Útikalauz anatómiába

Így előzhetők meg a hüvelyi fertőzések

2022.03.16. 05:10

A különböző hüvelyfertőzésekkel a nők jelentős hányada találkozik élete során, annak ellenére, hogy egy részük némi körültekintéssel megelőzhető.

A hüvelyi fertőzések leggyakoribb oka általában az itt található baktériumflóra egészségnek, egyensúlyának felborulása. Ha ez a lactobacillusok által kialakított, enyhén savas közeg valamilyen okból sérül, akkor a meleg, vérbő környezetben könnyen elszaporodhatnak a betegséget okozó mikrobák. A fertőzéseket egyaránt okozhatják gombák, különböző szexuális úton terjedő kórokozók (Chlamydia, Trichomonas) vagy például a bőrről vagy székletből a hüvelybe került baktériumok.

Hogy mennyire fogékony egy nő szervezete ezekre a fertőzésekre, azt sok tényező befolyásolja. Különösen kitettek a fertőzésnek azok, akik antibiotikumot szednek, korábbi, egyéb betegség következtében az immunrendszerük legyengült, várandósak, cukorbetegek vagy más krónikus betegségben szenvednek. Vannak nők, akiket a fogamzásgátló tabletták vagy egyéb gyógyszerek tartós szedése tesz fogékonyabbá a hüvelyfertőzésekre.

Az egészséges hüvelyflórát felboríthatja az arra hajlamosaknál bizonyos intim mosakodók, tusfürdők, szappanok gyakori használata is. Meleg időben, strandon, uszodában, szaunában ugyancsak kitettebbek a nők a fertőzéseknek. Végül mindezektől függetlenül létezik egyéni hajlam is: vannak, akik életük során nem vagy alig találkoznak a hüvelyfertőzések kellemetlen tüneteivel, míg mások viszonylag rendszeresen szenvednek tőlük.

A leggyakoribb fertőzések

Bakteriális vaginózis

Ez az egyik legtöbb nőt érintő fertőzéstípus, ilyenkor a hüvelyflórát alkotó baktériumok egy része, amely egyébként kis mennyiségben mindig jelen van a hüvelyben, felszaporodik. Jellegzetes tünete a szürkésfehér színű, kellemetlen szagú hüvelyfolyás, ezért, ha a normál, különösen peteéréskor jelentkező színtelen, szagtalan hüvelyfolyás megváltozik, érdemes Bakteriális vaginózisra gyanakodni.

Bár más tünettel, fájdalommal nem jár, mégis minél gyorsabban kezelni kell, ugyanis hosszabb távon súlyosabb következményekkel járhat. Ha nem kezelik, akkor a méhnyálkahártya vagy a kismedence gyulladását okozhatja, várandós nő esetében pedig koraszüléshez vezethet. Szerencsére gyógyszerrel, krémekkel könnyen gyógyítható, azonban akik hajlamosak rá, azoknál makacsul visszatérhet.

anatomia_huvelyi_fertozes_1.jpg

Gombás hüvelyfertőzés

Szintén meglehetősen gyakori a gombás, leginkább a Candida gombához köthető fertőzés. Ez nem csak a hüvelyt érintheti, előfordulhat például a testhajlatokban vagy az emésztőrendszerben is. Legjellemzőbb tünetei a túrós jellegű, sárgás, fehéres hüvelyváladék, viszketés, vizeléskor jelentkező szúró, égő fájdalom. Sokféleképpen kezelhető, antibiotikummal vagy helyi készítményekkel, krémmel, kúppal. A probléma a bakteriális vaginózishoz hasonlóan az, hogy aki hajlamos rá, vagy valamilyen okból legyengült az immunrendszere, annál újra és újra visszatérhet. Ilyenkor a gombás fertőzés kezelésén túl az immunrendszer megerősítésével is érdemes foglalkozni. Tünetmentesen a férfiak is megfertőződhetnek vele, ami azért gond, mert a partnerrel oda-vissza fertőzhetik egymást, ezért szükséges őket is kezelni.

Chlamydia, Trichomonas és HPV

Az elsősorban szexuális úton terjedő Chlamydia nem jár súlyos tünetekkel, sokan emiatt észre sem veszik. Akiknél mégis tüneteket okoz, azoknál leginkább a húgycsőből sárgás-átlátszó váladék ürülésével, viszketéssel, égő érzéssel és vizelésnél jelentkező fájdalommal jár. A kezeletlen fertőzés gyullást okozhat a méhnyakon, a méhszájnál vagy a hüvelyben, várandósoknál növeli a koraszülés esélyét. Antibiotikummal gyógyítható.

A Trichomonas kórokozója egy amőbaszerű egysejtű. Elsősorban szexuális úton terjed, de strandon, uszodában, szaunában is el lehet kapni, különösen, ha közös törülközőt használunk. Jellemző tünete a zöldessárga folyás, égő, viszkető érzés. A megoldás itt is az antibiotikumos kezelés.

A HPV (Humán Papilloma Vírus) szintén gyakori szexuális úton terjedő vírus, amelynek egyes típusai méhnyakrák kialakulásához vezethetnek. Sajnos legtöbb esetben a HPV tünetmentes, csak nőgyógyász szakorvosi és laborvizsgálat tárhatja fel. Jó hír, hogy a HPV több típusa ellen van már védőoltás, amit a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadatni.

anatomia_huvelyi_fertozes_2.jpg

A fertőzések megelőzése

A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy valaki elkap egy intim fertőzést. Az esélyét azonban megfelelő körültekintéssel csökkenteni lehet. A szexuális úton terjedő betegségek ellen gumióvszer használattal védekezhetünk, különösen, ha nem tartós kapcsolatban élünk. A gombás és bakteriális fertőzések megelőzésének egyik kulcsa az intim higiénia. Már kislány kortól fontos, hogy a gyerekek megtanulják a hüvely és a végbél megfelelő tisztán tartását, a hüvely felől a végbél felé (és soha nem fordítva) történő tisztálkodást.

Ugyanígy a saját törölköző, fehérnemű fontosságát, amit nem cserélgetünk, nem adunk kölcsön. A megfelelő fehérnemű kiválasztása ugyancsak fontos: az állandó tangaviselés fertőzést okozhat, helyette célszerűbb jól szellőző, pamut fehérneműket hordani. Fontos, hogy mindenki rátaláljon a neki megfelelő intim tisztálkodási módszerekre, az intim kendők, tisztálkodószerek túlzásba vitt használata, a hüvely irritálása többet árthat, mint amennyit használ, hiszen felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

Strandolásnál sokat tehetünk a fertőzések elkerüléséért, ha a vízben használt tampont azonnal kicseréljük, a vizes fürdőruha alsót ugyancsak minél előbb szárazra váltjuk.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása