők tudatosabb, egészségesebb életmódra váltással, illetve természetes eszközökkel. Mindezt nőgyógyász szakorvossal ajánlatos megbeszélni, hiszen a perimenopauza lefolyása nagy egyéni különbségeket mutathat. A legkellemetlenebb tüneteknek elejét lehet venni megfelelő életmóddal, vagyis az általános egészségi állapot megőrzésével és javításával. Ennek eszközei a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás (úszás, futás, biciklizés, hastánc stb.), a pihentető alvás feltételeinek javítása, a stresszoldó technikák (pl. jóga, relaxáció, meditáció) alkalmazása, az egészségkárosító szokások kerülése. Az utóbbiak, például az alkohol, a drog és a dohányzás, a túl sok koffein bevitele, illetve a túl fűszeres, zsíros vagy túl sok finomított szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztása felerősíti a perimenopauza tüneteit. Minél tovább sikerül megőrizni a szexuális érdeklődést, aktivitást, annál jobb, hiszen az örömszerző szex nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is jó hatású, segíti a hüvelyfal rugalmasságának, épségének megtartását is. Ennek a hüvelyszárazság sem lehet akadálya, hiszen a síkosító szerekkel leküzdhető. Apróságok is segíthetnek a klimax tüneteinek enyhítésében: például a hőhullámok illetve a fokozott izzadás ellen tanácsos a lakás vagy a munkahely hőmérsékletét alacsonyabban tartani, rétegesen öltözni, többször, alaposabban szellőztetni, üdítő, friss ivóvízről gondoskodni. A helyesen összeállított étrend is jótékony hatású, mivel például a szója és a lenmag fitoösztrogén tartalmával egyfajta természetes hormonpótlást jelenthet. A megfelelő kalciumbevitelről és az ennek felszívódását segítő D-vitaminról gondoskodva elejét vehetjük a csontritkulás kialakulásának, illetve lassíthatjuk a folyamatot. A természetes gyógymódok, alternatív módszerek is számos lehetőséget kínálnak a perimenopauza tüneteinek enyhítésére: többfajta gyógynövény, vitamin- és nyomelempótló táplálékkiegészítő áll rendelkezésre. Egyes esetekben, különösen súlyos, életminőséget jelentősen rontó panaszok esetén, vagy ha csontritkulás is kezd kialakulni, akkor a szakorvos a gyógyszeres kezelést is szükségesnek ítélheti. Ilyenkor a HRT, vagyis a hormonpótló terápia alkalmazására is sor kerülhet.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása