Útikalauz anatómiába

Milyen okokból késhet a menstruáció?

2022.04.06. 06:17

Bár aktív nemi élet mellett a menstruáció késésének legnyilvánvalóbb oka a terhesség lehet, számos más okból is kimaradhat a havivérzés.

menstruacio-1.jpg

Nőgyógyászati problémák

Sok olyan nőgyógyászati probléma van, amelynek egyik jele a menstruáció késése vagy kimaradása. Ilyenek például azok a betegségek, amelyek a peteérés zavaraival kapcsolatosak. Ha ugyanis ovulációs gond van, akkor az automatikusan hozza magával a menstruációban bekövetkező zavart is. Az egyik leggyakoribb probléma a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma), amely nemcsak nőgyógyászati gond, hanem komplett anyagcserezavart jelez, így kezelése az endokrinológus és a nőgyógyász együttműködését kívánja. A korai petefészek-kimerülés ugyancsak a menstruáció késésével, kimaradásával jár. A menstruáció késését petefészekciszta, esetleg a petefészkek gyulladása, daganatos betegsége is okozhatja. A túlműködő vagy alulműködő pajzsmirigy is magyarázhatja a késve érkező vagy kimaradó menstruációt.

Egyéb betegségek

Nem csak nőgyógyászati panaszok állhatnak a menstruáció késése mögött. Egy fertőzés, például az influenza vagy a COVID éppen úgy befolyásolhatja a havivérzést, ahogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség. Különösen igaz ez akkor, ha a betegség legintenzívebb, a szervezetet leginkább megterhelő szakasza éppen peteérés idejére esik, ilyenkor ugyanis eltolódhat az ovuláció, és ezzel együtt a menstruáció is. Krónikus betegségek esetén mindig az alapbetegség megfelelő kezelése a legfontosabb, ez az első lépés a menstruáció rendezése felé.

A változókor közeledése

A változókort, a menstruáció elmaradását megelőzi egy olyan életszakasz, amikor a nők még menstruálnak, ám korábbi szabályos ciklusuk felborul, a havivérzéseik késnek, kimaradnak, majd átmenetileg újra rendeződnek. A legtöbbeknél 40 és 50 éves kor között jön el ez a szakasz, de ebben szélsőséges egyéni eltérések lehetnek. A vérzések késése, kimaradása arra utal, hogy hamarosan bekövetkezik a menstruáció végleges elmaradása, a menopauza.

menstruacio-2.jpg

Gyógyszerek mellékhatása

Több olyan gyógyszer van, amelynek egyik lehetséges mellékhatása, hogy befolyásolja a hormonháztartást, és ezáltal a menstruációs ciklust. A fogamzásgátló tabletták is okozhatják a menstruáció késését vagy kimaradását, bár ebben az esetben nem is menstruációról, inkább menstruációszerű vérzésről beszélhetünk, hiszen a tabletta lényege, hogy megakadályozza az ovulációt, és ezáltal a nem kívánt terhességet.

Túlsúly vagy alultápláltság

A rendszeres menstruációhoz kiegyensúlyozott hormonrendszerre van szükség, amihez viszont optimális testsúly kell. Mind az elhízás, mind a túlságosan alacsony testsúly befolyásolhatja a hormonháztartást, és okozhat elmaradó, kimaradó vérzést. A táplálkozási zavarok, az anorexia, a bulímia szinte minden esetben menstruációs zavarokkal járnak. Ugyancsak a vérzés kimaradásához vezethet, ha a női test testzsírszázaléka nagyon alacsony. A sokat sportoló, szigorúan diétázó nőknél viszonylag gyakori, hogy emiatt késik vagy teljesen el is marad a menstruációjuk.

Stressz, tartós érzelmi megterhelés

Ha valaki viszonylag hosszú időn át erősen stresszes életet él, nagy érzelmi nyomás nehezedik rá, akkor előfordulhat, hogy a menstruációja kimarad vagy késik. Ennek oka, hogy szervezet érzékeli a fokozott stresszt, és úgy dekódolja, hogy ez az időszak nem alkalmas a teherbeesésre. Megváltoznak a hormonszintek, elmarad az ovuláció, hiszen a szervezet nem érzi biztonságosnak egy gyermek kihordására a feszült időszakot. Sokaknál ez egyfajta ördögi körhöz vezet: gyereket szeretnének, de nem sikerül, emiatt egyre stresszesebbek, feszültebbek lesznek, amitől még inkább csökken a teherbe esés esélye.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyászának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása